ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Κορυφώνεται η προετοιμασία της απεργίας

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καθημερινές εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την αναμέτρηση της Τετάρτης

Με μαζικές, δυναμικές κινητοποιήσεις και με εκατοντάδες καθημερινές εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, κλιμακώνεται τα επόμενα 24ωρα η μάχη για την επιτυχία της απεργίας την Τετάρτη 16 Απρίλη. Στους τόπους δουλιάς ανοίγει με αποφασιστικότητα η συζήτηση για την ανάγκη να βγουν οι εργάτες μπροστά, να ακυρώσουν στην πράξη τη σύμβαση του ενός ευρώ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα αντίστοιχες των πραγματικών αναγκών, να κλιμακώσουν την πάλη ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους, με πιο πρόσφατο το νόμο Πετραλιά.

Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, επικυρώνοντας την απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, πήραν τα σωματεία εργαζομένων στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στο «Ωνάσειο». Επίσης, το σωματείο των Αποκλειστικών Νοσοκόμων, το επιχειρησιακό σωματείο στη «Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Γιουρομέντικα», το σωματείο εργαζομένων «Υγείας Μέλαθρον», τα σωματείο στο «ΙΑΣΩ Τζένεραλ» και «Γαληνός».

Σε μαζική - αγωνιστική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στις 16 Απρίλη, καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Χτες, η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη και επικρότησε τη σύμβαση-ντροπής που υπέγραψε η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια για την υπογραφή σύμβασης στην επιχείρηση.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Διαδήλωση διαρκείας στο λιμάνι του Πειραιά

Με μια μαζική κινητοποίηση, κατέλαβαν τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους, καλώντας στην απεργία της Τετάρτης

Το πανό στην πρόσοψη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων
Το πανό στην πρόσοψη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων
Υπό την πολιορκία τους έθεσαν χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και ναυτεργάτες, δίνοντας το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού, με σταθμό την απεργία στις 16 Απρίλη.

Μεταλλεργάτες, αμμοβολιστές, ηλεκτρολόγοι, καραβομαραγκοί, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, στο πλαίσιο παύσης εργασιών, από τις 12.30 άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού. Λίγο αργότερα, μια ομάδα τους κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής (ΓΓΛΛΠ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και ανάρτησαν ένα τεράστιο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου: «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό, η τρομοκρατία δε θα περάσει, αγώνας διαρκείας».

Στην πλατεία του Ηλεκτρικού έφτασαν με πορεία και ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργάτες της Ζώνης. Μαζί τους ήταν ο Γιώργος Τούσσας, ναυτεργάτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Νωρίτερα οι ναυτεργάτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Οίκο Ναύτου στην πλατεία Τερψιθέας, όπου μίλησαν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων - ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) Γιώργος Λέκκας. Η πορεία τους πριν φτάσει στον ηλεκτρικό σταθμό, είχε σταθμό το ΝΑΤ, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ταμείου.

Λίγο μετά τη 1.00 οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μία ογκώδη πορεία. Πρώτος σταθμός, το κατειλημμένο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων. Από εκεί συνέχισαν την πορεία τους, διαδηλώνοντας επί ώρες στους δρόμους του Πειραιά για «1.400 βασικό μισθό κόντρα στη λιτότητα και τον αυταρχισμό», ξεκαθαρίζοντας ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Από τη μαζική πορεία
Από τη μαζική πορεία
Τα πυρά τους δέχτηκε και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός καθώς αντηχούσε το σύνθημα «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών, ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική». Οι πρόεδροι των Συνδικάτων, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους, έκαναν σαφές ότι «οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, η Ζώνη, δε συμβιβαζόμαστε όπως οι ξεπουλημένοι της ΓΣΕΕ. Δεν κάνουμε πίσω. Είναι μονόδρομος για μας ο αγώνας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΑ
Απεργιακή απόφαση για την Τετάρτη

Την κήρυξη απεργίας για τις 16 Απρίλη αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ (αστικά λεωφορεία), ύστερα από πρόταση της παράταξης της ΔΑΣ, η οποία κατέθεσε και το πλαίσιο πάλης για την κινητοποίηση. Μπροστά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση και αντιδρώντας στην άρνηση της εργοδοσίας να εφαρμόσει μέρος της Σύμβασης του 2007, οι εργαζόμενοι θα ακινητοποιήσουν τα αστικά λεωφορεία της πρωτεύουσας την Τετάρτη.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Αποστόλης Βλασίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και επικεφαλής της ΔΑΣ, σημείωσε στον «Ρ»: «Η απόφαση πάρθηκε κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων. Εστω και αν το πλαίσιο και το σκεπτικό της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των θέσεων που προβάλαμε για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, για τους αντιασφαλιστικούς νόμους που πέρασαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και για τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, θα αξιοποιήσουμε την απεργία προς αυτή την κατεύθυνση, καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ, τις νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έρχονται. Να καταδικάσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της συναίνεσης, να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο ώστε από καλύτερες θέσεις να παλέψουν και να ανατρέψουν τις πολιτικές του κεφαλαίου».

Να ακυρώσουμε στην πράξη τη σύμβαση του αίσχους

Η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποτελεί άλλη μια μαχαιριά στην πλάτη της εργατική τάξης. Τίποτα διαφορετικό δεν περίμεναν οι εργαζόμενοι από τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής. Αντικειμενικά το ξεπούλημα της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ βάζει πρόσθετες δυσκολίες στη διεκδίκηση των κλαδικών ΣΣΕ. Ο ΣΕΒ, αν και έχει περάσει πάνω από 1,5 μήνας από την καταγγελία των ΣΣΕ του κλάδου, ούτε καν μας έχει καλέσει για συνάντηση.

Οι επιπτώσεις στον κλάδο είναι τραγικές και από το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Απασχολείται ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών (περίπου το 40%), που ειδικά στα συσκευαστήρια φρούτων, τις βιομηχανίες παγωτού, στην τυροκομία κλπ, εργάζεται εποχιακά. Αυτό σημαίνει, ότι, πέρα από την αύξηση των ορίων ηλικίας, πολλές εργαζόμενες δε θα έχουν τη δυνατότητα ούτε για βιβλιάριο ασθενείας, με το διπλασιασμό των ενσήμων που απαιτούνται από 50 στα 100. Ενα επίσης μεγάλο ποσοστό εργαζομένων ανήκει στα Βαριά και Ανθυγιεινά και γι' αυτούς αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα 4ωρα που κατά κόρον εφαρμόζονται, αντικειμενικά, μετά από κάποια χρόνια, οι νέοι εργαζόμενοι δε θα συμπληρώνουν τα ένσημα για σύνταξη.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πόσο ιδιαίτερη σημασία έχει η απεργία στις 16 Απρίλη. Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να παλέψουμε για την επιτυχία της. Η αποφασιστική συμμετοχή, ο αγώνας των εργαζομένων και η ξεκάθαρη απαίτησή τους για συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, μπορούν να επιβάλλουν υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ που θα ακυρώνουν στην πράξη τους άθλιους όρους της ΕΓΣΣΕ. Από την άλλη η μαζική συμμετοχή στην απεργία συμβάλλει και δυναμώνει αποφασιστικά το μέτωπο για την ανατροπή και του νέου αντιασφαλιστικού νόμου, αλλά και των προηγούμενων. Ο αγώνας των εργαζομένων και η συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ, είναι μονόδρομος.


Του Παναγιώτη ΤΣΙΧΛΗ*
* Ο Παναγιώτης Τσιχλής είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Γάλατα - Ποτά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ