ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Καταγγέλλει σχέδια ανατροπής

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Τα σχέδια των ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης κατήγγειλε ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ορτέγκα κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον μέσω των αξιωματούχων της πρεσβείας στη Μανάγκουα βοηθά «αντιπάλους» της κυβέρνησης «στις προσπάθειες διοργάνωσης διαδηλώσεων και παράλυσης της χώρας». «Σε κάποιο σημείο θα κατονομάσουμε εκείνους στην πρεσβεία των Γιάνκηδων που προσφέρουν εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσουν ψευτοσυνδικαλιστές και πολιτικούς τους, για να οργανώσουν διαδηλώσεις εναντίον του επαναστατικού κινήματος», ανέφερε ο Ορτέγκα σε χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν στη διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «σε καίριο χρόνο» θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των «πρακτόρων που έχουν πληρωθεί εκατομμύρια, ώστε να δημιουργήσουν την εικόνα χάους στη χώρα»... «Γνωρίζουμε ακόμη και το ακριβές ποσό των χρημάτων που έχουν διοχετευτεί αλλά και τα ονόματα των οργανώσεων που θα απαρτίσουν την αποκαλούμενη "Δημοκρατική Συμμαχία"» ανέφερε ο Ορτέγκα.

Τέλος, τόνισε ότι οι προσπάθειές τους έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς «ανησυχούν γιατί ο κόσμος δε στρέφεται κατά της κυβέρνησης» προσθέτοντας, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» ότι πρόκειται για ένα μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ που στρέφεται κυρίως εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας, αλλά και άλλων κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Πολύνεκρη αμερικανική επιδρομή

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα αεροπορική φονική επιδρομή πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα οι Αμερικανοί στην πόλη Ντουσαμαρέεμπ της Κεντρικής Σομαλίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα και προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα σε άλλους έξι αμάχους. Μεταξύ των νεκρών είναι ο σεΐχης Αντεν Χάσι Αϊρο και ο Μουχιντίν Μουχάμεντ Ομάρ. Αμφότεροι θεωρούνται ηγετικά στελέχη της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», που έχει καταχωρηθεί απ' τις ΗΠΑ σαν τρομοκρατική οργάνωση-παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και ένοπλη πτέρυγα της σομαλικής «Ισλαμικής Ενωσης Δικαστηρίων», που μάχεται κατά της αμερικανο-αιθιοπικής επέμβασης στη Σομαλία και επιδιώκει την επιβολή ισλαμικού καθεστώτος.

Οι αμερικανικές επιδρομές εξαπολύθηκαν από τέσσερα βομβαρδιστικά τύπου AC-130 που έκαναν στάχτη όχι μόνο το σπίτι του Σομαλού ισλαμιστή Αντεν Χάσι Αϊρο, αλλά και παρακείμενες κατοικίες αποτεφρώνοντας όσους βρίσκονταν εντός... Η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη ώστε η αναγνώριση της ταυτότητας των θυμάτων ήταν αδύνατη...

Εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε τις επιδρομές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι στόχος ήταν «ένοπλα στελέχη της Αλ Κάιντα στη Σομαλία».

Γεγονός είναι πάντως πως το «δεύτερο θύμα» των χτεσινών αμερικανικών επιδρομών ήταν οι προγραμματισμένες για τις 10 του μήνα συνομιλίες ανάμεσα στη φιλοκατοχική σομαλική κυβέρνηση, δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ένοπλες αντιστασιακές ομάδες ισλαμιστών που αντιδρούν στην αμερικανο-αιθιοπική στρατιωτική επέμβαση...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μνημόνιο για την εξαγορά του εργοστασίου της σερβικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς της Σερβίας από τη «Fiat» υπέγραψαν προχτές στο Βελιγράδι ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας, Μλάτζαν Ντίνκιτς, και ο αντιπρόεδρος της «Fiat», Αλφρέντο Αλταβίλα. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ με σκοπό την παραγωγή 200.000 αυτοκινήτων ετησίως.

ΧΑΓΗ.-- Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση απαλλαγής του πρώην πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ραμούς Χαραντινάι, από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΡΩΜΗ.-- Την επιθυμία του να οπλίσει τους δημοτικούς αστυνομικούς εξέφρασε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο, μέλος του κόμματος της «Εθνικής Συμμαχίας» που συμμετέχει στο λεγόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υποστήριξε επίσης ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκδίωξης και απομάκρυνσης των αλλοδαπών... που έχουν διαπράξει αδικήματα.

ΚΑΪΡΟ.-- Αύξηση κατά 30% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε, χτες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος προκειμένου να «ανταποκριθούν» στον τριπλασιασμό των τιμών των βασικών τροφίμων και του ψωμιού. Η ανακοίνωση γίνεται ενώ έχει προαναγγελθεί νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων, για την επόμενη εβδομάδα, από όλους τους εργασιακούς κλάδους.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Αλλον ένα γύρο επαφών έχει με εκπροσώπους της φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας και της αντιπολίτευσης ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, με στόχο τον υπερσκελισμό του αδιεξόδου για την ανάδειξη προέδρου.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ενας ακόμη «εξαφανισμένος» μάρτυρας στις πολλές υποθέσεις όπου δικάζονται κρατικοί λειτουργοί για εγκλήματα που διέπραξαν στη διάρκεια της χούντας. Η τύχη του 49χρονου Χουάν Εβαρίστο Πουθόντ αγνοείται και η εξαφάνισή του έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Χόρχε Χούλιο Λόπες - ενός από τους πιο σημαντικούς μάρτυρες στη δίκη του Μιγκέλ Ετσεκολάτς, ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας στη διάρκεια της δικτατορίας - το Σεπτέμβρη του 2006.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διπλωματικές... προστριβές

ΜΙΝΣΚ.--

Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας χαρακτήρισε την Τετάρτη 10 Αμερικανούς διπλωμάτες «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και ζήτησε να αναχωρήσουν από τη χώρα μέσα σε 72 ώρες, ύστερα από την ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της χώρας, με το πρόσχημα των ...ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στη Λευκορωσία, Τζόναθαν Μουρ, και του επέδωσε κατάλογο με τα ονόματα των 10 Αμερικανών διπλωματών που πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω «της άρνησης της αμερικανικής πλευράς να ακολουθήσει τις συστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ». Στη συνάντηση, ο Μουρ ενημερώθηκε για τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Λευκορωσίας στην Ουάσιγκτον σε 6 - συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη.

Σαν απάντηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακ Κόρμακ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και αβάσιμη» τη θέση της Λευκορωσίας.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Παραδοχή ήττας Μουγκάμπε

ΧΑΡΑΡΕ.--

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» (MDC) στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι, εξασφάλισε το 47% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του Μάρτη, έναντι 43% που συγκέντρωσε ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Αυτό ανακοίνωσαν χτες κυβερνητικές πηγές στη Χαράρε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να διεξαχθεί και δεύτερος εκλογικός γύρος επειδή κανένας υποψήφιος δε συγκέντρωσε πάνω απ' το 50% των ψήφων.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου MDC αντέδρασε επιμένοντας πως ο ηγέτης του κινήματος, Μ. Τσβανγκιράι, νίκησε στις εκλογές και ότι ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο εκλογικό γύρο... Τέλος, στέλεχος του MDC ανακοίνωσε χτες πως τουλάχιστον 20 υποστηριχτές και μέλη του κόμματος σκοτώθηκαν μετά τη διεξαγωγή των γενικών και προεδρικών εκλογών του Μάρτη, επιρρίπτοντας ευθύνη στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εκσυγχρονισμός» της ΝΑΤΟικής κατοχής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την αναπροσαρμογή της αποστολής των 17.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο με άξονα τις «νέες εξελίξεις στο έδαφος» μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, μελετά το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Αυτό γνωστοποίησε προχτές ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απαθουράι, σημειώνοντας ότι η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR θα κληθεί να αναλάβει «νέα καθήκοντα» με τη «σύμφωνη γνώμη και των 27μελών της συμμαχίας», δίχως ωστόσο να διευκρινίσει τι θα είναι αυτά τα «νέα καθήκοντα»... Πάντως, χτες ολοκληρώθηκαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τα εκεί στρατιωτικά γυμνάσια της KFOR, σαν επίδειξη δύναμης και «ταχείας αντίδρασης» έναντι των Σέρβων της περιοχής, ενόψει μάλιστα των σερβικών γενικών εκλογών της 11ης του μήνα.

Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών χαρακτήρισε εντελώς προκλητικά τις εκλογές ...«παράνομες», ζητώντας τη μη διεξαγωγή τους. Από την άλλη, η Σερβική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν 22 κόμματα (εκλογικοί συνασπισμοί και κινήματα) και ότι θα κληθούν στις κάλπες 6.747.867 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 91.639 είναι στο Κοσσυφοπέδιο σε 23 δήμους.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Δεκάδες νεκροί

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις εμφύλιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη Σρι Λάνκα. Ανδρες του κυβερνητικού στρατού κατέλαβαν μια βάση των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ στο βόρειο τμήμα του νησιού, μετά από δύο ημέρες μαχών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 77 ανθρώπων και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.

Ο κυβερνητικός στρατός, στις επιθέσεις του σκότωσε 53 αντάρτες και τραυμάτισε 38, την Τετάρτη, ενώ ακόμα 23 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε χερσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές Τζάφνα, Βαβουνίγια και Μανάρ. Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Οι Ταμίλ, από την πλευρά τους, κατηγορούν την κυβέρνηση και το στρατό, ότι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις της οργάνωσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ