Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣτΕ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Συνταγματικό το αντιασφαλιστικό πετσόκομμα

Συνταγματική είναι η σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που έγινε με το νόμο 3554/2007. Την άποψη αυτή θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος επικρατείας Σπ. Μαρκάτης την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ως γνωστόν με το νόμο 3554/2007 «ψαλιδίστηκαν» τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων, με μέτρα όπως μείωση συντάξεων, αύξηση ορίου ηλικίας κλπ.

Στο σκεπτικό της πρότασης του εισηγητή θα αναφέρεται ότι οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα, καθώς αφορούν παροχές υποχρεωτικής επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης.

Αντίθετα, ο εισηγητής θα προτείνει ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 3554/2007 που προβλέπει την προσωρινή «αναγκαστική αφαίρεση από τον Λογαριασμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Κεφαλαίων (ΛΑΚ) της εξουσίας διαχειρίσεως και διοικήσεως των ασφαλιστικών υποθέσεων». Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, ζητώντας να μην υπαχθεί στο ΕΤΑΤ ο «Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών» που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά των τραπεζοϋπαλλήλων και της Τράπεζας Αττικής.

Η απόφαση του ΣτΕ, πέρα από οτιδήποτε άλλο, φανερώνει και τα στενά όρια του δικαστικού αγώνα, στον οποίο επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, δημιουργώντας αυταπάτες ως προς την έκβασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ