ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για δημόσια πραγματικά δωρεάν Ειδική Αγωγή

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου - κοροϊδία για την ειδική αγωγή, για τη διεκδίκηση ειδικής αγωγής όχι μόνο υποχρεωτικής, αλλά και δημόσιας και δωρεάν ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, φοιτητές και απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Οχι στους εμπόρους της αναπηρίας», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Παιδείας.

Αποκλείοντας για περισσότερο από μία ώρα την είσοδο του υπουργείου, δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο που προωθείται, πέρα από τις φαινομενικά θετικές ρυθμίσεις του, δε δίνει ουσιαστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της εκμετάλλευσης των ΑμΕΑ, με τις οικογένειές τους να πουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες πρώιμης διάγνωσης, παρέμβασης, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την αυριανή απεργία και συλλαλητήρια κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

  • Την Πέμπτη 17 Απρίλη, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Επιτροπή Αγώνα Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ καλούν σε ανοιχτή πλατιά σύσκεψη με θέμα «Ειδική Αγωγή, ώρα: μηδέν, η αναγκαιότητα της συνολικής ταξικής αντεπίθεσης». Η σύσκεψη πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου (απέναντι από τον τερματικό σταθμό του Μετρό, Αγ. Αντώνιος) στις 7 το απόγευμα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διακοπή δρομολογίων για 5.500 μαθητές

Αμεση λύση του προβλήματος απαιτεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Διακόπηκαν από χτες τα δρομολόγια που μετέφεραν 5.500 μαθητές στα σχολεία τους από περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, καθώς ...πάνω από οκτώ εκατομμύρια ευρώ(!) χρωστάει το υπουργείο Παιδείας στις εταιρείες τουριστικών λεωφορείων, οι οποίες μεταφέρουν τους μαθητές. Η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους μαθητές και στους γονείς τους, που αντιμετωπίζουν από σήμερα πρόβλημα με τη μεταφορά στα σχολεία τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου, δήλωσε ότι έχουν κοινοποιήσει επιστολή στα υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας. Ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων για τους διακόσιους περίπου οδηγούς λεωφορείων, που έχουν να πληρωθούν εδώ και 18 μήνες, και για τα πρατήρια καυσίμων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι τα μόνα δρομολόγια που δεν έχουν κοπεί είναι αυτά για τους μαθητές με ειδικές ανάγκες. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, κατά την προσφιλή του τακτική μετακύλησε τις πολιτικές ευθύνες, δηλώνοντας ότι η ΝΑΘ έχει μόνο την ευθύνη των διαγωνισμών. Τα υπουργεία (ΥΠΕΠΘ και Οικονομίας) μέχρι χτες δεν είχαν δώσει κάποια απάντηση.

Σε ανακοίνωση συμπαράστασης για μαθητές και γονείς η ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει: «Πληρώνουν την αδιαφορία και την πολιτική περικοπών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση της πολιτείας. Η πολιτεία δεν μπορεί να δίνει το παράδειγμα αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας και να αφήνει για δύο χρόνια απλήρωτους τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων. Η ΚΟΘ καταδικάζει τη συμπεριφορά του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες τους. Απαιτεί, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς, την άμεση λύση του προβλήματος, δηλαδή την άμεση πληρωμή των ιδιοκτητών λεωφορείων και την κανονική μεταφορά των μαθητών».

«Απαγορεύεται» εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Καταγγελία της Αχτιδικής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΤΟ Σιβιτανιδείου της ΚΝΕ

Για ποιο λόγο σε ένα σχολείο η διεύθυνση δεν επιτρέπει τη διοργάνωση συζήτησης της ΚΝΕ με θέμα την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά; Είναι θέμα «ταμπού» τα ναρκωτικά, όταν στους γύρω δρόμους γίνεται συχνά πυκνά διακίνηση ναρκωτικών; Απαγορεύεται η έκφραση πολιτικής νεολαίας σε χώρους εκπαίδευσης; `Η μήπως η Εκκλησία - στην οποία ανήκει η συγκεκριμένη σχολή - ενοχλείται από την ανάπτυξη των θέσεων της ΚΝΕ;

Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Αχτιδική Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΤΟ Σιβιτανιδείου της ΚΝΕ, ο Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου αρνείται να παραχωρήσει αίθουσα για τη διοργάνωση συζήτησης στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων της ΚΝΕ με θέμα: «Ζήσε ανυπότακτα, αγωνιστικά. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ενώ «από τη διεύθυνση είχε δοθεί θετική απάντηση για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να απαντήσουν ποια αίθουσα θα παραχωρήσουν» και τονίζεται ότι χτες ο Γενικός Διευθυντής «είπε ότι δεν επιτρέπει να γίνει η εκδήλωση, πως δεν μπορεί πολιτική νεολαία να πραγματοποιήσει εκδήλωση μέσα στο χώρο της Σιβιτανιδείου (ο οποίος συστεγάζει πρωινά και απογευματινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τα Δημόσια ΙΕΚ) και πως αν γίνει θα "έχετε να κάνετε με την αστυνομία"».

«Καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική στάση του διευθυντή η οποία βεβαίως και δεν αποτελεί εξαίρεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Κόντρα στη λογική της υποταγής, καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους συλλόγους γονέων και καθηγητών, να μην επιτρέψουν αυτή την απαγόρευση, να πάρουν μέρος όλοι μαζικά στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ, να μπουν οι ίδιοι μπροστά για να μην γίνουν οι μαθητικές κοινότητες φυτώρια υποταγμένων ανθρώπων αλλά εστίες προβληματισμού, σκέψης, συζήτησης και οργάνωσης του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ΚΝΕ έχει ως εξής:

  • Αύριο Τετάρτη: Τουρνουά Μπάσκετ στον προαύλιο χώρο της Σιβιτανιδείου, με συμμετοχή και ομάδων από θεραπευτικές κοινότητες.
  • Μεθαύριο Πέμπτη: Συζήτηση γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών με τον πρόεδρο του ΕΣΥΝ, Η. Μιχαλαρέα και εκπροσώπους θεραπευτικών κοινοτήτων («Θησέας», «Διάβαση» κ.ά.) και προβολή ντοκιμαντέρ.
Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

«Ο ήλιος και ο χρόνος» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει σήμερα στο «Συρμό», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ, ένα νεοσύστατο νεανικό συγκρότημα. Πρόκειται για πρόγραμμα με τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο της χούντας, σε εξορίες και φυλακές. Ωρα έναρξης 9.30 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» συνεχίζονται αύριο (10 μ.μ.) με το χορόδραμα «Γειτονιές του κόσμου», βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γ. Ρίτσου.

Η Πέμπτη 17 του Απρίλη ακολουθεί γλέντι, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Κυριακή 20 του Απρίλη με συναυλία από το συγκρότημα «Κυνηγοί ονείρων» (9.30 μ.μ.). Τη Δευτέρα 21 του Απρίλη προβάλλεται η ταινία «Λούφα και παραλλαγή» (9.30 μ.μ.), την Τρίτη 22 του Απρίλη ακολουθεί γλέντι και οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μετά το Πάσχα.

Διάλεξη

Στο πλαίσιο των επιστημονικών διαλέξεων που διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., δίνεται διάλεξη με θέμα: «Τι είναι τελικά η προσωπικότητα;», από τον Μιχαήλ Κουβελά, ειδικό ερευνητή ψυχολογίας.

Θυμίζουμε ότι οι διαλέξεις διεξάγονται στην έδρα του Ομίλου Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, που εκδίδει το περιοδικό, στην Αθήνα (Τροίας 36). Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο 210.8213.430.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Απαιτούν σχολεία!

«Θέλουμε σχολεία»! Αυτό ήταν το μοναδικό αλλά ξεκάθαρο σύνθημα που φώναξαν το Σάββατο το πρωί οι μαθητές των σχολείων του Πόρτο Ράφτη στο Μαρκόπουλο μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση και πορεία που έκαναν.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίου κλιμακώνοντας τον αγώνα που έχει ξεκινήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο Πόρτο Ράφτη και με πανό και συνθήματα έκαναν πορεία μέχρι το δημαρχείο στο Μαρκόπουλο. Εκεί κατέθεσαν ψήφισμα απαιτώντας από τη δημοτική αρχή - αντί να δηλώνει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι μαθητές σε περισσότερες προκάτ αίθουσες, διπλοβάρδια και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια - να διεκδικήσει σχολεία! Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, ΟΣΚ και υπουργείο υποχρεώθηκαν να καλέσουν αύριο σε συνάντηση τους εκπροσώπους της Συντονιστικής.

Στο πλευρό των γονιών βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Νίκος Στεφανίδης. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το πρόβλημα της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας είναι μια συνειδητή πολιτική που έχει στηριχτεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και τους εκπροσώπους τους στους δήμους. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων δε διαθέτουν τα κονδύλια για σχολεία εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των ιδιωτών. Γι' αυτό πρέπει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να συντονίσετε τον αγώνα σας και να απαιτήσετε κονδύλια και σχολεία».

Απεργούν σήμερα οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στα «Εκπαιδευτήρια Κοραής» Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Θα επαναλάβουν την απεργία την Πέμπτη αν δεν τους καταβληθούν άμεσα οι καθυστερούμενες αποδοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ