ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Λύση το συντομότερο θέλουν οι ΗΠΑ

Τον επιδιαιτητικό ρόλο τους στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φροντίζουν να υπενθυμίζουν με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ, πιέζοντας ταυτόχρονα για λύση το συντομότερο δυνατόν.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη: Η Μακεδονία πρέπει να πάρει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, καταθέτοντας ενώπιον της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Εκτίμησε επίσης: «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι οι σύμμαχοι εκτίμησαν ότι η Μακεδονία πληροί τα τεχνικά κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα λάβει πρόσκληση ευθύς μόλις επιλυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα σε σχέση με το όνομα».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μη πρόσκληση και υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη προς το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με την Ελλάδα και τη Μακεδονία για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή». Ο Μ. Φριντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς, ότι ο ίδιος μετέβη στα Σκόπια γι' αυτό το σκοπό, ενώ είχε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη δέσμευση των δυο κυβερνήσεων για επίλυση του προβλήματος, το οποίο δεν πρέπει να διαιωνίζεται, και επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση όταν επιλυθεί το πρόβλημα. Σε διαδοχική δε ερώτηση αν οι ΗΠΑ υποτίμησαν την ένταση των αισθημάτων της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας. Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με την εκδοχή της ονομασίας και αν πρόκειται για τον όρο «Νέα Μακεδονία», ο Μ. Φριντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τελευταία πρόταση του Μ. Νίμιτς, που ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», έγινε αποδεκτή από τα Σκόπια, αλλά απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του Ζάγκρεμπ, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τους ηγέτες των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής, «για να επαναλάβει τη δέσμευσή μας στη μελλοντική ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στη Μακεδονία να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ακρόαση κατέθεσε και ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντάνιελ Φάτα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Εφικτή λύση» από Γκρούεφσκι

Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, εκτίμησε χτες ότι οι τροπολογίες στο θέμα της ονομασίας που συμπεριλαμβάνονται στην Εκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ το 2007, η οποία ψηφίστηκε προχτές με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν κάτι το αναμενόμενο.

«Ηταν κάτι το αναμενόμενο. Εγώ από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας στη Συμμαχία. Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και για την πορεία μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναζήτηση κάποιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο που δεν υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι, προχτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές, ενέκρινε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.

Κηδεύτηκε η «Μάνα της Καισαριανής»

Κηδεύτηκε χτες το πρωί από το νεκροταφείο της Καισαριανής η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η θρυλική «Μάνα της Καισαριανής», Ευτυχία Μορίκη. Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, η οικογένειά της, οι συναγωνιστές και οι σύντροφοί της τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση να συνεχίσουν να υπηρετούν τα ιδανικά που κι η ίδια σταθερά και αταλάντευτα υπηρέτησε.

Οι αγωνιστές την ονόμασαν «Μάνα», παρά το νεαρό της ηλικίας της, για τη δράση της, το δυναμισμό και τη μαχητικότητα που έδειξε την ηρωική περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και των λαϊκών αγώνων.

«Η δράση της αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη», σημείωσε ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτης Μακρής. «Παρακαταθήκη στους νέους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς, φιλειρηνικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και των προτεκτοράτων τους. Στους αγώνες που θα οδηγήσουν στην ανατροπή τους και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, στο όραμα του σοσιαλισμού, εθνικά και παγκόσμια».

«Σε αυτή την κατεύθυνση, που την έζησες και πάλεψες, σου υποσχόμαστε και αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού, ότι θα μείνουμε σταθεροί αγωνιστικά. Για την πραγματοποίηση της προοπτικής που έχει χαράξει το τιμημένο ΚΚΕ», κατέληξε.

Εκ μέρους της ΚΟΒ Πατησίων του ΚΚΕ η Φρόσω Κωνσταντοπούλου είπε μεταξύ άλλων: «Σε βασάνισαν τα κτήνη και στα μαύρα χρόνια της κατοχής και σε αυτά που ακολούθησαν, για να απαρνηθείς το πιστεύω σου στο ΚΚΕ και τον ΕΛΑΣ. Δε λύγισες ούτε για μια στιγμή, από τα 16 σου ως τα 84 χρόνια σου». «Ο σπόρος που έριξες στη γη άνθισε, συντρόφισσά μας, και κάρπισε και όλο θα δυναμώνει και θα πληθαίνει».

Τον ύστατο αγωνιστικό χαιρετισμό στην Ευτ. Μορίκη απηύθυνε εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και των Απογόνων ο Γιώργος Κατημερτζής. Μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας και εκ μέρους της οικογένειάς της ο Ν. Σάμιος.

Στεφάνια προς τιμήν της «Μάνας της Καισαριανής» πρόσφεραν το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ, η ΚΟΒ Κολιάτσου του ΚΚΕ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής, η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ και ο δήμαρχος Καισαριανής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωσυνθήκη

Χρησιμοποιώντας σαν προκάλυμμα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια «δημοψηφίσματος» για την Ευρωσυνθήκη, στο οποίο θα υποστηρίξει το «όχι» και ότι θα την καταψηφίσει στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με δελτίο Τύπου ...ανακάλυψε ότι ο «Ρ» «διαστρέβλωσε» τις δηλώσεις του Αλ. Αλαβάνου και του Γ. Μπανιά σε συνέντευξη που έδωσαν για την Ευρωσυνθήκη την προηγούμενη Τρίτη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφού αρχικά προχωρούν σ' αυτή τη φανταστική διαπίστωση, ισχυρίζονται ότι ο «Ρ» στο ρεπορτάζ του σημειώνει πως ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την ...κριτική του στην «απουσία των ...δημοκρατικών εγγυήσεων, όπως είναι η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, του ευρωπαϊκού και των εθνικών Κοινοβουλίων, στην υιοθέτηση της Ευρωσυνθήκης (...) ενδύοντας το αίτημα για δημοψήφισμα με κάμποσες αυταπάτες σχετικά με την ΕΕ, τη μήτρα δηλαδή που τη γέννησε, ακυρώνοντας έτσι τη δυναμική του», αλλά στη συνέχεια εντοπίζει «διαφωνία με την εκτίμηση που εξέφρασε ο Αλ. Αλαβάνος». Από πότε βέβαια ο πολιτικός σχολιασμός συγκεκριμένων τοποθετήσεων και θέσεων αποτελεί «διαστρέβλωση», μόνο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να το απαντήσουν!

Σχετικά με την τοποθέτηση του Γ. Μπανιά, ως προς το σκέλος της Συνθήκης που αφορά στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας από το κείμενο της Συνθήκης, για την οποία, όπως υποστηρίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε «κορύφωση της παραποίησης», αφού, όπως ισχυρίζεται, «το ρεπορτάζ το παρουσιάζει σαν δική του γνώμη και παραλείπει ωστόσο να αναφέρει την αληθινή εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης σε άλλες χώρες και μάλιστα χωρίς την απόφαση του ΟΗΕ», είναι εντελώς αναληθές. Ο «Ρ» πρόβαλε και μάλιστα μέσα σε εισαγωγικά τις δηλώσεις του Γ. Μπανιά, τονίζοντας ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «προχώρησε σε απλή παράθεση των προβλέψεων της συνθήκης για μια σειρά ζητήματα, χωρίς κανενός είδους σχολιασμό». Δηλαδή, δεν εξέφρασε αντίρρηση. Πού έγκειται δηλαδή η «παραποίηση»; Δεν υπήρξε κανενός είδους σχόλιο από τον Γ. Μπανιά που ο «Ρ» να απέκρυψε ή να παραποίησε, όπως φαίνεται από τη γραπτή τους τοποθέτηση, εκτός αν θεωρούν ως ...παράβλεψη ότι ο «Ρ» δεν ανέφερε πως «οι ρυθμίσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης σε άλλες χώρες και μάλιστα χωρίς την απόφαση του ΟΗΕ». Εκτός αν θεωρούν ότι αν υπάρξει έγκριση του ΟΗΕ η ΕΕ μπορεί να επεμβαίνει και ο «Ρ» κακώς δεν προέταξε αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ... Ισως με τον ΟΗΕ να νομίζουν ότι καθαρίζουν σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά πρέπει να θυμηθούν πως με απόφαση του ΟΗΕ βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία.

Ας μην ανακαλύπτει λοιπόν «φαντάσματα» ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο «Ρ» δε διαστρεβλώνει θέσεις. Οι ίδιοι τις συγκαλύπτουν αναφέροντας γενικώς συνέπειες χωρίς να παίρνουν θέση ενάντια σ' αυτούς που συγκροτούν την ΕΕ, δηλαδή τα μονοπώλια. Αντίθετα, με βάση και μόνο τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων, αντιπαρατίθενται στο επίπεδο της πολιτικής. Αυτοί είναι που φαρδιά - πλατιά έβαλαν την υπογραφή τους στον πρόγονό της, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη «βίβλο» του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Η Ευρωσυνθήκη, που σήμερα «καταδικάζουν», έρχεται να επισπεύσει την απελευθέρωση της διακίνησης των υπηρεσιών στα πλαίσια της ΕΕ, όπως προβλέπουν οι «τέσσερις ελευθερίες», και να δηλώσει ρητά ότι «απαγορεύεται η παρεμπόδιση της κίνησης του κεφαλαίου», κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ