ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΓΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Επανάληψη της τραγωδίας

Ο τρίτος θάνατος νεογνού που είχε ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σημειώθηκε στο νησί τα δύο τελευταία χρόνια

Τις ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρακάμψει με την ενοικίαση απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση

Avaton

Τις ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρακάμψει με την ενοικίαση απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση
Με τη ζωή του πλήρωσε νεογνό δυο μόλις ημερών στην Κέρκυρα την εντεινόμενη πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Το άτυχο νεογνό γεννήθηκε με καισαρική τομή την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Η επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του νεογνού το Σάββατο το βράδυ, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕθ) με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, οδήγησε στην απόφαση για τη διακομιδή του μέσω του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο εκτός του νησιού.

«Το ΕΚΑΒ άμεσα οργάνωσε την επίγεια διακομιδή του περιστατικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αφού η εναέρια διακομιδή δεν επιτρέπεται βάση των Επιστημονικών Πρωτοκόλλων της Αεροπορικής Ιατρικής στις περιπτώσεις αυτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι, αν και δεν ήταν ενδεδειγμένη η μεταφορά, εντούτοις προχώρησε σε αυτή για να συγκαλύψει τις ευθύνες του για τις ελλείψεις στο νησί. Διότι κάθε νεογνό, που θα βρεθεί σε παρόμοια - αν και απευκταία - κατάσταση δικαιούται να έχει ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ανεξάρτητα απ' την κατάληξη, στην ώρα της ανάγκης.

Το νεογνό «έσβησε» αυξάνοντας σε τρεις τους θανάτους νεογνών τα τελευταία δυο χρόνια στην Κέρκυρα, αφού ανάλογα περιστατικά με μοιραία δυστυχώς κατάληξη σημειώθηκαν τον Ιούνη του 2006 και το Γενάρη του 2008. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκυμονούσες καταφεύγουν σε άλλες πόλεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα είτε κατά τη διάρκεια της κύησης είτε μετά τον τοκετό.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Κέρκυρας ως αποτέλεσμα της συνειδητής «γαλαζοπράσινης» πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσής τους. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, παρά τη λειτουργία μαιευτικής κλινικής δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών και νεογνολόγος, οι δε ελλείψεις συνολικά στο προσωπικό ξεπερνούν τις 200 και η δρομολογημένη κατασκευή του νέου νοσοκομείου κρατάει πάνω από 10 χρόνια. Σ' αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ανεπαρκής ανάπτυξη και στελέχωση του ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Τις δραματικές αυτές πλευρές έχουν αναδείξει επανειλημμένα οι ταξικές δυνάμεις καλώντας το λαό της Κέρκυρας να κάνει δική του υπόθεση την παροχή σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών που να ικανοποιούν τις ανάγκες του νησιού. Και σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις αρχές Μάρτη παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Οι ελλείψεις σφαλίζουν τα χειρουργεία

Εκτός λειτουργίας μια χειρουργική αίθουσα

Στο κλείσιμο μιας χειρουργικής αίθουσας από τις πέντε συνολικά του Σισμανόγλειου νοσοκομείου οδήγησε η δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ιδιαίτερα στο αναισθησιολογικό τμήμα. Για την ασφαλή αναισθησία των χειρουργούμενων ασθενών απαιτείται σε κάθε χειρουργείο να υπάρχουν δύο νοσηλευτές του χειρουργείου και ένας νοσηλευτής βοηθός αναισθησιολόγου. Η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα οι νοσηλευτές του χειρουργείου να δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, χωρίς ρεπό. Ομως και με αυτήν την εντατικοποίηση, το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού δεν επαρκεί, για να καλύψει και τα πέντε χειρουργικά κρεβάτια, καθώς λείπουν δύο νοσηλευτές και δύο ακόμα πρόκειται να φύγουν το επόμενο διάστημα.

Οι αναισθησιολόγοι έθεσαν πιεστικά το πρόβλημα στον διοικητή, ο οποίος επιχείρησε να το λύσει, μετακινώντας προσωπικό από άλλα τμήματα - που επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Απ' την πλευρά τους, οι αναισθησιολόγοι ξεκαθάρισαν ότι για την ασφάλεια των ασθενών απαιτείται να εργάζεται στο αναισθησιολογικό τμήμα μόνιμο προσωπικό που να εκπαιδεύεται, γιατί είναι εξειδικευμένο τμήμα που χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση. Και απαίτησαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

ΜΕΝΙΔΙ
Εκτός πόλης το υποκατάστημα του ΙΚΑ!

Εδώ και χρόνια οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στο Μενίδι θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της συστέγασης των διασκορπισμένων υπηρεσιών του Ιδρύματος σε ένα κτίριο, ώστε να μπει τέρμα στην ταλαιπωρία και την περιπλάνησή τους μεταξύ τεσσάρων κτιρίων. Αντί γι' αυτό, ο δήμος και το ΙΚΑ ετοιμάζονται να μεταφέρουν όλες τις υπηρεσίες έξω από την πόλη (στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού), χωρίς υποδομές και ανύπαρκτη συγκοινωνιακή κάλυψη, σε κτίριο ακατάλληλο (πρώην εργοστάσιο) και με διπλάσιο ενοίκιο. Η κίνηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

Μπροστά σ' αυτήν την αρνητική εξέλιξη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων, η Επιτροπή Γυναικών και η δημοτική παράταξη ΠΑΣΥΜ, διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση και καλούν εργαζόμενους, συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Μενίδι αύριο Τετάρτη, 7 Μάη μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων, για το συντονισμό της δράσης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Συγκέντρωση στο περίπτερο του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης, το Σάββατο 10 Μάη, στις 11 το πρωί, διοργανώνει ο Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου. Καλεί τους κατοίκους να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησε εδώ και 3 χρόνια «για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αξιοποίηση της περιοχής μας, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της περιοχής, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς αλλά κυρίως για τα παιδιά μας».

ΛΑΜΙΑ: Με μαζική συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης γιορτάστηκε στη Λαμία η Εργατική Πρωτομαγιά από τις ταξικές δυνάμεις. Οι συγκεντρωμένοι τίμησαν και τη μνήμη του ποιητή της εργατικής τάξης Γιάννη Ρίτσου και τα 99 χρόνια από τη γέννησή του. Στη συγκέντρωση ακούστηκε απόσπασμα από το έργο του «Το Καπνισμένο Τσουκάλι». Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΔΕΗ: Στο αρχείο ζητά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος να τεθεί, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος εργαζομένων της ΔΕΗ μετά την απεργία. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Την τελική απόφαση θα πάρει ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών.

ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΧ: Την ακινητοποίηση των οχημάτων τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ εθνικών μεταφορών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση 5% στα κόμιστρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές επισημαίνουν ότι το κόστος λειτουργίας τους είναι πολλαπλάσιο. Ζητούν να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι για την κυκλοφορία των «πειρατικών» φορτηγών. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κινητοποίηση, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η αύξηση 5% δόθηκε σε όλους τους κλάδους των μεταφορέων και «δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω για μια ειδική κατηγορία».

ΕΓΣΘ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»: Συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΑΤΕ στην Αριστοτέλους πραγματοποίησαν χτες το πρωί πενήντα απολυμένοι της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Η «Ομοσπονδία» τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης από την ΑΤΕ τον Οκτώβρη του 2005. Παρότι πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια, κανείς από τους απολυόμενους δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα την αποζημίωση. Συνολικά, τους οφείλονται 2.200.000 ευρώ. Οι πενήντα πρώην εργαζόμενοι δηλώνουν οι εξαπατήθηκαν καθώς δέχτηκαν να απολυθούν, κατόπιν παροτρύνσεως της ΑΤΕ, το Δεκέμβρη του 2004.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
Σήμερα η διαπραγμάτευση για τις τιμές

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και εν μέσω πολλών κωλυσιεργιών, η Διακομματική Επιτροπή για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου του αίματος αποφάσισε, τελικά, χτες να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για το θέμα των τιμών. Η διαπραγμάτευση της Διακομματικής θα γίνει σήμερα το απόγευμα, ώρα 7 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση για την κατοχύρωση του διαγωνισμού θα γίνει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο εκκρεμούν ασφαλιστικά μέτρα της μιας εταιρείας εναντίον της άλλης.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σύσκεψη την Πέμπτη

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας την Πέμπτη 8 Μάη στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 2ος όροφος). Θέμα είναι η οργάνωση της πάλης ενάντια στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία, στις ελαστικές σχέσεις και στην εμπορευματοποίηση της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ