ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Η στήριξη στο ΚΚΕ ο μόνος φερέγγυος δρόμος

Περιοδεία στην επιχείρηση «Ξανθόπουλος» στη Θεσσαλονίκη

Περιοδεία στην κλωστοϋφαντουργική επιχείρηση «Ξανθόπουλος» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ, τον Γιώργο Μαυρίκο μέλος της ΚΕ, βουλευτή του ΚΚΕ, και συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ.

Στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης σήμερα απασχολούνται 120 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Η επιχείρηση έχει εργοστάσιο και στη Βουλγαρία, όπου απασχολεί 400 εργαζόμενους.

Τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, απασχόλησε η κατάσταση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, όπως διαμορφώθηκε μετά την απελευθέρωση των αγορών. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα έχει υποστεί με δραματικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Εργοστάσια έκλεισαν σε μια νύχτα και μεταφέρθηκαν στις γειτονικές χώρες ή προχώρησαν σε δραστική μείωση του προσωπικού. Χιλιάδες εργάτες μπήκαν στη στρατιά των ανέργων, ενώ οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να θησαυρίζουν.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας που δοκιμάζονται σκληρά από την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όσους ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά και συνολικά την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, να κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις με αυστηρότητα και με γνώμονα την ίδια την πείρα τους να αποφασίσουν να κάνουν το βήμα που σήμερα είναι αναγκαίο για να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους. Να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα, να δυναμώσουν το ΚΚΕ και να παλέψουν για την ανατροπή του κυρίαρχου εκμεταλλευτικού συστήματος.

«Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα της φιγούρας, των καναλιών. Την ταυτότητά του την έχει θεωρήσει στις πύλες των εργοστασίων με τους εργάτες, στα χωράφια με τους αγρότες, στα βουνά με τους κτηνοτρόφους, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια με τη νεολαία», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος και πρόσθεσε ότι η στήριξη στο ΚΚΕ αποτελεί το μόνο φερέγγυο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνιακή επίθεση για «μεταρρυθμίσεις»

Με γκαιμπελικές μεθόδους επιχειρεί να πείσει ότι οι ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων προνομιούχων»

Σε προπαγανδιστική επίθεση με στόχο την υπεράσπιση της αντιδραστικής πολιτικής που προωθεί και τη δικαίωση του ευρωμονόδρομου προχωρά η κυβέρνηση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος.

Επιχειρώντας να υπερκεράσει και την κριτική που ασκείται «εκ των έσω», ότι τάχα δεν υπερασπίζεται με ιδεολογικούς όρους τις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση. Εφαρμόζοντας γκαιμπελικές μεθόδους επιχειρεί να πείσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι προς όφελος των πολλών και όχι «για τα προνόμια των λίγων», όπως είχε ισχυριστεί στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής.

Στο πνεύμα αυτό τα στελέχη της κυβέρνησης υπερασπίζονται επιθετικά τις αντιλαϊκές επιλογές που βρίσκονται αυτό το διάστημα στην ατζέντα της, όπως το ξεπούλημα του ΟΤΕ, η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου, καθώς και οι προετοιμαζόμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα ότι με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου θα υπάρξουν «καλύτερες παροχές και υπηρεσίες στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους». Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το πόρισμα της «επιτροπής Κουκιάδη» είναι ενταγμένο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προετοιμασία του εδάφους για ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, δίχως όμως να παραλείψει να δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η εξασφάλιση πλήρους και ποιοτικής εργασίας», αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα.

Να διαφημίσει τα «καλά» του ξεπουλήματος του ΟΤΕ προσπαθεί ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης, εμφανίζοντας ως μονόδρομο την εκχώρηση στο γερμανικό κολοσσό. «Λόγω της παγκοσμιοποίησης και του ιδιαίτερα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος η τάση σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι συγχωνεύσεις και συνεργασίες και θα αποτελούσε παράδοξο εμείς να μείνουμε απέξω», είπε (στην ΕΡΑ), διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση «κουβεντιάζει για το μοντέλο συνδιοίκησης του οργανισμού και προφανώς για την τιμή που θα πουλήσουμε ένα ποσοστό τώρα - όποιο είναι...».

Την επιλογή της κυβέρνησης υπερασπίστηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ως προφανές ότι «το ελληνικό δημόσιο θα κοιτάξει να διαφυλάξει στρατηγικούς τομείς, όπως το απόρρητο των επικοινωνιών», παραπέμποντας γι' αυτό στις «επιχειρηματικές συμφωνίες που γίνονται». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν κάνει παζάρια για την τιμολογιακή πολιτική αφού, όπως είπε, «ο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή λειτουργεί στην ελεύθερη αγορά» και το «δημόσιο συμφέρον» διασφαλίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών...

Ακόμα πιο επιθετικός ο άλλοτε «αντάρτης» Γ. Μανώλης πλειοδότησε υπέρ της εκχώρησης του μάνατζμεντ του ΟΤΕ: «Αν πιστεύετε ότι το δημόσιο μάνατζμεντ όλα αυτά τα χρόνια ήταν προς όφελος του δημοσίου είστε γελασμένοι», είπε, επικαλούμενος ότι «το δημόσιο μάνατζμεντ ήταν αυτό ουσιαστικά που τα βρήκε με τη Ζήμενς» και «πήγε και αγόρασε την Cosmote». Και κατέληξε: «Το δημόσιο μάνατζμεντ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε πολλές ΔΕΚΟ, δεν μπορεί το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία παντού».

Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι «ως παραδοσιακός λαϊκός δεξιός(!), ποτέ δεν υπεστήριξα ότι ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας θα μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες σε ποσοστό πάνω από 49%. Είναι λάθος. Δε νομιμοποιείται όμως το ΠΑΣΟΚ σήμερα να λέει αυτά που λέει όταν το 66% πουλήθηκε σε ιδιώτες επί των ημερών του».

ΠΑΣΟΚ
Αξιος συμπαραστάτης στην αντιλαϊκή επέλαση

Ανέλαβε την υπεράσπιση της εξευτελιστικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, της αύξησης του ενός ευρώ τη μέρα

«Αλλαγές» στην «αγορά εργασίας» έτσι «ώστε να στηριχτεί και η επιχειρηματικότητα και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων» μέσα σ' ένα ...«εμπεδωμένο αίσθημα ασφάλειας» για τους εργαζόμενους, ζήτησε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος εκπροσώπου Τύπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναφερόμενος στη γνωστή έκθεση Κουκιάδη (που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα) σημείωσε ότι «κάθε έκθεση εμπειρογνωμόνων είναι χρήσιμη, ενδιαφέρουσα»!

Συγχρόνως ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε την εξευτελιστική αύξηση του ενός ευρώ, που υπέγραψαν οι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ... ανακαλύπτοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση «επιτίθεται στις αυξήσεις των μισθών, όπως αυτές δίδονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης»...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως, δεν περιορίστηκε εκεί, και αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με τις πολιτικές της ΝΔ έσπευσε να αναδείξει τη ...σπουδαιότητα της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, αφού, όπως είπε, «έρχεται να επιβεβαιώσει τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία» με την «επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», «τη συνεχή κάμψη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Αναφέρεται δηλαδή σε όλα τα ζητήματα τα οποία έχουμε κι εμείς αναδείξει»...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας ακριβώς τις αντιδραστικές απαιτήσεις του κεφαλαίου, ...εγκάλεσε την κυβέρνηση «γιατί αντί να δημιουργήσει κίνητρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας για επενδυτικές πρωτοβουλίες, παγώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανακοινώνει για πολλοστή φορά ΣΔΙΤ (σ.σ. Συμπράξεις Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα), τα οποία ακόμη δε βλέπουμε»! Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε, δηλαδή, να επισπεύσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα παροχής κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχιστεί η υψηλή κερδοφορία του.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ για πολλοστή φορά τάχτηκε υπέρ όλων των αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε «εξόρμηση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «ακρίβεια». Σε σχετικό φυλλάδιο, το οποίο αύριο μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ θα μοιράσουν στα διόδια της Ελευσίνας, το ΠΑΣΟΚ προχωράει σε μια πλήρη καταγραφή της ακρίβειας και προτείνει για την ...αντιμετώπισή της, όπως χτες ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Μ. Χρυσοχοΐδης,«μελέτες κατά κλάδο σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς», «δίκτυο καταναλωτικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα», «διαβήματα προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού» και «συστηματικούς ελέγχους», ώστε στη συνέχεια «να αναζητηθούν ευθύνες, με βάση τη νομοθεσία του ελεύθερου ανταγωνισμού»!

Σήμερα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσει σε πυρόπληκτα χωριά του Νομού Ηλείας και στη Νέα Μανωλάδα.

  • Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ μετά το ατύχημα που είχε με το ποδήλατό του. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, «τις επόμενες ημέρες θα εξέλθει από το νοσοκομείο» και στη συνέχεια θα παραμείνει για περίπου δυο βδομάδες στο σπίτι του.
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., στο Δήμο Χορτιάτη, θα μιλήσει στους εργαζόμενους και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε καφενεία της περιοχής η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Σήμερα Τετάρτη, στην Πάλερο, στο καφενείο του «Γιώργου Τσονάκα», θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, στις 8.30 μ.μ.

- Αύριο Πέμπτη, στον κεντρικό σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Γιάννενα, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, στις 10 π.μ., όπου θα συναντηθεί με τη διοίκηση και με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ