Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
«Ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με μεγάλη πλειοψηφία η γερμανική Βουλή είπε «ναι» στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Συγκεκριμένα, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χτες στη γερμανική Βουλή όλα τα γερμανικά κόμματα, πλην του κόμματος Die Linke («H Αριστερά»), ψήφισαν «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην ομιλία της στο Μπούντεσταγκ υποστήριξε ένθερμα την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία, όπως είπε, δίνει μία νέα σταθερή βάση για την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι και το «όχι» της «Αριστεράς» είναι στη γνωστή λογική του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που θέλει μια άλλη Συνθήκη... με «κοινωνικό κράτος».

Αποκαλυπτικός είναι και ο λόγος του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Κουρτ Μπεκ, που υπογράμμισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας «ανοίγει νέους δρόμους» καθώς επίσης ότι δεν είναι το τέλος του θεσμικού δρόμου για την ΕΕ, στόχος παραμένει ένα κοινό Σύνταγμα με τη χάρτα βασικών δικαιωμάτων για όλα τα μέλη.

Στο μεταξύ, διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) παραβίασε το νόμο παρακολουθώντας Γερμανίδα δημοσιογράφο που έκανε έρευνα στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα βουλευτές να ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της γερμανικής αντικατασκοπίας, Ερνστ Ούρλαου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ