ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σήμερα η εκδήλωση για τις «αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα»

Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η ΕΕ την αξιοποίηση των μειονοτήτων για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι και η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, στις 15.00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Οι αγνοημένες μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες», η οποία διοργανώνεται από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα, την Ομόσπονδη Ενωση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την Ομοσπονδία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη και το Πολιτικό Κόμμα της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα - «Ουράνιο Τόξο»...

Σύμφωνα με την πρόσκληση της εκδήλωσης, θα συζητηθεί το θέμα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, την οποία το ελληνικό κράτος επιμένει να αγνοεί, να της αρνείται τα δικαιώματά της και να επιμένει να την αποκαλεί «Μουσουλμανική Μειονότητα», απαγορεύοντας τη χρήση του επιθέτου τουρκικής σε κάθε εκδήλωση και σύσταση οποιουδήποτε οργανισμού.

Οσον αφορά τη «μακεδονική μειονότητα» - σλαβόφωνοι της Βόρειας Ελλάδας - οι διοργανωτές της εκδήλωσης ισχυρίζονται ότι αγνοείται ολοκληρωτικά από την Ελλάδα, ενώ όσοι «τόλμησαν να υποστηρίξουν δημόσια την ύπαρξή τους, διώχτηκαν από τις ελληνικές αρχές».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τόσο την εκδήλωση όσο και το σκεπτικό και τη σκοπιμότητα υπό τα οποία πραγματοποιείται, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εντάσσονται στο πλαίσιο «ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με τις αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, την έξαρση του εθνικισμού, τη λεγόμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την εμφάνιση νέων κρατών -προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων», εξελίξεις που «προκαλούν σοβαρές ανησυχίες στους λαούς της περιοχής, αφού ανοίγουν τον "ασκό του Αιόλου" για νέους "ακρωτηριασμούς" κρατών, για αλλαγές συνόρων και νέες αιματοχυσίες».

Τονίζεται δε ότι «στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους μέσα στα σύνορα των κρατών που ζουν. Τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών, είτε αυτές προέρχονται από τις εγχώριες κυβερνήσεις και τον ξένο παράγοντα, είτε από τις ίδιες τις ηγεσίες τους, που πολλές φορές επιδιώκουν τον αποχωρισμό ή την αυτονομία, όχι για να απελευθερώσουν το λαό τους από την κύρια, την ταξική καταπίεση, αλλά για να τον καταπιέζουν οι ίδιες, ή για να απολαύσουν τα αργύρια της προσχώρησής τους στα στρατηγικά σχέδια των ιμπεριαλιστικών χωρών».

Ανακοίνωση καταδίκης της εκδήλωσης εξέδωσε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Το τελευταίο «αντίο» στον Αγγελο Αναστασίου

Το τελευταίο «αντίο» είπαν χτες στον σύντροφο Αγγελο Αναστασίου, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Νεκροταφείο του Σχιστού, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, παλιοί συναγωνιστές, ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, δίνοντας την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή.

Τον παλαίμαχο κομμουνιστή, που από τα 81 χρόνια της ζωής του, τα 64 τα πέρασε ως μέλος του Κόμματος. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη από οικογένεια βιοπαλαιστών, πολύ νωρίς εντάχθηκε στον οργανωμένο αγώνα, όταν παιδί ακόμα έζησε τα γεγονότα του Μάη του '36. Στρατεύθηκε στον αγώνα κατά του ξένου κατακτητή, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στις μάχες του Δεκέμβρη.

Γι' αυτή του τη δράση, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, εξορίστηκε και φυλακίστηκε από το 1947 μέχρι το 1959 και από τον Απρίλη του '67 μέχρι τον Απρίλη του '71.

«Στάθηκες πάντα ορθός - τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, εκ μέρους της Επιτροπής Πόλης Πειραιά και της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ - πιστός στις αρχές του Κόμματός μας, στις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού. Πρωτοπόρος εργάτης, πρωτοπόρος συνδικαλιστής, πάλεψες μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και μέχρι τέλους μέσα από την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων, σε θέσεις πάντα ευθύνης. Υπηρέτησες το λαό και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Δραπετσώνας. Το Κόμμα που υπηρέτησες σε όλη σου τη ζωή σε τίμησε με το αξίωμα του μέλους της ΚΕ για 12 ολόκληρα χρόνια». Παράλληλα, επισήμανε το υπόδειγμα συντρόφου που ήταν σε όλη του τη ζωή, καθοδηγητής και δάσκαλος για τις νεότερες γενιές, παλεύοντας μέχρι την τελευταία του στιγμή να κερδίσει ακόμα έναν εργάτη για το Κόμμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αγγελος Λούπης από το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας της ΚΟΠ, οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη και Βέρα Νικολαΐδου, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κ.ά.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Θεοδώρα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Αμφιάλης, 300 ευρώ.

Ξεφωνημένος πρόθυμος

«

Χέρι χέρι ΛΑΟΣ και ΚΚΕ...» τιτλοφορεί το «περισπούδαστο» άρθρο του στη χτεσινή «Καθημερινή» ο γνωστός και μη εξαιρετέος Π. Μανδραβέλης. Διαβάζουμε σ' αυτό μεταξύ άλλων: «οι ακροδεξιές θεωρίες είναι πλέον επίσημη γραμμή του ΚΚΕ», «το πάλαι ποτέ διεθνιστικό κόμμα τσαλαβουτά προς άγραν ψήφου στα θολά νερά του εθνικισμού», «οι νέες θέσεις του ΚΚΕ είναι χειρότερες κι από έγκλημα. Είναι λάθος»... και πολλά ακόμα συναφή. Ο αρθρογράφος παραθέτει τα ως άνω συμπεράσματά του κάτω από ένα απόσπασμα της επιστολής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και γενικότερα τους ευρωβουλευτές, με την οποία καταγγέλλουν τη σκόπιμη και προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων, υπαρκτών ή ανύπαρκτων, από διάφορους κύκλους, μηδέ εξαιρουμένης της ίδιας της ΕΕ, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες».

Ο Π. Μ. καταλαβαίνει πολύ καλά το περιεχόμενο της επιστολής. Καταλαβαίνει καλύτερα ότι οι θέσεις που περιέχονται σ' αυτή απέχουν έτη φωτός από τις θέσεις της ακροδεξιάς. Αλλά είναι και ξεφωνημένος οπαδός του «ιμπεριαλιστικού κοσμοπολιτισμού» και δη οπαδός των Δυτικών συμμάχων της άρχουσας τάξης που υπηρετεί με τη δημοσιογραφία του, όπως και η εφημερίδα που γράφει. Με λίγα λόγια, οπαδός της «νέας τάξης». Επειδή λοιπόν ντρέπεται ή φοβάται να το πει έτσι ξεφωνημένα όπως είναι, λες και δεν τον έχουν πάρει χαμπάρι, ψάχνει τρικ στήριξης του αντικομμουνισμού του. Και το κάνει γιατί δεν είναι καν οπαδός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αν ήταν, δε θα υποστήριζε το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του. Δε θα ήταν οπαδός του αστικού κοσμοπολιτισμού. Εφευρίσκει και αποδίδει λοιπόν τον εθνικισμό του ΛΑΟΣ στο ΚΚΕ, επειδή το ΚΚΕ μιλά για ιμπεριαλιστικό δάκτυλο στην ανακίνηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων και μάλιστα ως ζήτημα επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό. Φαίνεται πως για τον Π. Μ. είναι συνωμοσιολογία το μακελειό που συντελέστηκε στα Βαλκάνια, όταν οι ιμπεριαλιστές μακέλευαν και συνεχίζουν τους λαούς, στο όνομα της υπεράσπισης των μειονοτήτων.

Φαίνεται πως ο Π. Μ. δεν έχει καλή μνήμη ή δε θέλει να έχει μνήμη, γιατί έτσι παίζει καλύτερα το ρόλο του. Δε θέλει να θυμάται ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο Κόμμα που δε συμμετείχε και αντιπάλεψε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια το 1992, στα οποία συμμετείχαν η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, μαζί με όλο τον υπόλοιπο εθνικιστικό συρφετό. Φαίνεται πως ο Π. Μ. άδραξε την ευκαιρία να δείξει τι καλός προπαγανδιστής της ιμπεριαλιστικής δράσης είναι, αποκρύπτοντας στο περισπούδαστο άρθρο του το τμήμα της επιστολής των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ όπου αναπτύσσονται οι θέσεις του Κόμματος για τις μειονότητες. Δε θα μπορούσε να στεριώσει την ψευτιά του αν ανέφερε ότι: «Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό κάθε λαού ή μειονότητας (εθνικής, γλωσσικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής), που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Επισημαίνει, όμως, ότι οι μειονότητες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών, πάντα και πολύ περισσότερο σήμερα, που σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης αποτελούν εργαλείο παρέμβασης των ιμπεριαλιστών, για να δικαιολογούν τον πόλεμο και την κάθε μορφής επέμβαση. Οι ιμπεριαλιστές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς και τις μειονότητες, αλλά μόνο για την προώθηση γεωστρατηγικών συμφερόντων...». Αλήθεια τι απ' αυτά λέει ο ΛΑΟΣ; Ο Π. Μ. δεν το γράφει. Γιατί απλούστατα τέτοιες θέσεις δεν έχει. Και το ξέρει ο Π. Μ. Αλλά δεν το γράφει, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά...

Αυτές λοιπόν τις θέσεις του ΚΚΕ, μας είναι γνωστό ότι τις απεχθάνεται ο Π. Μ. αλλά το να κάνεις δημοσιογραφία με αποσπασματικά τσιτάτα για να φέρεις στα μέτρα του εντελώς αντίθετες θέσεις και πολιτική δεν είναι ίδιον σοβαρής δημοσιογραφίας. 'Η μάλλον είναι ίδιον ξεφωνημένης ιμπεριαλιστικής δημοσιογραφίας. Φαίνεται, τέλος, ότι οι κύκλοι που ανακινούν επικίνδυνα για τους λαούς ζητήματα έχουν πρόθυμους δημοσιογράφους σαν τον Π. Μ. να συνδράμουν το έργο τους...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ