Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τεράστιες οι ελλείψεις σε πυροσβέστες

Περιοδεία του Κώστα Αλυσανδράκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό του νομού Ιωαννίνων

Ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και διατήρηση της εποχικής απασχόλησης, με αντίκτυπο τόσο στις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των πυροσβεστών, όσο και στην αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ήταν το ζήτημα που αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Κώστα Αλυσανδράκη, στον κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό του νομού Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, κυριάρχησαν οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, καθώς, όπως αναφέρθηκε, από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη των 561 μόνιμων πυροσβεστών σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου και της Λευκάδας υπάρχουν 103 κενές θέσεις και στην ΕΜΑΚ σε σύνολο 150 προβλεπόμενων θέσεων εργάζονται μόλις 26. Αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων. Τα οφειλόμενα ρεπό σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 100 και στην αντιπυρική περίοδο η συνεχιζόμενη εργασία φτάνει έως και τις 24 ώρες.

Αυτές οι ελλείψεις, σε μια περιοχή όπου τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκαν 700 δασικές και 56 αστικές πυρκαγιές, προσπαθούν να μπαλωθούν με εποχιακό προσωπικό χωρίς να προβλέπονται κονδύλια για τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τις αργίες και αυτό παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων έχει πολυετή εμπειρία και προσφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ σε λιγότερο από μια βδομάδα αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, οι πυροσβέστες δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη με τον αναγκαίο και προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό. Σχετικά με την επάνδρωση σε μόνιμο προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της περιοχής - από τις προβλεπόμενες 1.260 πανελλαδικά - έγινε λόγος για σενάρια επίσπευσης των διαδικασιών (μείωση από 4 σε 2 μήνες της προβλεπόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας), προκειμένου στην καλύτερη περίπτωση να στελεχώσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες τον Αύγουστο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης σχετικά με τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα των πυροσβεστών επισήμανε ότι αποτελούν συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Παρουσίασε συνοπτικά τις θέσεις του ΚΚΕ (καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου, άμεση κάλυψη των κενών, μονιμοποίηση των εποχικού προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά κ.ά.) και ανέδειξε την ανάγκη, η πάλη για μισθούς, συνθήκες εργασίας και δικαιώματα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες να συνδέεται με την πάλη για ριζική αλλαγή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ