Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μέτρα για τη διατροφική κρίση

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

Στην προώθηση ενός οικονομικού προγράμματος ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό την αντιμετώπιση και ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου από την απειλή της συνεχούς ανόδου των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, συμφώνησαν οι πρόεδροι της Βολιβίας, της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Εβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Ούγκο Τσάβες και Κάρλος Λάγκες αντίστοιχα.

Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου της ALBA, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας, με κύρια αντικείμενα την αντιμετώπιση των αποσχιστικών κινήσεων της ολιγαρχίας στη Βολιβία και τη διατροφική κρίση. Παράλληλα, οι τέσσερις συμφώνησαν σε πλειάδα εμπορικών συνεργειών για την ανάπτυξη της γεωργίας και κατηγόρησαν από κοινού τις ΗΠΑ για πιέσεις στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι πρόσφατες διατροφικές κρίσεις είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη της ιστορικής αποτυχίας του καπιταλιστικού μοντέλου».

Εκτός όμως των χωρών της ALBA, κινήσεις συντονισμού για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης γίνονται και με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου της Νικαράγουας για την Κεντρική Αμερική, όπου ήδη η κυβέρνηση της Ονδούρας και της Γουατεμάλας έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα συμφώνησε. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο Κορέα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο και με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, όπου τους πρότεινε «να καταλήξουμε από κοινού σε μία περιφερειακή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε πιθανές ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ