Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Λύση το συντομότερο θέλουν οι ΗΠΑ

Τον επιδιαιτητικό ρόλο τους στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ φροντίζουν να υπενθυμίζουν με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις τους οι ΗΠΑ, πιέζοντας ταυτόχρονα για λύση το συντομότερο δυνατόν.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη: Η Μακεδονία πρέπει να πάρει τη θέση της εντός του ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, καταθέτοντας ενώπιον της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Εκτίμησε επίσης: «Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι οι σύμμαχοι εκτίμησαν ότι η Μακεδονία πληροί τα τεχνικά κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα λάβει πρόσκληση ευθύς μόλις επιλυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα σε σχέση με το όνομα».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για τη μη πρόσκληση και υπογράμμισε την αμερικανική υποστήριξη προς το μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με την Ελλάδα και τη Μακεδονία για να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή». Ο Μ. Φριντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία υπό τον Μ. Νίμιτς, ότι ο ίδιος μετέβη στα Σκόπια γι' αυτό το σκοπό, ενώ είχε επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ενθαρρυντική τη δέσμευση των δυο κυβερνήσεων για επίλυση του προβλήματος, το οποίο δεν πρέπει να διαιωνίζεται, και επανέλαβε ότι τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση όταν επιλυθεί το πρόβλημα. Σε διαδοχική δε ερώτηση αν οι ΗΠΑ υποτίμησαν την ένταση των αισθημάτων της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας. Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με την εκδοχή της ονομασίας και αν πρόκειται για τον όρο «Νέα Μακεδονία», ο Μ. Φριντ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η τελευταία πρόταση του Μ. Νίμιτς, που ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», έγινε αποδεκτή από τα Σκόπια, αλλά απορρίφθηκε από την Αθήνα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του Ζάγκρεμπ, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τους ηγέτες των τριών χωρών της Χάρτας της Αδριατικής, «για να επαναλάβει τη δέσμευσή μας στη μελλοντική ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στη Μακεδονία να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν».

Στην ίδια ακρόαση κατέθεσε και ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας, Ντάνιελ Φάτα, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Εφικτή λύση» από Γκρούεφσκι

Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, εκτίμησε χτες ότι οι τροπολογίες στο θέμα της ονομασίας που συμπεριλαμβάνονται στην Εκθεση Προόδου για την ΠΓΔΜ το 2007, η οποία ψηφίστηκε προχτές με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν κάτι το αναμενόμενο.

«Ηταν κάτι το αναμενόμενο. Εγώ από τον περασμένο Νοέμβριο ακόμη, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχα δηλώσει επανειλημμένως ότι το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα για την ένταξή μας στη Συμμαχία. Γίνεται εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και για την πορεία μας προς την ΕΕ», ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι, και πρόσθεσε: «Η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αναζήτηση κάποιας λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο που δεν υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπενθυμίζεται ότι, προχτές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 601 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 30 αποχές, ενέκρινε την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ερικ Μέγιερ για την πρόοδο της ΠΓΔΜ κατά το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ