Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Εξτρεμισμός» η απεργία

Στο «φαύλο κύκλο» της δίωξης και ποινικοποίησης των αγώνων και της όποιας κριτικής προς τις αρχές έχει μπει η Ρωσία για τα καλά, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση το 2002 του νόμου «Για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας». Αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα «Γκαζέτα», διαφάνηκε και σε πρόσφατο σεμινάριο, που διοργανώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας και το οποίο παρακολούθησαν δεκάδες στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ακόμη κι οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο της «Φορντ» ή στην άλλη επιχείρηση της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Αφτοβάζ», μπορούν να θεωρηθούν στη βάση του συγκεκριμένου νόμου ως «εξτρεμιστικές ενέργειες» κι οι οργανωτές τους να διωχτούν ποινικά.

Οπως προκύπτει από το δημοσίευμα, ο νόμος χρησιμοποιείται πλέον και σε βάρος πολιτικών οργανώσεων και εφημερίδων (και μάλιστα σε προληπτική βάση), καθώς και κατά όσων διοργανώνουν μαζικές εκδηλώσεις χωρίς να έχουν την άδεια των αστυνομικών αρχών. Μόνο το 2007 σε 417 τέτοιες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που δεν είχαν την άδεια των αστυνομικών αρχών, κινήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.458 ανθρώπων.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για ζητήματα ασφάλειας, Γκενάντι Γκουντκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρέγκνουμ», πως είναι αναγκαίο η εισαγγελία να διευκρινίσει τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται ο «εξτρεμισμός» των πολιτών και των οργανώσεων, ώστε «να μη χαρακτηρίζεται εξτρεμιστής ο οποιοσδήποτε που δυσανασχετεί και ασκεί κριτική σε ενέργειες των οργάνων εξουσίας»...


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ