Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΓΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Επανάληψη της τραγωδίας

Ο τρίτος θάνατος νεογνού που είχε ανάγκη νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σημειώθηκε στο νησί τα δύο τελευταία χρόνια

Τις ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρακάμψει με την ενοικίαση απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση

Avaton

Τις ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρακάμψει με την ενοικίαση απ' τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση
Με τη ζωή του πλήρωσε νεογνό δυο μόλις ημερών στην Κέρκυρα την εντεινόμενη πολιτική υποβάθμισης και απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Το άτυχο νεογνό γεννήθηκε με καισαρική τομή την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Η επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του νεογνού το Σάββατο το βράδυ, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕθ) με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, οδήγησε στην απόφαση για τη διακομιδή του μέσω του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο εκτός του νησιού.

«Το ΕΚΑΒ άμεσα οργάνωσε την επίγεια διακομιδή του περιστατικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αφού η εναέρια διακομιδή δεν επιτρέπεται βάση των Επιστημονικών Πρωτοκόλλων της Αεροπορικής Ιατρικής στις περιπτώσεις αυτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι, αν και δεν ήταν ενδεδειγμένη η μεταφορά, εντούτοις προχώρησε σε αυτή για να συγκαλύψει τις ευθύνες του για τις ελλείψεις στο νησί. Διότι κάθε νεογνό, που θα βρεθεί σε παρόμοια - αν και απευκταία - κατάσταση δικαιούται να έχει ένα κρεβάτι ΜΕΘ, ανεξάρτητα απ' την κατάληξη, στην ώρα της ανάγκης.

Το νεογνό «έσβησε» αυξάνοντας σε τρεις τους θανάτους νεογνών τα τελευταία δυο χρόνια στην Κέρκυρα, αφού ανάλογα περιστατικά με μοιραία δυστυχώς κατάληξη σημειώθηκαν τον Ιούνη του 2006 και το Γενάρη του 2008. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκυμονούσες καταφεύγουν σε άλλες πόλεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα είτε κατά τη διάρκεια της κύησης είτε μετά τον τοκετό.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Κέρκυρας ως αποτέλεσμα της συνειδητής «γαλαζοπράσινης» πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσής τους. Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, παρά τη λειτουργία μαιευτικής κλινικής δεν υπάρχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νεογνών και νεογνολόγος, οι δε ελλείψεις συνολικά στο προσωπικό ξεπερνούν τις 200 και η δρομολογημένη κατασκευή του νέου νοσοκομείου κρατάει πάνω από 10 χρόνια. Σ' αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ανεπαρκής ανάπτυξη και στελέχωση του ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Τις δραματικές αυτές πλευρές έχουν αναδείξει επανειλημμένα οι ταξικές δυνάμεις καλώντας το λαό της Κέρκυρας να κάνει δική του υπόθεση την παροχή σύγχρονων δημόσιων υπηρεσιών που να ικανοποιούν τις ανάγκες του νησιού. Και σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις αρχές Μάρτη παγκερκυραϊκό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ