ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στέρεψε» και η διανομή βοήθειας...

Μαζί με τον αποκλεισμό... πάνε και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, με συλλήψεις που έγιναν χτες

Associated Press

Μαζί με τον αποκλεισμό... πάνε και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, με συλλήψεις που έγιναν χτες
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Παρά την απόφαση της Ενωσης Βενζινοπωλών να εφοδιάσουν εκτάκτως με 50.000 λίτρα καυσίμων την υπηρεσία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας («UNRWA»), η τελευταία σταμάτησε χτες το απόγευμα τις διανομές τροφίμων σε περίπου 650.000 πρόσφυγες.

Συνεπώς, η κατάσταση διαγράφεται απελπιστική εξαιτίας του ασφυκτικού ισραηλινού εμπάργκο, της υποκρισίας ΗΠΑ και ΕΕ. Η βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Ανγκελα Κέιν, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική κατάσταση είναι βαριά» εξαιτίας των κλειστών μεθοριακών περασμάτων με Αίγυπτο και Ισραήλ, της έλλειψης τροφίμων, της μειωμένης πρόσβασης σε ύδρευση και υπηρεσίες υγιεινής...

Το Ισραήλ πάντως αποποιήθηκε πάσα ευθύνη ισχυριζόμενο πως «φταίει» η απεργία των Παλαιστίνιων βενζινοπωλών που εδώ και μέρες διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως το Τελ Αβίβ ανεφοδιάζει με καύσιμα χρησιμοποιώντας... σταγονόμετρο. Δεν παρέλειψε να κάνει και δύο αεροπορικές επιδρομές με ένα νεκρό άμαχο και δύο τραυματίες, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ...

Στο μεταξύ, στελέχη της Χαμάς παρέδωσαν χτες στον Αιγύπτιο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν τις προτάσεις τους για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ λέγοντας ότι προτίθενται να προχωρήσουν με βάση ένα χρονοδιάγραμμα για επέκταση της παύσης πυρός απ' τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαχμούντε ελ Ζάχαρ και Εσωτερικών, Σαέντ Σεγιάμ, οποιαδήποτε εκεχειρία θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα από το Ισραήλ όλων των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δράσης στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς περιοχή.

«Μήνυμα» του Ιράν στη Συρία

Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία να μην προχωρήσει σε στενότερες σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ, απηύθυνε χτες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μοάλεμ. Ο Ιρανός ηγέτης κάλεσε τις ισλαμικές χώρες «να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε δυτικές συνωμοσίες και πολέμους». Νωρίτερα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ πως το Τελ Αβίβ πρόσφερε αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τα υψίπεδα του Γκολάν με αντάλλαγμα «πλήρη ειρήνη». Σημείωσε επίσης: «θα συζητήσουμε κατά πρώτον την ανάκτηση του εδάφους ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του Ισραήλ, επειδή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις διαπραγματεύσεις μας για το ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η «διεξαγωγή απ' ευθείας ισραηλινο-συριακών συνομιλιών μπορεί να είναι δυνατή αφού αναλάβει καθήκοντα η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, αφού τέτοιες διαπραγματεύσεις χρειάζονται ένα πεδίο συνεννόησης καθώς και έναν ανάδοχο που δυστυχώς δεν μπορεί να είναι άλλος από τις ΗΠΑ».

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πάνω από 200 νεκροί

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Πάνω από 200 είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις της Τετάρτης, στην Τζάφνα, στη Σρι Λάνκα, που χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες των τελευταίων δύο ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης των Τίγρεων των Ταμίλ, πάνω από 100 στρατιώτες σκοτώθηκαν, ενώ σε ανακοίνωση του κυβερνητικού στρατού, αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις, σκότωσαν πάνω από 100 αντάρτες.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις, όπως και οι αντάρτες, έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των ΜΜΕ στην περιοχή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο στρατός «εξαπέλυσε επιχείρηση δύο σταδίων εναντίον προκεχωρημένων θέσεων των Τίγρεων πριν την αυγή χτες, ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν συνάντησε σθεναρή αντίσταση».

Η επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει, επίσημα, χαρακτηρίζεται ως «επανάληψη της αποτυχίας του Οκτώβρη του 2006», όπου ο κυβερνητικός στρατός αποκρούστηκε από τους Ταμίλ, που αντεπιτέθηκαν και οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε 129 στρατιώτες ενώ 515 τραυματίστηκαν.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ
Απαίτηση για ακύρωση των σχεδίων της Ρωσίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μετά την κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους» και ζήτησαν από τη Ρωσία να ακυρώσει ή να μην εφαρμόσει τα σχέδιά της για στενότερες επαφές με τις αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας - την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία - σχέδια που η Γεωργία θεωρεί πως αποτελούν απειλή.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν σημείωσε ότι η απαίτηση των δυτικών κρατών είναι «παράλογη», ενώ τόνισε ότι η Ρωσία δε σκοπεύει να αλλάξει τα σχέδιά της, καθώς οι συγκεκριμένες κινήσεις δε στρέφονται ενάντια στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μπακράντζε που συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Κοντολίζα Ράις την Τετάρτη στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι οι «μονομερείς κινήσεις» της Ρωσίας ισοδυναμούν με «προοδευτική προσάρτηση» των δύο περιοχών.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
«Ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με μεγάλη πλειοψηφία η γερμανική Βουλή είπε «ναι» στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες στη γερμανική Βουλή όλα τα γερμανικά κόμματα, πλην του κόμματος Die Linke («H Αριστερά»), ψήφισαν «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο Μπούντεσταγκ υποστήριξε ένθερμα την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία, όπως είπε, δίνει μία νέα σταθερή βάση για την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και το «όχι» της «Αριστεράς» είναι στη γνωστή λογική του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θέλει μια άλλη Συνθήκη... με «κοινωνικό κράτος».

Αποκαλυπτικός είναι και ο λόγος του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Κουρτ Μπεκ, που υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας «ανοίγει νέους δρόμους» καθώς επίσης ότι δεν είναι το τέλος του θεσμικού δρόμου για την ΕΕ, στόχος παραμένει ένα κοινό Σύνταγμα με τη χάρτα βασικών δικαιωμάτων για όλα τα μέλη.

Στο μεταξύ, διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παραβίασε το νόμο παρακολουθώντας Γερμανίδα δημοσιογράφο που έκανε έρευνα στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα βουλευτές να ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της γερμανικής αντικατασκοπίας, Ερνστ Ούρλαου.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαβεβαιώσεις δοσιλόγων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Διαβεβαιώσεις προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που επισκέφθηκε «αιφνιδιαστικά» τη Βαγδάτη, έδωσε χτες ο δοσίλογος Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ότι «η εποχή των ένοπλων οργανώσεων στη χώρα έχει τελειώσει και τα όπλα είναι πλέον κάτω από την εξουσία του κράτους».

Την ίδια στιγμή, ιρακινός στρατός και αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, αντιμετωπίζουν σιίτες μαχητές στο ορμητήριο του ριζοσπάστη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, στη Βαγδάτη.

Στο μεταξύ, την προσεχή βδομάδα αναμένεται να δικαστεί ο πρώην αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης επί Σαντάμ Χουσεΐν, Τάρεκ Αζίζ, για την εκτέλεση 40 εμπόρων το 1992, που είχαν κατηγορηθεί για αύξηση των τιμών βασικών ειδών παρά την αντίθετη κυβερνητική πολιτική της εποχής, ενώ η χώρα υφίστατο τις οικονομικές κυρώσεις του ΟΗΕ για την εισβολή στο Κουβέιτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ