ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα σκαριά το νέο αντεργατικό πακέτο

Αρμόδιοι υπουργοί και εντεταλμένοι προετοιμάζουν το έδαφος για νέες σαρωτικές ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις

Τα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που οδηγούν στην παραπέρα ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, προανήγγειλαν οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομικών, σε συνεντεύξεις τους στον κυριακάτικο Τύπο, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα ο αυριανός απεργιακός αγώνας να πάρει χαρακτηριστικά καθολικής αναμέτρησης με την πολιτική της κυβέρνησης, να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα.

Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά επιβεβαίωσε τη συνέχιση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, με αιχμή αυτή τη φορά τους δημόσιους υπάλληλους, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν βήματα όπως είναι το ενιαίο μισθολόγιο, που πρέπει να προηγηθούν του Ασφαλιστικού». Από την επίθεση δεν ξεφεύγουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, για τους οποίους δήλωσε ότι «θα υπάρξει και νέα κυβερνητική πρωτοβουλία», η οποία θα προωθηθεί «μέσα από ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο». Ανάλογες δηλώσεις έκανε χτες μετά τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό και τη διοίκηση του ΙΚΑ, όπου εξετάστηκαν πλευρές της εφαρμογής του νόμου Πετραλιά.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, η υπουργός Απασχόλησης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, μέσα στο οποίο κινούμεθα, αφορά ένα και μόνο πράγμα: Το μοντέλο της πλήρους και ποιοτικής εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, υπερασπιζόμενος το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας στα πλαίσια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων των πρώην ΔΕΚΟ, δήλωσε ότι οι εργασιακές σχέσεις σε αυτές πρέπει να εξισωθούν με τις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου επικρατούν συνθήκες απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων δε δικαιολογούνται».

Απελευθέρωση των απολύσεων

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση κινείται και το πόρισμα της Επιτροπής Κουκιάδη, σημεία του οποίου είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του Εργατικού Δικαίου, που συστάθηκε το Μάρτη του 2007 με επικεφαλής τον Ι. Κουκιάδη, πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή Εργατικού Δικαίου, στο πόρισμά της προτείνει να καταργηθεί ό,τι εμποδίζει τους εργοδότες να κάνουν όσες απολύσεις θέλουν, όποτε θέλουν.

Το πόρισμα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Να μπορεί ο εργοδότης να απολύει εργαζόμενο ακόμα και αν το δικαστήριο αποφασίσει την επαναπρόσληψή του, αρκεί να καταβάλλει μια πρόσθετη αποζημίωση, πέραν της αποζημίωσης απόλυσης.
  • Να απαλλάσσεται ο εργοδότης από την υποχρέωση να καταβάλλει αποζημίωση στον εργαζόμενο που απολύει, όταν έχει αντισυμβατική συμπεριφορά! Ενα κριτήριο που ουσιαστικά διώκει ακόμα και την αγωνιστική στάση του εργαζόμενου.
  • Να αποφασίζουν οι «κοινωνικοί εταίροι» πόσοι και πώς θα απολύονται, όταν οι απολύσεις γίνονται με την επίκληση οικονομοτεχνικών λόγων και το πλαίσιο του νομοθέτη να περάσει σε δεύτερη μοίρα.
  • Να προσδιορίζεται σύντομα η δίκη για το ορθό ή όχι της απόλυσης.
  • Ακόμα προβλέπεται ο εργαζόμενος να αποχωρεί με τη θέλησή του και να δικαιούται αποζημίωση για αυτό ύστερα από 15 χρόνια υπηρεσία. Μια πρόταση που σε περίπτωση εφαρμογής της θα οδηγήσει σε μαζικές «εθελούσιες εξόδους».
  • Τέλος, να καταργηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του κράτους να έχει λόγο στις απολύσεις.
ΠΣΟ - ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συμπόσιο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχαν το Σάββατο οι άραβες συνδικαλιστές

Από τις εργασίες του Συμποσίου
Από τις εργασίες του Συμποσίου
Με τον καθορισμό κοινών δράσεων για θέματα που αφορούν την εργαζόμενη νεολαία, τους μετανάστες και την Υγεία και με την επαναβεβαίωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αραβικούς λαούς που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες του Συμποσίου που διοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η Συνομοσπονδία Αραβικών Συνδικάτων (ICATU).

Στο Συμπόσιο, με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας μεταξύ των εργατών βορρά και νότου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού», συμμετείχαν 48 εκπρόσωποι συνδικάτων από 17 χώρες, ανάμεσά τους συνδικαλιστές από πέντε αγωνιστικά ευρωπαϊκά συνδικάτα και Ελληνες πρόεδροι Ομοσπονδιών και μεγάλων Σωματείων.

Τόσο εισηγητικά, από τον γγ της ΠΣΟ, Γιώργο Μαυρίκο, όσο και από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, αναδείχτηκε η ανάγκη της στενότερης συνεργασίας για την κινητοποίηση συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργατών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες των πολιτικών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, οι αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατασπατάληση του δημόσιου τομέα.

Εκφράστηκε ακόμα η υποστήριξη στον παλαιστινιακό αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος και η σταθερή απαίτηση για αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων κατοχής από τα αραβικά εδάφη. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους εργαζόμενους του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου και του Σουδάν, καταδίκασαν την αμερικανική κατοχή στο Ιράκ και απαίτησαν την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη χώρα. Επίσης, καταδίκασαν τις ισραηλινές πρακτικές ενάντια στα υψίπεδα του Γκολάν και στους Παλαιστίνιους, τις δολοφονίες άμαχων πολιτών, το κλείσιμο των οδών, το χτίσιμο του τείχους στην Παλαιστίνη.

Στο περιθώριο των εργασιών, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, έγινε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους των συνδικαλιστών και αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματός της. Αντιπροσωπεία των αραβικών συνδικάτων είχε συνάντηση και με εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο του Συμποσίου.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Κινητοποιήσεις την Πέμπτη

Κινητοποιήσεις με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων δύο ηλεκτροδηγών του τραμ έχουν εξαγγείλει για μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες:

  • Στα αστικά λεωφορεία, στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Στο τραμ, στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.
  • Σε ΗΣΑΠ και Μετρό, στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 μ.μ.
ΚΚΕ
Αποφασιστική οργάνωση της πάλης

Σε σχόλιο του για τις δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι δηλώσεις της υπουργού υπέρ του μοντέλου της πλήρους εργασίας αποτελούν εμπαιγμό των εργαζομένων και απόκρυψη των πραγματικών στόχων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ έχουν πρωτοστατήσει στη λήψη και δεσμευτεί στην υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ που οδηγούν στον εφιάλτη της γενικευμένης εφαρμογής των ελαστικών μορφών εργασίας, της αντιδραστικής οδηγίας Μπολκεστάιν κ.ά. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να περιμένουν να έρθουν τα χειρότερα μέτρα, αλλά τώρα να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους, διεκδικώντας σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο, κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής και προσωρινής εργασίας, στη γραμμή της ανυπακοής με την ΕΕ».

Καθοριστικής σημασίας η απεργία

Οι «κοινωνικοί εταίροι» (ΓΣΕΕ και ΣΕΒ) συμφώνησαν να υπογράψουν νέα διετή ΕΓΣΣΕ με τα γνωστά 8μηνα και «αύξηση» ούτε ένα ευρώ, όπως έκαναν και την περασμένη διετία. Θέλησαν έτσι να προλάβουν και να υπονομεύσουν τις θετικές διεργασίες που συντελούνται μέσα στο εργατικό κίνημα με την αυξημένη συμμετοχή στις πανελλαδικές απεργίες και τα συλλαλητήρια, με την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις των κλαδικών ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο με τους εργοδοτικούς φορείς, λόγω της αδιαλλαξίας τους, καθώς και επειδή στις προτάσεις τους επιμένουν να κινούνται στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο κλάδος της ιδιωτικής Υγείας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο υπερκερδοφορίας!

Ο χώρος της ιδιωτικής υγείας πλήττεται ιδιαίτερα με τις νέες ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, αφού ο κλάδος στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από γυναίκες και νέους εργαζόμενους. Οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι μπαίνουν στην παραγωγή από τις ιδιωτικές κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Μικροβιολογικά Εργαστήρια, Μαιευτήρια, όπου οργιάζουν η εντατικοποίηση της εργασίας και η ανασφάλεια.

Η αυριανή απεργία έχει καθοριστική σημασία για όλο τον κλάδο. Τα αποτελέσματά της θα επηρεάσουν άμεσα τόσο τις κλαδικές ΣΣΕ όσο και τις επιχειρησιακές που υπογράφουν κάποιοι χώροι μας. Θα συμβάλει ώστε να σηκωθούν εμπόδια, να μην εφαρμοστούν αντεργατικές ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση τη μάχη της απεργίας στις 16 Απρίλη.


Του Βασίλη ΓΚΛΕΖΑΚΟΥ*
* Ο Βασίλης Γκλεζάκος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ