Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
Αγωγοί και Βαλκάνια στην ατζέντα

«Εχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και εγγύς απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα», δηλώνει ο Ελληνας πρωθυπουργός ενόψει της επίσκεψης, την ερχόμενη Τρίτη, στη ρωσική πρωτεύουσα

Η διέλευση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ» («South Stream») από την Ελλάδα, γεγονός που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ενισχύσει το ρόλο της χώρας ως «διεθνούς ενεργειακού διαύλου», δεσπόζει στην τρίτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής στη Μόσχα την ερχόμενη Τρίτη.

Προκειμένου να ενισχύσει το «γεωπολιτικό ρόλο» της χώρας και τα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση μπαίνει πιο βαθιά στον πόλεμο των αγωγών και τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια. Εκτός από τα θέματα ενέργειας, στην ατζέντα της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Βλ. Πούτιν αναμένεται να τεθεί η κατάσταση στη Βαλκάνια με αιχμή την αναγνώριση του Κοσσόβου, η αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και τη Γεωργία.

Στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να διασφαλίσει τη διέλευση από τη χώρα μας του αγωγού «Σάουθ Στριμ» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις να περιοριστεί «η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία» και να δεχτεί τη μεταφορά του αζέρικου αερίου μέσω του ιταλοελληνοτουρκικού αγωγού. Οι πιέσεις αυτές «αντανακλώνται» και στη συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στο ρωσικό πρακτορείο «Ιταρ Ταςς» ενόψει της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα. Από τη μια χαρακτηρίζει «ουσιαστική και με διευρυνόμενη προοπτική» την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά την ίδια στιγμή θεωρεί δεδομένη την εισροή ενέργειας από την Κασπία στην ΕΕ, στο όνομα της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα στο τέλος του 2015 θα καταναλώνει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από τη Ρωσία», ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι «η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα θέμα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο». Οπως διευκρινίζει, «η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συνιστά πλέον προτεραιότητα για τις χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εισρεύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά από την περιοχή της Κασπίας στο εγγύτερο μέλλον». Αναφορικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ο Κ. Καραμανλής θεωρεί πως το έργο «εξελίσσεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα», επισημαίνοντας ότι «το διεθνές κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή του έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ολλανδία και δουλεύει εντατικά για την υλοποίηση του έργου».

Ο πρωθυπουργός εκφράζει την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων επισημαίνοντας ότι «έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις, σε πολλά διεθνή ζητήματα». Συμπληρώνει ότι «οι δύο χώρες προωθούν με τη σταθερή πολιτική τους τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και στη βάση αυτή προβλέπει η τρίτη συνάντηση που θα έχει στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο «θα είναι πολλαπλά επωφελής για τον ελληνικό και το ρωσικό λαό». Θεωρεί ακόμα ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ρωσία ήρθαν κοντύτερα «μέσα από την ουσιαστική, εντατική όσο και στενή συνεργασία σε καίρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Δεν παραλείπει βέβαια να μιλήσει με κολακευτικά λόγια για τον Βλ. Πούτιν χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλο Ευρωπαίο ηγέτη», αλλά και «φίλο της χώρας μου». Επίσης εκφράζει τις προσδοκίες του για τη συνάντηση που θα έχει με το νέο Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ορκίζεται και αναλαμβάνει επισήμως την προεδρία της Ρωσίας στις 7 Μάη, ενώ την επομένη αναμένεται ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα επικυρώσει την προεδρική πρόταση και θα εκλέξει τον Βλ. Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας.

Αναβολή στη συμφωνία Ρωσίας - Σερβίας

Στο μεταξύ, προβληματισμό σχετικά με την αναβολή της επικύρωσης της ενεργειακής συμφωνίας Ρωσίας - Σερβίας εξέφρασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom», Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

Η ενεργειακή συμφωνία προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη συνεργασία των δύο χωρών στα «πεδία» του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και το «κομμάτι» που αφορά την κατασκευή του αγωγού «Σάουθ Στριμ», ο οποίος θα διασχίζει το σερβικό έδαφος.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία δε θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ότι θα επικυρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεντβέντεφ.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το πλαίσιο της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει εξάλλου τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων και την εξαγορά του 51% της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας NIS, από τη «Gazpromneft», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Itar-Tass».

Σύντομα, δήλωσε ο Αλ. Μεντβέντεφ, θα υπογραφεί η συμφωνία για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη ρύθμιση του σχεδίου του αγωγού «Σάουθ Στριμ» στο έδαφος της Ουγγαρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ