ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ»
Αμεση απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα

Στάση εργασίας σήμερα για την απόλυση του συνδικαλιστή Βαγγέλη Αντωνίου. Μάχη με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και στη Θέρμη

Στόχος της εργοδοσίας είναι το ταξικό συνδικάτο και η συνεπής δράση του στο πλευρό των εργαζομένων

Eurokinissi

Στόχος της εργοδοσίας είναι το ταξικό συνδικάτο και η συνεπής δράση του στο πλευρό των εργαζομένων
Στην παράνομη και καταχρηστική απόλυση του εργαζόμενου Βαγγέλη Αντωνίου, που δουλεύει 17 χρόνια στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», προχώρησε η διεύθυνση του ξενοδοχείου. Το σωματείο εργαζομένων στο «Μετροπόλιταν» αποφάσισε για σήμερα την πραγματοποίηση 3ωρης (7πμ-10πμ) προειδοποιητικής στάσης εργασίας.

Ο Βαγγέλης Αντωνίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο, ήταν εκλεγμένος τα προηγούμενα χρόνια στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και είχε συνεπή συνδικαλιστική δράση, συμμετέχοντας σε όλες τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, με αποκορύφωμα τις 24ωρες απεργίες στις 12 Δεκέμβρη, 13 Φλεβάρη και 19 Μάρτη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου να συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και να δείξουν με αποφασιστικό τρόπο στη διεύθυνση ότι «δε δεχόμαστε τέτοιες τρομοκρατικές απολύσεις στο ξενοδοχείο "Μετροπόλιταν". Με τη συμπαράσταση των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δε θα επιτρέψουμε τρομοκρατικές απολύσεις. Η απόλυση του Βαγγέλη Αντωνίου δε θα περάσει», καταλήγει.

Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Με 24ωρη απεργία σήμερα συνεχίζουν τον αγώνα τους και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Θέρμης Θεσσαλονίκης, για την επαναπρόσληψη των δύο συναδέλφων τους. Οι εργολάβοι «Αφοί Κωνσταντινίδη» απαντούν με τη συνδρομή της αστυνομίας και με κινητοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού. Στο πλευρό των απεργών που συγκεντρώθηκαν έξω από την πύλη του εργοστασίου χτες το πρωί, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας, βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, καθώς και στελέχη του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στη συνάντηση που ακολούθησε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης αποχώρησαν, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας αρκέστηκε να στείλει τους απολυμένους να βρουν το δίκιο τους στα πολιτικά δικαστήρια.

Απολύσεις στα «Ντιούτι Φρι»

Σε τέσσερις απολύσεις προχώρησε η διεύθυνση του καταστήματος των αφορολογήτων ειδών («Ντιούτι Φρι») στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η επιχείρηση κάλεσε 15 εργαζόμενους να παραιτηθούν, δίνοντάς τους 1,5 φορά την αποζημίωση. Τέσσερις εργαζόμενοι δε δέχτηκαν να φύγουν και έτσι η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυσή τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΡΑΜ ΑΕ»
Να σταματήσουν οι απολύσεις και η τρομοκρατία

Παρέμβαση στη Βουλή, για να γυρίσουν στη δουλειά τους οι δύο μηχανοδηγοί

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων δύο μηχανοδηγών του τραμ και το σταμάτημα κάθε τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος των εργαζομένων από την πλευρά της διοίκησης απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος. Οπως σημειώνει στην Ερώτηση, η διοίκηση της «ΤΡΑΜ ΑΕ», που έχει έδρα στο Δήμο Ελληνικού, προχώρησε πρόσφατα στην απόλυση δύο εργαζομένων οδηγών με στόχο να κάμψει την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των μισθωτών στην εταιρεία. Ο ένας μάλιστα από τους απολυμένους είχε λάβει επιβράβευση και γραπτά συγχαρητήρια από την εργοδοσία για την εργασία του τις μέρες των χιονοπτώσεων!

Την ίδια ώρα, υπάρχει μεθοδευμένη διαδικασία ανώνυμων καταγγελιών σε βάρος κυρίως των οδηγών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι ανώνυμες καταγγελίες είναι ψευδείς και κατασκευασμένες. Και είναι απαράδεκτο με βάση τέτοιου είδους καταγγελίες να επιβάλλονται βαριές ποινές στους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μισθωτού Ιακωβίδη, ο οποίος σε 24 μέρες δέχτηκε 72 αναφορές σε βάρος του! Κι όλα αυτά, όπως παρατηρεί ο βουλευτής τους ΚΚΕ, επειδή οι εργαζόμενοι τεχνικοί, οδηγοί και υπάλληλοι ενδιαφέρονται για την εφαρμογή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες για την αξιοπρεπή επιβίωσή τους.

Ενα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει την αντιδημοκρατική ταχτική της εργοδοσίας είναι η μεθοδευμένη προσπάθειά της να βάλει σε εφαρμογή εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τα σωματεία των εργαζομένων. Για παρεμφερείς λόγους έχει γίνει σχετική αναφορά από το ΣΕΠΕ. Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Γ. Μαυρίκος απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η σημερινή κατάσταση.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σαράκι για εργαζόμενους και ασθενείς

Πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, η παναττική κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ

Τις τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου «Μεταξά» και τις συνέπειες που συνεπάγονται για ασθενείς, εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, με μόνο κερδισμένο τα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα, κατήγγειλαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα:

  • Στο νοσηλευτικό προσωπικό, από τις 441 προβλεπόμενες θέσεις του απαρχαιωμένου Οργανισμού του 1987, οι 142 είναι κενές, ενώ πλέον των 40 νοσηλευτών βρίσκονται σε μακροχρόνια άδεια λόγω προβλημάτων υγείας. Ετσι, για τα 450 κρεβάτια υπάρχουν μόνο 250 νοσηλεύτριες, ενώ θα έπρεπε να είναι 550.
  • Από το παραϊατρικό προσωπικό λείπει το 25%, με κίνδυνο επιβράδυνσης της λειτουργίας του νοσοκομείου και καθυστέρησης εξετάσεων και ειδικών θεραπειών.
  • Στους γιατρούς είναι κενές το 13% των προβλεπόμενων θέσεων, ενώ παράλληλα εξαναγκάζονται να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα, με αποτέλεσμα και να είναι αδύνατη η εκπαίδευσή τους, αλλά και να διπλασιάζεται ο χρόνος και το κόστος νοσηλείας των ασθενών, να μεγαλώνει η λίστα αναμονής και παράλληλα να υπάρχουν πολλά κλειστά κρεβάτια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα μιας βιοψίας πρέπει να βγαίνουν σε 20 μέρες, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ο χρόνος φτάνει στις 40 μέρες!
  • Στον τεχνολογικό εξοπλισμό επιτείνεται η γήρανση πολλών μηχανημάτων, ενώ δεν υπάρχουν ψηφιακός αγγειογράφος, μαγνητικός τομογράφος, νέος γραμμικός επιταχυντής κλπ. Μάλιστα, ο ψηφιακός αγγειογράφος δε λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και δε διαθέτει κανένα άλλο κρατικό νοσοκομείο του Πειραιά.
Παναττική στάση εργασίας

Τρίωρη παναττική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και συγκέντρωση Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων για αύριο Πέμπτη, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε πανελλαδική 24ωρη απεργία, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, την επέκταση των ΒΑΕ στα δημόσια νοσοκομεία, αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κ.ά. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, η οποία πρότεινε αρχικά μόνο παράσταση των ΔΣ σωματείων στο υπουργείο και στη συνέχεια, πιεσμένη από τις ταξικές δυνάμεις, εξήγγειλε στάση εργασίας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» καλεί τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Βροχή τα εξώδικα σε υπαλλήλους

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

«Φάμπρικα» με εξώδικα και επιστολές προς τους εργαζόμενους για δήθεν λάθη που κάνουν στη δουλειά τους, κατά την εκτέλεση παραγγελιών, έχει ανοίξει ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Σερρών, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Τα λάθη στην εκτέλεση παραγγελιών, κατά «σύμπτωση», αφορούν συγκεκριμένα φαρμακεία που οι ιδιοκτήτες τους είναι και στο διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού.

Ο στόχος είναι καθαρός, όπως υπογραμμίζεται, καθώς, αφού δε συμμορφώνονται, οι εργαζόμενοι τελικά απολύονται, όπως έγινε με την εργαζόμενη Φωτεινή Δράγιου. Σειρά έχει τώρα ο πρόεδρος του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Σερρών Ιορδάνης Νικολαΐδης, εργαζόμενος στο συνεταιρισμό που το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί «βροχή» επιστολών. Στην τελευταία μάλιστα επιστολή υπάρχει σαφής προειδοποίηση για την απόλυσή του.

«Την ίδια στιγμή - συνεχίζει - ο συνεταιρισμός παραβιάζει σε καθημερινή βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση». Μάλιστα, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, ο συνεταιρισμός κρατάει τα «πρωτεία» και στο θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αφού τους τελευταίους μήνες προχώρησε στην αντικατάσταση της κάρτας εργασίας με το δακτυλικό αποτύπωμα των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για ό,τι συμβαίνει στους χώρους ευθύνης τους.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στάσεις εργασίας αύριο

Για το θέμα των απολύσεων, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας προχωρούν αύριο Πέμπτη σε κινητοποιήσεις:

  • Στα αστικά λεωφορεία, στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας
  • Στο τραμ, στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.
  • Σε ΗΣΑΠ και Μετρό, στάση εργασίας από τις 11π.μ. έως και τις 4 μ.μ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ: Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει η ΟΛΜΕ, προς τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ