ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
1η ΜΑΗ 2008
Μεγάλες οι απαιτήσεις του ταξικού γιορτασμού

Οι μέρες που απομένουν απαιτούν σχέδιο, αποφασιστικότητα και πλατύ άνοιγμα, χωρίς ούτε λεπτό να πάει χαμένο

Το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στέλνει και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την αφίσα που εξέδωσε για την 1η του Μάη
Το μήνυμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης στέλνει και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την αφίσα που εξέδωσε για την 1η του Μάη
Μια βδομάδα απομένει μέχρι την επόμενη Πέμπτη και τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τα ταξικά συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα βάζουν στόχο να εκμεταλλευτούν κάθε ώρα από τις επόμενες μέρες, στην προσπάθεια να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα για την 1η του Μάη και τις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με κεντρική αυτή της Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολύμορφων εκδηλώσεων από Συνδικάτα και Γραμματείες του ΠΑΜΕ, με στόχο να αναδειχτεί στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες το πραγματικό, ταξικό περιεχόμενο της κορυφαίας αγωνιστικής ημέρας των εργαζομένων. Ομοσπονδίες με μεγάλο αριθμό μεταναστών εργαζομένων, όπως η Ομοσπονδία Οικοδόμων, έχουν ήδη εκδώσει καλέσματα σε διάφορες γλώσσες, καλώντας τους αλλοδαπούς εργαζόμενους σε κοινή δράση με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Η ανάγκη να έχει μεγάλη επιτυχία ο φετινός γιορτασμός γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η απεργία της Πρωτομαγιάς έρχεται σε συνέχεια των κινητοποιήσεων για τις κλαδικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, στις οποίες πρωτοστάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις. Από αυτή την άποψη και με δεδομένες τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις αργίες του Πάσχα και τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη, χρειάζεται σχέδιο, απαιτητικότητα, αποφασιστικότητα και πλατύ άνοιγμα, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι, Ελληνες και μετανάστες, να έρθουν σε επαφή με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία, σε στεριά και θάλασσα, στις συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων.

Στον Πειραιά, η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στην απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουν με αποφάσεις τους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κόντρα στην υπονομευτική στάση της ΠΝΟ, που κήρυξε στάση εργασίας για την 1η του Μάη.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Χτες έγινε στην πόλη διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με στόχο τον προγραμματισμό της δράσης μέχρι και τη μέρα της απεργίας.

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παραμέρισαν την πλειοψηφία της συναίνεσης

Στο πλευρό των υπόλοιπων εργαζομένων, (χειριστών, διοικητικών, κ.ά.) οι λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην παράδοση του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες. Μέσα από γενική συνέλευση που έγινε χτες, οι λιμενεργάτες, με 82 ψήφους κατά και 30 υπέρ, απέρριψαν την πρόταση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου για αναστολή των κινητοποιήσεων. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά πως η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις των εργαζομένων. Και δεν κατάφερε να αλλάξει αυτήν την εικόνα, ακόμη και αν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως «άσο» στο μανίκι κατάπτυστο κείμενο που κυκλοφόρησε ο ΟΛΘ, σύμφωνα με το οποίο θα δεσμευόταν νομικά ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους στον ιδιώτη πάροχο, υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι του Λιμανιού δίνουν ταυτόχρονα απάντηση και στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που χτες ισχυρίστηκαν ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν επηρεαστεί (αύξηση μεταφορικού κόστους, μείωση τζίρου, κλπ.) από τις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αγώνα των εργαζομένων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη συμβάσεων έργου με εξωτερικούς παρόχους (outsourcing), προκειμένου να εξομαλυνθεί γρήγορα η κατάσταση στον ΟΛΘ.

Το καλοστημένο σχέδιο ανοιχτού - αισχρού εκβιασμού των λιμενεργατών με το οποίο η διοίκηση του ΟΛΘ προσπάθησε να «σπάσει» τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο λιμάνι, καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα για να μην παραδοθούν τα λιμάνια στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να μεταφέρουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας των λιμανιών στην πόλη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψήφισμα για τη δωρεά οργάνων

Θετική ψήφο έδωσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο ψήφισμα που υποβλήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, καθώς περιείχε μία σειρά θετικές θέσεις και διακηρύξεις για την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως την απαγόρευση της οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής μεταξύ δότη και λήπτη, την απαγόρευση της εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων αυτών καθ' αυτών, την καταπολέμηση του μεταμοσχευτικού τουρισμού σε χώρες που γίνεται εμπορία οργάνων, την αναγνώριση ότι η εμπορία οργάνων σχετίζεται με τις κοινωνικές ανισότητες.

Η ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Για να αναπτυχθούν οι μεταμοσχεύσεις, χρειάζεται να καλλιεργηθεί η υψηλή ουμανιστική συνείδηση της δωρεάς οργάνων, που όμως χρειάζεται συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Μια κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θεωρούν ότι το περιβάλλον που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η συνείδηση της δωρεάς οργάνων, είναι αυτό της καταπολέμησης της πολιτικής της ΕΕ και της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, των ανθρώπινων αναγκών».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε πρώτη δύναμη αναδείχτηκαν ξανά οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα. Σε σύνολο 141 ψηφισάντων (5 άκυρα - λευκά) για το νέο ΔΣ και την Ομοσπονδία η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» έλαβε 120 ψήφους και διατηρεί τις 6 έδρες στο 7μελές ΔΣ, ενώ η παράταξη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» έλαβε 16 ψήφους και διατηρεί επίσης τον ένα εκπρόσωπό της. Για την Ομοσπονδία η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση» εκλέγει τον έναν αντιπρόσωπο, ενώ για το Εργατικό Κέντρο αυξάνει τους αντιπροσώπους της από δυο σε τρεις, καθώς σε σύνολο 141 ψηφισάντων πήρε 119 ψήφους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ»: Στον τραυματισμό ενός εργάτη οδήγησε το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Ραφήνα, λίγο μετά τις 2 μ.μ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένας εργάτης καταπλακώθηκε από σκαπτικό μηχάνημα, μέσα σε χώρο όπου πωλείται χώμα για κήπους. Ανδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν τον εργάτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό».

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: «Εγώ προσλαμβάνω, εγώ απολύω». Αυτή την προκλητική απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λ. Κυρίζογλου όταν, το βράδυ της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλήθηκε να εξηγήσει γιατί διέκοψε πρόωρα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου τριών εργαζομένων του Δήμου. Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Αμπελοκήπων και ο Σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης, το παράπτωμα των τριών εργαζομένων είναι ότι συμμετείχαν στην τελευταία μεγάλη απεργία. Οι εργαζόμενοι, χτες το απόγευμα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο των Αμπελοκήπων.

ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΡΑΚΗΣ: Την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της αλλαντοβιομηχανίας «Θράκη», οι οποίοι μετά από χρόνια αγωνίας για τη δουλειά τους, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης, δηλώνει η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ. Την περασμένη Παρασκευή, το Εφετείο Θράκης απέρριψε την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 44. Η επιχείρηση οδηγείται σε λουκέτο και στην ανεργία οι 136 εργαζόμενοι που απασχολεί.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και την κατάληψη στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής οι εργαζόμενοι, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, μόνιμη και σταθερή εργασία. Η δημοτική αρχή (ΝΔ) οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα μηνών. Χτες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο όπου και θα συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα. Η δημοτική αρχή ανέβαλε τη συνεδρίαση για τρίτη φορά, χωρίς να ορίσει ημερομηνία νέας συνεδρίασης. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Γ. Μπουλούγαρης.

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την 1η του Μάη έχουν οριστεί, στις 10 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτο Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου.
  • Χαυτεία: Συνδικάτα Ιδιωτικού Τομέα, ΔΕΚΟ και Μαζικοί Φορείς Βορείων Συνοικιών.
  • Ομόνοια: Φοιτητές - Σπουδαστές.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί Φορείς Δυτικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Δημόσιο.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Μαζικοί Φορείς Νοτιοανατολικών και Νότιων Συνοικιών.
  • Μετρό «Ευαγγελισμού»: Μαζικοί Φορείς Ανατολικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ