Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική δημιουργία και δημόσιος χώρος

Τετραήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονη τέχνη και δημόσιος χώρος», διοργανώνει στις 17, 18/4 (4-9μ.μ.), 19/4 (9π.μ.-2μ.μ. και 4-9μ.μ.) και 20/4 (9π.μ.-2μ.μ.) στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Στόχος του είναι «να αναδείξει τα κύρια ερωτήματα που θέτουν στη θεωρητική σκέψη η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργικότητα και ο δημόσιος χώρος, ως τόπος και τρόπος αισθητικού βιώματος για τους πολίτες στη σύγχρονη κοινωνία».

Για τη διερεύνηση και ανάδειξη του θέματος κλήθηκαν και θα συμμετέχουν εικαστικοί, ιστορικοί της Τέχνης, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.ά. με τη φιλοδοξία να ανοιχτεί «ένας πραγματικός διάλογος για τα προβλήματα της τέχνης, θεωρητικά και πρακτικά, να ακουστούν και να συζητηθούν, στο μέτρο του δυνατού, πολλές, διαφορετικές και αντιτιθέμενες απόψεις και προτάσεις».

Στις 17/4 θα μιλήσουν οι Εμμανουήλ Μαυρομμάτης («Η αισθητική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου: Εικονικός χαρακτηρισμός του σύγχρονου και η διαμάχη μεταξύ των εικονικών χαρακτηρισμών»). Νίκος Χατζηνικολάου («Σκέψεις για την εικαστική παραγωγή, την εποχή της εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου»). Ελένη Τάτλα («Η μορφή / μη - μορφή της δημοκρατίας: Διερεύνηση των εννοιών της ολότητας, της συνέχειας και της αποσπασματικότητας στην πλαστική διάπλαση του σύγχρονου δημόσιου χώρου»). Μιχάλης Παπαδάκης («Αισθητική, ιδεολογία και σύγχρονη τέχνη»). Heinich Nathalie («Για να δοθεί ένα τέλος στη συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη»). Ειρήνη Μίχα («Μαζική τέχνη και δημόσιος χώρος»). Βαγγέλης Δημητρέας («Τα καλλιτεχνικά κριτήρια και για την τέχνη του δημόσιου χώρου. Αμφισβητήσεις, συγκρούσεις, καλλιτεχνική πολυμορφία»). Αλκμήνη Νικολαΐδου («Σύγχρονη τέχνη»). Ιούλη Ράπτη («Το αίτημα της αυτονομίας του καλλιτεχνικού έργου στη σύγχρονη τέχνη»).

Εισηγητές τις επόμενες ημέρες: Διονύσης Ζήβας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Θόδωρος, Χάρις Κανελλοπούλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Τάσσης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Σεβαστάκης, Στέλλα Μπολωνάκη, Μιχάλης Βιδάλης, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Τριποδάκης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Τάκης Παρλαβάντζας, Αννα Τσουλούφη, Νατάσσα Μεταξά, Λεώνη Βιδάλη, Ζωή Βαλάση, Νέλλα Γκόλαντα, Νεφέλη Κονταρίνη, Σταύρος Σταυρίδης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ