Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στέρεψε» και η διανομή βοήθειας...

Μαζί με τον αποκλεισμό... πάνε και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, με συλλήψεις που έγιναν χτες

Associated Press

Μαζί με τον αποκλεισμό... πάνε και οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, με συλλήψεις που έγιναν χτες
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.- Παρά την απόφαση της Ενωσης Βενζινοπωλών να εφοδιάσουν εκτάκτως με 50.000 λίτρα καυσίμων την υπηρεσία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας («UNRWA»), η τελευταία σταμάτησε χτες το απόγευμα τις διανομές τροφίμων σε περίπου 650.000 πρόσφυγες.

Συνεπώς, η κατάσταση διαγράφεται απελπιστική εξαιτίας του ασφυκτικού ισραηλινού εμπάργκο, της υποκρισίας ΗΠΑ και ΕΕ. Η βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Ανγκελα Κέιν, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική κατάσταση είναι βαριά» εξαιτίας των κλειστών μεθοριακών περασμάτων με Αίγυπτο και Ισραήλ, της έλλειψης τροφίμων, της μειωμένης πρόσβασης σε ύδρευση και υπηρεσίες υγιεινής...

Το Ισραήλ πάντως αποποιήθηκε πάσα ευθύνη ισχυριζόμενο πως «φταίει» η απεργία των Παλαιστίνιων βενζινοπωλών που εδώ και μέρες διαμαρτύρονταν για το γεγονός πως το Τελ Αβίβ ανεφοδιάζει με καύσιμα χρησιμοποιώντας... σταγονόμετρο. Δεν παρέλειψε να κάνει και δύο αεροπορικές επιδρομές με ένα νεκρό άμαχο και δύο τραυματίες, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ...

Στο μεταξύ, στελέχη της Χαμάς παρέδωσαν χτες στον Αιγύπτιο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν τις προτάσεις τους για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ λέγοντας ότι προτίθενται να προχωρήσουν με βάση ένα χρονοδιάγραμμα για επέκταση της παύσης πυρός απ' τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μαχμούντε ελ Ζάχαρ και Εσωτερικών, Σαέντ Σεγιάμ, οποιαδήποτε εκεχειρία θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα από το Ισραήλ όλων των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δράσης στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς περιοχή.

«Μήνυμα» του Ιράν στη Συρία

Αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία να μην προχωρήσει σε στενότερες σχέσεις με Ισραήλ και ΗΠΑ, απηύθυνε χτες ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μοάλεμ. Ο Ιρανός ηγέτης κάλεσε τις ισλαμικές χώρες «να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε δυτικές συνωμοσίες και πολέμους». Νωρίτερα ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ πως το Τελ Αβίβ πρόσφερε αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων απ' τα υψίπεδα του Γκολάν με αντάλλαγμα «πλήρη ειρήνη». Σημείωσε επίσης: «θα συζητήσουμε κατά πρώτον την ανάκτηση του εδάφους ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του Ισραήλ, επειδή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στις διαπραγματεύσεις μας για το ζήτημα αυτό» και πρόσθεσε, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μέσω του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η «διεξαγωγή απ' ευθείας ισραηλινο-συριακών συνομιλιών μπορεί να είναι δυνατή αφού αναλάβει καθήκοντα η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, αφού τέτοιες διαπραγματεύσεις χρειάζονται ένα πεδίο συνεννόησης καθώς και έναν ανάδοχο που δυστυχώς δεν μπορεί να είναι άλλος από τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ