ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλατιά εξόρμηση για την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας

Με μια πληθώρα δραστηριοτήτων κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η πορεία του ΚΚΕ στο λαό με πρόταση συμμαχίας και εξουσίας. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους ανθρώπους του μόχθου καλώντας τους να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον που τους αξίζει και τους ανήκει, να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους. Μετά το Πάσχα θα συνεχιστούν οι πολιτικές συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Αλλες εκδηλώσεις

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

-- Στις 7.30 μ.μ. στο καφενείο «ΠΟΘΗΤΑΚΗ» στο Αυλωνάρι Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ:

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Αγία Αννα Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20/4:

-- Στις 11 π.μ. στις Ράχες Φθιώτιδας. Θα μιλήσει ο Θ. Τσέτσος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.


ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ξεκληρίζονται οι φτωχοί καπνοπαραγωγοί

Στο νομό από τις 21.000 οικογένειες που απασχολούνταν στα καπνά, έχουν μείνει μόλις 30!

Του ανταποκριτή μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ.--

Τις συνέπειες από την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βιώνουν οι μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η καπνοκαλλιέργεια, μια από τις βασικές πηγές απασχόλησης χιλιάδων παραγωγών αλλά και εργαζομένων που ήταν άμεσα συνυφασμένοι με αυτό το προϊον, ουσιαστικά είναι υπό εξαφάνιση, με αποτέλεσμα τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό περιοχών του νομού.

Φτώχεια και εγκατάλειψη είναι η εικόνα που επικρατεί στα καπνοχώρια του Νομού. Περιοχές όπως η Τριχωνίδα, ο Βάλτος και το Ξηρόμερο, που η βασική - αν όχι αποκλειστική - πηγή εισοδήματος των κατοίκων προέρχονταν από τις καπνοκαλλιέργειες έχουν ερημώσει εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόστηκε βήμα βήμα από την ΕΕ και τους εγχώριους υποστηρικτές.

Πολιτική που, με τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας τις χαμηλές τιμές πώλησης, την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή κ.ά., οδήγησε στη μείωση των καπνοκαλλιεργειών σήμερα στη χώρα κατά 75% οδηγώντας στο ξεκλήρισμα χιλιάδες καπνοπαραγωγούς.

Από 21.000 έμειναν... 30!

Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία, μια από τις πλέον καπνοπαραγωγικές περιοχές όπου τα προηγούμενα χρόνια απασχολούνταν πάνω από 21.000 οικογένειες, παράγοντας 23.000 τόνους καπνό το χρόνο, οι παραγωγοί που φύτεψαν καπνόσπορο δεν ξεπερνούν τους 30! Οι εξευτελιστικές τιμές πώλησης (κυμαίνονταν ανάλογα με την ποικιλία από 0,10 - 0,30 ευρώ το κιλό) που επιδεινώθηκαν με την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής κατέστησαν πλέον ασύμφορη την ενασχόληση με την καλλιέργεια καπνού.

Και αυτό όταν η ΕΕ παρουσιάζει έλλειμμα πάνω από 70% στον καπνό, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η αποκαλούμενη δήθεν αντικαπνιστική εκστρατεία τη δεκαετία του 1990 στη χώρα μας που εξωθούσε τους καπνοπαραγωγούς να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες ήταν το πρόσχημα. Βασική επιδίωξη, όπως αποδεικνύεται, ήταν η προώθηση της αντικαπνικής πολιτικής και η προμήθεια φθηνής πρώτης ύλης από άλλες χώρες στο φόντο του ανταγωνισμού ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων. Σήμερα, επιδιώκεται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα μεταφέροντας από το 2010 το 50% των επιδοτήσεων στο Β' πυλώνα. Αφαιρώντας ουσιαστικά τα όποια περιθώρια οικονομικής ενίσχυσης για όσους παραγωγούς διατήρησαν την καλλιέργεια καπνού και πριμοδοτώντας με ζεστό χρήμα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον αγροτοτουριστικό τομέα.

Χτύπημα και στους εργάτες

Η φθίνουσα αυτή πορεία των καλλιεργειών καπνού στην Αιτωλοακαρνανία δε χτύπησε μόνο τους καπνοπαραγωγούς. Μαζί με αυτούς επλήγησαν και εκατοντάδες εργάτες που δούλευαν σε μαγαζιά και αποθήκες καπνού ή απασχολούνταν στα χωράφια. Η συντριπτική πλειοψηφία παραγωγών και καπνεργατών, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, εγκατέλειψε την ύπαιθρο αναζητώντας μεροκάματο στο Αγρίνιο ή σε άλλα αστικά κέντρα. Αποτέλεσμα της εσωτερικής μετανάστευσης και της οικονομικής ανέχειας, στην οποία βρέθηκαν οι καπνοπαραγωγοί - ένα σημαντικό παραγωγικό τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας - ήταν να μειωθεί και ο τζίρος των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών του νομού.

Αλώβητοι βέβαια από αυτήν την προωθούμενη αντιαγροτική πολιτική δε μένουν και οι υπόλοιποι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής. Βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι του νομού βιώνουν όλο και πιο έντονα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, τα αδιέξοδα να μείνουν στο χωράφι και τον τόπο τους, που συνάδουν βέβαια με τις χαμηλές συντάξεις, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, στην ύπαιθρο.

Ηπειρος: Αγώνας για επιβίωση

Σε ξεκλήρισμα οδηγούνται και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έως και 100% σε συνδυασμό με τις μηδαμινές αυξήσεις στις τιμές παραλαβής του γάλακτος για τη νέα περίοδο που ανακοίνωσε η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ (0,02 ευρώ το κιλό σε πρόβειο και γίδινο, 0,04 ευρώ στο αγελαδινό) κάνει δυσβάσταχτο πλέον το κόστος παραγωγής. Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγωνία και αγανάκτηση των παραγωγών.

Πόσο μάλλον όταν σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει μέσω του Χρηματιστηρίου τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης που κυοφορούνται χρόνια τώρα είναι ένας επιπλέον λόγος ώστε η διεκδίκηση για βιώσιμες τιμές σε γάλα - κρέας και επιδότηση των ζωοτροφών - που προβλήθηκαν σε κινητοποιήσεις των παραγωγών - να δένει με την πάλη ενάντια στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και στον αγροτικό τομέα.

Πολιτική που απαρέγκλιτο στόχο έχει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως και στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗΣ, το πλειοψηφικό πακέτο 67,7% της οποίας κατέχει η υπό ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ. Είναι όρος και προϋπόθεση επομένως η πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα απόσπασης κατακτήσεων που μπορούν να δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση, για να δοθεί ώθηση στην προοπτική μιας άλλης φιλοαγροτικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα στηρίζει και θα ενισχύει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους συνολικά τη φτωχή αγροτιά, διασφαλίζοντας βιώσιμο αγροτικό εισόδημα, φθηνά και ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές.


ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εστία ασύδοτης εκμετάλλευσης

Νεκρά ψάρια σε ιχθυοτροφείο του Αμβρακικού Κόλπου

ICON

Νεκρά ψάρια σε ιχθυοτροφείο του Αμβρακικού Κόλπου
Εστία ασύδοτης εκμετάλλευσης από πολυεθνικές και επιχειρήσεις αποτελεί ο Αμβρακικός Κόλπος με την πολιτική στήριξη και ανοχή των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων και των τοπικών τους εκπροσώπων στους παρακείμενους δήμους. Στα πλαίσια της πολιτικής που παραδίδει θάλασσες και ακτές στα λογής επιχειρηματικά συμφέροντα για να αβγατίσουν την κερδοφορία τους ο Αμβρακικός Κόλπος, ένας πλούσιος υδροβιότοπος άμεσα συνυφασμένος με την αλιευτική - αγροτική δραστηριότητα, επιβαρύνεται όλο και περισσότερο με άμεσο αντίκτυπο στους μικρομεσαίους αλιείς που βλέπουν την παραγωγή και κατά συνέπεια τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Η πρόσφατη απόφαση από την πλειοψηφούσα νομαρχιακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αιτωλοακαρνανίας που ενέκρινε την επέκταση δεξαμενών καυσίμων της «SHELL» στην Αμφιλοχία αποτελεί συμπλήρωμα άλλων νόμιμων και μη παρεμβάσεων στον Αμβρακικό. Είναι συνέχεια της ανεξέλεγκτης δράσης ΕΚΟ, της παράνομης επέκτασης μεγάλων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών όπως της Ανδρομέδας που ανήκει στον όμιλο «ALPHA BANK». Τα απόβλητα και ο θόρυβος από τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, καθώς και το φράγμα του Πουρναρίου που εμποδίζει την ανανέωση των νερών του κόλπου από τον Αραχθο ποταμό αποτελούν επιπλέον παράγοντες επιβάρυνσης.

Τα παραπάνω, μαζί με τη μη χρηματοδότηση λειτουργίας σύγχρονων βιολογικών καθαρισμών στους παρακείμενους δήμους, τις τεράστιες ποσότητες ακατέργαστων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων που πέφτουν στον κόλπο, τα υπολείμματα χημικών λιπασμάτων - φυτοφαρμάκων και την παράνομη αλιεία από ιδιόκτητες τράτες, διογκώνουν το πρόβλημα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση το ΚΚΕ επανειλημμένα ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή, στήριξε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από φορείς και συλλόγους αλιέων, αγροτών και εργαζομένων ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Πρόβαλε την ανάγκη το ζήτημα της υπόθεσης του Αμβρακικού Κόλπου να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση ενάντια στην πολιτική που παραδίδει το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ