ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Να εκφραστεί ο λαός με δημοψήφισμα για ΕΕ - Ευρωσυνθήκη

Δεκάδες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και κοινωνικών χώρων, συνυπογράφουν έκκληση με την οποία ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αναλύοντας τους λόγους - που προκύπτουν από το αντιδραστικό αντιλαϊκό περιεχόμενο αυτής της συνθήκης - που τους ωθούν σ' αυτή την πρωτοβουλία. Το πλήρες κείμενο της έκκλησης με τις υπογραφές θα δημοσιευτούν στον αυριανό κυριακάτικο «Ρ».

Οπως σημειώνουν «η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να επικυρώσει τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας, χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή του από τη νέα αυτή Συνθήκη, χωρίς να ζητήσει την έγκρισή του».

«Με τη νέα Ευρωσυνθήκη - σημειώνεται παρακάτω - ουσιαστικά επανέρχεται το Ευρωσύνταγμα, αφού έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το οποίο δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία) το απέρριψαν με δημοψήφισμα πριν τρία χρόνια» (...) «η μεθόδευση παράκαμψης της θέλησης των λαών δείχνει περιφρόνηση της ετυμηγορίας τους».

Και παρακάτω υπογραμμίζεται πως η Συνθήκη της Λισαβόνας:

-- Ενισχύει τα μιλιταριστικά χαρακτηριστικά, τις εξουσίες του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, το δικαίωμα στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών επεμβάσεων σε κράτη - μέλη και σε τρίτες χώρες, τη στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

-- Περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, αναγνωρίζει την υπεροχή του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων.

-- Αναπτύσσει νέες πολιτικές εκμετάλλευσης των εργαζομένων και κατεδάφισης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

-- Καταργεί το βέτο σε 50 τομείς, σε όφελος των ισχυρών χωρών της Ευρωένωσης.

-- Ενισχύει αποφασιστικά τις αστυνομικές και κατασταλτικές εξουσίες σε κεντρικό επίπεδο και σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά.

-- Περιορίζει ασφυκτικά τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

«Για τους παραπάνω λόγους, - τονίζεται - εμείς που υπογράφουμε αυτή την έκκληση, ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό, για μια φορά, η δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του απέναντι στην ΕΕ και τη νέα Ευρωσυνθήκη. Καλούμε να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό, με κάθε δυνατή μορφή».

ΒΙΖΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στη λογική του αντιτρομοκρατικού νόμου η κυβέρνηση

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Εξευτελιστικές είναι οι απαιτήσεις των Αμερικανών προκειμένου να καταργήσουν για τους Ελληνες τη βίζα εισόδου στις ΗΠΑ και ήδη έχουν γίνει αρκετές διμερείς επαφές με στελέχη υπουργείων και υπηρεσιών.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης στην απάντησή του επιβεβαίωσε τις συζητήσεις που γίνονται με τους Αμερικανούς. Είπε ότι η χώρα μας έχει ήδη «λάβει ουσιαστικά μέτρα που ανταποκρίνονται στα κριτήρια της αμερικανικής νομοθεσίας» και παραδέχτηκε τις επισκέψεις Αμερικανών στη χώρα μας προκειμένου να συζητηθούν - όπως είπε - «τεχνικής φύσης θέματα σε προξενικά και μεταναστευτικά ζητήματα». Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι κατά τις επαφές αυτές η Ελλάδα επιδιώκει να διασφαλίσει το σεβασμό «της εθνικής νομοθεσίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Ως ΚΚΕ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη λογική της υποταγής στον αντιτρομοκρατικό νόμο και την αντιτρομοκρατική λογική των Αμερικανών τρομοκρατών» τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής και ανέφερε ότι από τις 15 παλιές χώρες της ΕΕ μόνο για την Ελλάδα ζητάνε βίζα οι ΗΠΑ. Τα πάντα, είπε, κινούνται στη λογική του αντιτρομοκρατικού δόγματος των ΗΠΑ και ήδη η χώρα μας προχώρησε σε υποχωρήσεις όπως με την αποδοχή να εκδίδονται τα διαβατήριά μας από την Αστυνομία και όχι τις Νομαρχίες. Επίσης, κατήγγειλε ο Σπ. Χαλβατζής, υπάρχει υποχρέωση να βρίσκονται ένοπλοι μέσα στα αεροπλάνα και να δίνονται στις αρχές των ΗΠΑ όσα στοιχεία αυτές θέλουν για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από και προς τη χώρα τους. Μάλιστα οι Αμερικανοί ήρθαν στη χώρα μας και έκαναν έλεγχο στα αεροδρόμιά μας προσθέτοντας ένα ακόμα κρίκο στις ταπεινωτικές τους ενέργειες.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
«Ανυπόγραφη» προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου - Μεγαρίδος

Την προβοκατόρικη ενέργεια σε βάρος του ΚΚΕ με την κυκλοφορία ενός ανυπόγραφου χαρτιού στην πόλη της Ελευσίνας, με τίτλο «Μακεδονικό και Αριστερά», στο οποίο γίνεται προβοκατόρικη αναφορά στις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα της Μακεδονίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου - Μεγαρίδος.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Αχτιδική Επιτροπή: «Η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης που δέχεται το ΚΚΕ από τις δυνάμεις της ολιγαρχίας και τα φερέφωνά της. Το ανυπόγραφο του χαρτιού, δείχνει το ποιόν του περιεχομένου και των εμπνευστών του. Δείχνει απογόνους προδοτών του λαού, δοσίλογους, συνεργάτες Γερμανών με κουκούλες, αισχρούς πληροφοριοδότες της Ασφάλειας στο μετεμφυλιακό καθεστώς, που παραδίδανε παιδιά της εργατικής τάξης στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες».

«Το ΚΚΕ - συμπληρώνει - όποτε χρειάστηκε, υπερασπίστηκε την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της πατρίδας με το αίμα του. Η ιστορία, οι αγώνες, ο πατριωτισμός, οι θυσίες του ΚΚΕ είναι γνωστά στο δημοκρατικό λαό της περιοχής. Γι' αυτό και δεν τόλμησαν οι απόγονοι των κουκουλοφόρων να μοιράσουν ενυπόγραφα το χαρτί τους, φοβούμενοι τις αντιδράσεις του λαού».

Αναφερόμενη στη συνέχεια η Αχτιδική Επιτροπή, ειδικότερα στις θέσεις του ΚΚΕ για τη Μακεδονία, επισημαίνει, ότι είναι γνωστές και διακηρυγμένες. Οπως και το γεγονός, ότι «Οταν όλα τα κόμματα "πλην Λακεδαιμονίων", όπως διατυμπάνιζαν τότε κάποιοι, συμμετείχαν στα εθνικιστικά - πολωτικά για τους λαούς συλλαλητήρια, το ΚΚΕ μόνο του τότε, με παρρησία και θάρρος, διατύπωσε τις θέσεις του, τις οποίες δε χρειάστηκε να αναθεωρήσει όπως κάνουν σήμερα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ στηριγμένο στην ιστορία και πολιτική του, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, υπερασπίζεται τα σύνορα και την ανεξαρτησία της χώρας, παλεύει για λαϊκή εξουσία και οικονομία, με προοπτική το σοσιαλισμό, έχει το θάρρος και την υποχρέωση να διατυπώνει τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα όπως και για το συγκεκριμένο».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση επισημαίνει: «Το θράσος, να ψάξουν οι εμπνευστές του χαρτιού να το βρουν στους δικούς τους πολιτικούς εκφραστές και υποστηριχτές, οι οποίοι με περίσσιο θράσος παραπλανούν τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας, πολιτικές ενάντια στα συμφέροντά τους σε όλα τα ζητήματα. Κάνουν κυρίαρχο το "Μακεδονικό" και αποσιωπούν την προσπάθεια Αμερικανών και ΝΑΤΟ, να μετατρέψουν τη χώρα μας και τη γειτονική χώρα σε προτεκτοράτο και ορμητήριο των Αμερικανών. Οι δικές τους θέσεις είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων των λαών των Βαλκανίων και υπέρ των σχεδιασμών και των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας».

ΑΓΩΓΕΣ «ΜΑΡΦΙΝ»
«Ισες αποστάσεις» από κυβέρνηση

«Ισες αποστάσεις» ανάμεσα στο... «δικαίωμα» των επιχειρηματιών να ποινικοποιούν την πολιτική κριτική και δράση και στην ελευθερία των κομμάτων και ΜΜΕ να εκφράζονται τηρεί η κυβέρνηση, υπεραμυνόμενη ταυτόχρονα της επιλογής της για ξεπούλημα του ΟΤΕ.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την απαράδεκτη ενέργεια του αντιπροέδρου της «Μαρφίν» να καταθέσει μηνύσεις και αγωγές κατά του προέδρου του ΣΥΝ Α. Τσίπρα, περιοριζόμενη σε χλιαρή αποδοκιμασία. «Δε θα σχολιάσω φυσικά πράξεις κανενός πολίτη, εφόσον οι πράξεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων», είπε ο Ευ. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε για την ενέργεια του Α. Βγενόπουλου, συμπληρώνοντας απλά ότι η κυβέρνηση δε συμμερίζεται «να καταθέτει κανείς αγωγή σε έναν πολιτικό αρχηγό, επειδή ασκεί πολιτική κριτική». Περισσότερο σαφής ήταν για την αγωγή κατά του τηλεοπτικού σταθμού «Σταρ», λέγοντας ότι «η δημοσιογραφία έχει την ελευθερία της κριτικής κάθε γεγονότος, όπως επίσης της κριτικής κινήσεων τόσο πολιτικών όσο και άλλων προσώπων, που απασχολούν το δημόσιο βίο. Το δικαίωμα διατύπωσης, ελεύθερα, της άποψης δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ξεπούλημα του ΟΤΕ στη γερμανική «Ντόιτσε Τέλεκομ», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια μέσα από την ελεύθερη αγορά. Βέβαια, δεν απάντησε πώς στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» η γερμανική εταιρεία αγόρασε το 20% των μετοχών του ΟΤΕ ακριβότερα κατά 35% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος από τη μια είπε ότι «το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης τόσο των πολιτικών αλλά και του κάθε πολίτη, αλλά βέβαια και των ΜΜΕ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να περιορισθεί», από την άλλη όμως «κάθε πολίτης δικαιούται να κινηθεί στο πλαίσιο του νόμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ