ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική δημιουργία και δημόσιος χώρος

Τετραήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονη τέχνη και δημόσιος χώρος», διοργανώνει στις 17, 18/4 (4-9μ.μ.), 19/4 (9π.μ.-2μ.μ. και 4-9μ.μ.) και 20/4 (9π.μ.-2μ.μ.) στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στόχος του είναι «να αναδείξει τα κύρια ερωτήματα που θέτουν στη θεωρητική σκέψη η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα και ο δημόσιος χώρος, ως τόπος και τρόπος αισθητικού βιώματος για τους πολίτες στη σύγχρονη κοινωνία».

Για τη διερεύνηση και ανάδειξη του θέματος κλήθηκαν και θα συμμετέχουν εικαστικοί, ιστορικοί της Τέχνης, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.ά. με τη φιλοδοξία να ανοιχτεί «ένας πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα της τέχνης, θεωρητικά και πρακτικά, να ακουστούν και να συζητηθούν, στο μέτρο του δυνατού, πολλές, διαφορετικές και αντιτιθέμενες απόψεις και προτάσεις».

Στις 17/4 θα μιλήσουν οι Εμμανουήλ Μαυρομμάτης («Η αισθητική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου: Εικονικός χαρακτηρισμός του σύγχρονου και η διαμάχη μεταξύ των εικονικών χαρακτηρισμών»). Νίκος Χατζηνικολάου («Σκέψεις για την εικαστική παραγωγή, την εποχή της εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου»). Ελένη Τάτλα («Η μορφή / μη - μορφή της δημοκρατίας: Διερεύνηση των εννοιών της ολότητας, της συνέχειας και της αποσπασματικότητας στην πλαστική διάπλαση του σύγχρονου δημόσιου χώρου»). Μιχάλης Παπαδάκης («Αισθητική, ιδεολογία και σύγχρονη τέχνη»). Heinich Nathalie («Για να δοθεί ένα τέλος στη συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη»). Ειρήνη Μίχα («Μαζική τέχνη και δημόσιος χώρος»). Βαγγέλης Δημητρέας («Τα καλλιτεχνικά κριτήρια και για την τέχνη του δημόσιου χώρου. Αμφισβητήσεις, συγκρούσεις, καλλιτεχνική πολυμορφία»). Αλκμήνη Νικολαΐδου («Σύγχρονη τέχνη»). Ιούλη Ράπτη («Το αίτημα της αυτονομίας του καλλιτεχνικού έργου στη σύγχρονη τέχνη»).

Εισηγητές τις επόμενες ημέρες: Διονύσης Ζήβας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Θόδωρος, Χάρις Κανελλοπούλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τάσσης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Στέλλα Μπολωνάκη, Μιχάλης Βιδάλης, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Τριποδάκης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Τάκης Παρλαβάντζας, Αννα Τσουλούφη, Νατάσσα Μεταξά, Λεώνη Βιδάλη, Ζωή Βαλάση, Νέλλα Γκόλαντα, Νεφέλη Κονταρίνη, Σταύρος Σταυρίδης κ.ά.

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Από προηγούμενη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
Από προηγούμενη διοργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου

Το 3ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, σε συνεργασία με το Ιστορικό Πάρκο Ρόδου, θα αναβιώσει (24,25/5) την ιστορία της μεσαιωνικής πόλης. Οι πύλες του μεσαιωνικού κάστρου θα ανοίξουν για ένα «ταξίδι» στην ιστορία, τους μύθους και θρύλους του τόπου στο μεσαίωνα και στη βυζαντινή περίοδο. Οι εκδηλώσεις θα εμπλουτιστούν με κοστούμια και σκηνικά εποχής, παιχνίδια, αναπαράσταση ιστορικών μαχών, διαγωνισμούς, εργαστήρια και γαστριμαργικές απολαύσεις.

Θα συμμετέχουν περισσότερα από 50 άτομα από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ελληνικές πόλεις, χορεύοντας και τραγουδώντας μεσαιωνικούς σκοπούς, με όργανα εποχής. Θα συμμετέχουν και οι διοργανωτές του γαλλικού μεσαιωνικού φεστιβάλ «Roi de l' oiseaux», με θεατρικά δρώμενα. Θα πραγματοποιηθεί και διεθνές επιστημονικό συμπόσιο, με θέμα το μεσαιωνικό χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για σημαντική χειρόγραφη καταγραφή της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής τέχνης, που περιέχει πολλά σκίτσα και στοιχεία μαθηματικών και αστρολογίας, που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί της εποχής. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής την ερευνήτρια Pamela Long, μελέτησε το χειρόγραφο που, όπως αποδείχτηκε, ανήκε σε έναν Ρόδιο, τον Μιχαήλ, έξυπνο και ικανότατο άνθρωπο που από απλός κωπηλάτης έγινε διοικητής του στόλου (το ανώτατο αξίωμα που μπορούσε να λάβει ένας μη ευγενής). Από το ημερολόγιό του αντλήθηκαν όλες οι πληροφορίες που θα αποτελέσουν υλικό για το τρίτομο έργο που θα εκδώσει το αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT.

Το κλείσιμο των εκδηλώσεων θα γίνει στο Ιστορικό Πάρκο Ρόδου (25/5), εγκαινιάζοντας το χώρο με μία φαντασμαγορική γιορτή.

Μαγικές αναπνοές

ICON

Μαγικές αναπνοές στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος), όπου σήμερα ο Πετρολούκας Χαλκιάς προσφέρει ένα «ταξίδι» στην Ηπειρο. Πρόκειται για την τελευταία εμφάνιση του κορυφαίου δεξιοτέχνη, αυτή την περίοδο, στην «Αλλη Οχθη», μια συναυλία που θα ηχογραφηθεί και ίσως αποτελέσει μια από τις δισκογραφικές εκδόσεις της. Στο βιολί και τις ηπειρώτικες λαλιές άλλος ένας σπουδαίος, ο Αχιλλέας Χαλκιάς. Στο λαούτο ο Χρήστος Ζούμπας, στο ηπειρώτικο ντέφι ο Σπύρος Αλέβροντας. Την Παρασκευή, ο δάσκαλος του κλαρίνου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Δημήτρης Κώτσικας θα ξεδιπλώσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, αφιερωμένο στη στεριανή μουσική παράδοση: Πελοπόννησος, Ρούμελη αλλά και Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Στο τραγούδι ο Λάζαρος Τσαμπάς, στο λαούτο ο Κωστής Καλαϊτζάκης, στο βιολί ο Γιώργος Κώτσικας, στα κρουστά ο Θανάσης Κώτσικας και η Ιωάννα Στρατικοπούλου.

Η θάλασσα της Κούβας

«Η Κούβα και η θάλασσα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής, που εγκαινιάζεται σήμερα (8.30μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας. Τα έργα προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Καλών Τεχνών Αβάνας και προσφέρουν ένα ευρύ πανόραμα της εικαστικής κουβανέζικης θαλασσογραφίας τον 19ο αιώνα και 20ό αιώνα. Εκτίθενται περισσότερα από 30 έργα, φιλοτεχνημένα από 22 ζωγράφους διαφορετικών γενεών και εκφραστικών αναζητήσεων. Είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Μουσείο Αβάνας - που συμπληρώνει φέτος τα 95 χρόνια προσφοράς του - παρουσιάζει έργα των συλλογών του στη χώρα μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4/5. Ωρες λειτουργίας: 10π.μ.-1μ.μ. και 5-9μ.μ. Κυριακή: 10π.μ.-2μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

Λυρικές και πειραματικές

Τρεις όπερες ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 10, 12, 13 και 15 Απριλίου (8μμ). Πρόκειται για τα έργα: «Ενα σώμα» (2007) του Χαράλαμπου Γωγιού - όπερα βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Καμίλο Μπόιτο (λιμπρέτο: Γιάννης Φίλιας, Χαράλαμπος Γωγιός), «Χορεύουμε...» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη (2007) - μονόπρακτη όπερα σε πέντε εικόνες (λιμπρέτο: Κλαίρη Λιονάκη) και «Ο Τσάρος φωτογραφίζεται» (1928) - μονόπρακτη κωμική όπερα του Κουρτ Βάιλ (λιμπρέτο: Γκεόργκ Κάιζερ).

Τις όπερες διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου, που έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πειραματικής Σκηνής, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Τζένη Αρσένη και τα σκηνικά - κοστούμια έκανε ο Νίκος Πολίτης.

Ερμηνεύουν οι: Τάσος Αποστόλου, Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου, Γιάννης Ιδομενέως, Διαλεκτή Καμπάκου, Ελένη Δάβου, Μανώλης Παπαδάκης, Σοφία Καπετανάκου, Γιάννης Φίλιας, Χρήστος Κεχρής, Γιώργος Κυριαζής, Βαγγέλης Αγγελάκης, Στράτος Αχλάτης, Τάσος Μιχάλης.

Η Πειραματική Λυρική Σκηνή βρίσκεται στην οδό Αλκμήνης 68 (παράλληλη της Πειραιώς στο ύψος του αριθμού 199). Η είσοδος για τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα δοθούν στο χώρο της Πειραματικής, μια ώρα πριν την έναρξη.

Στην πλατεία Συντάγματος, αίθουσα εκδηλώσεων «Μετρό», θα πραγματοποιηθεί (22, 23/4, 11π.μ. - 8μ.μ.) το πασχαλινό παζάρι της «Διάβασης». Θα εκτεθούν χειροποίητα δώρα και στολίδια, λαμπάδες και πασχαλινά γλυκά φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του προγράμματος. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης για το πρόβλημα της εξάρτησης.

Τραγούδια από το μιούζικαλ, το καμπαρέ, τον κινηματογράφο και διαχρονικά ελληνικά κομμάτια ερμηνεύουν, κάθε Πέμπτη (9μμ), οι Θέμης Ροδαμίτης, Δέσποινα Στεφανίδου, Τατιάνα Δελώτη, Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, Μαρία Κουτσιμπίρη, Ανδρέας Αναγνωστόπουλος (πιάνο), Αναστασία Γεωργάκη (ακορντεόν) και Μωυσής Ασέρ (μπουζούκι), στο εστιατόριο - μπαρ «Ελαία» (Μ. Βασιλείου 41 και Εχελιδών, Ρουφ-Γκάζι, 210.3411.174).

Οι μαθητές του τμήματος Αγιογραφίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, παρουσιάζουν από 14/4 (7μ.μ.), τα έργα τους στο χώρο της σχολής (Π. Ράλλη 180-182). Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20/4. Ωρες λειτουργίας: 9π.μ.-1μ.μ. και 5-8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ