ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Διψήφια» ποσοστά κερδοφορίας
  • Στα 14,6 δισ. ευρώ τα κέρδη 2.177 επιχειρήσεων το 2007
  • Συνεχίζεται η κερδοφορία των τραπεζών και φέτος

Χρονιά αυξημένης κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο ήταν και το 2007, χρονιά που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είδαν να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο το βιοτικό τους επίπεδο. Η σχετική μελέτη της ICAP αναφέρει ότι - με βάση τους ισολογισμούς 2.177 ΑΕ και ΕΠΕ που δημοσιεύτηκαν μέχρι και τον περασμένο Μάρτη - «το 2007 οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας συνέχισαν να βελτιώνονται», ενώ τα μεικτά κέρδη τους έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 14,6 δισ. ευρώ, έναντι 13,7 δισ. ευρώ το 2006. Είναι φανερό ότι η βελτίωση της «ελληνικής οικονομίας» αφορά μόνο τα αφεντικά λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, όχι όμως και τα λαϊκά νοικοκυριά, που και το 2007 συνέχισαν να βαρυγκωμούν στους πάγκους της λαϊκής και στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ.

Το 2007, η «αύξηση του κύκλου εργασιών του μη χρηματοπιστωτικού επιχειρηματικού τομέα ήταν σημαντικά υψηλότερη του πληθωρισμού». Με τη γλώσσα των αριθμών, οι 2.094 μεγάλες επιχειρήσεις, εμφάνισαν:

  • Αύξηση ενεργητικού 12%.
  • Αύξηση ιδίων κεφαλαίων 13,5%.
  • Αύξηση κύκλου εργασιών 9%.
  • Αύξηση μεικτών κερδών 6,8%.
  • Αύξηση κερδών προ φόρου κατά 11,2%.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης των κερδών μετά από την πληρωμή των φόρων, αφού πέρσι, ήταν μια χρονιά παραπέρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, ωστόσο το στοιχείο αυτό απουσιάζει από την έρευνα της ICAP.

Πρόκειται για τις ίδιες επιχειρήσεις που οι εκπρόσωποί τους θεωρούν επαρκή την αύξηση του 1 ευρώ μεικτά τη μέρα για τους εργαζόμενους και ζητούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης από το κράτος.

Η ICAP παρουσιάζει επίσης τους δείκτες και ανά κατηγορία επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεδομένη την περαιτέρω μείωση της φορολόγησης των ΑΕ και ΕΠΕ για το 2007, τα κέρδη μετά τους φόρους θα εμφανίζονται ακόμη μεγαλύτερα από τα προ φόρων που παραθέτει η μελέτη:

  • Στην Μεταποίηση σημειώθηκε αύξηση των κερδών κατά 14,1% και του κύκλου εργασιών κατά 6,7%.
  • Στον Ενεργειακό Τομέα και στο νερό, με κυρίαρχες τις επιδόσεις της ΔΕΗ αλλά και των δύο εταιρειών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 26,9% και ο κύκλος εργασιών κατά 8,6%.
  • Στις Κατασκευές τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 64% με αύξηση τζίρου μόλις 25,4%.
  • Στο Εμπόριο, τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 35,6% και ο κύκλος εργασιών κατά 13,9%.
  • Στις Μεταφορές - Επικοινωνίες σημειώθηκε αύξηση κερδών κατά 5,8% και στον κύκλο εργασιών κατά 4,6%.
  • Στις Λοιπές Υπηρεσίες τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18% και ο τζίρος κατά 9,8%.
  • Στην Γεωργία - Αλιεία, παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες, κάποιες επιχειρήσεις βαμβακουργίας είχαν κακή χρονιά, επηρεάζοντας το σύνολο της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν τα προ φόρων κέρδη κατά 48,8% και ο κύκλος εργασιών κατά 0,8%.
  • Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας φυσικά μεγαλουργεί, καταγράφοντας αύξηση κερδών προ φόρων κατά 34% και κύκλου εργασιών κατά 37,2%.
Και το 2008

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και για το 2008 η αύξηση της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στους ισολογισμούς για το α΄ τρίμηνο του έτους, για την Τράπεζα Αττικής (υπερδιπλασίασε τα κέρδη, κυρίως λόγω συρρίκνωσης των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας μετά την κυβερνητική ρύθμιση για την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΕΤΑΤ) και τη Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) που εμφανίζει αύξηση κερδών κατά 5,5%. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της Γιούρομπανκ ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ, από 204 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2007, ενώ της Τράπεζας Αττικής εκτοξεύτηκαν στα 8,6 εκατ. ευρώ (από 4,08 εκατ.).

ΣΙΤΗΡΑ - ΡΥΖΙ
Οργιάζει η κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα της ανελέητης κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον τομέα των σιτηρών και του ρυζιού, έθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής Γ. Ζιώγας.

Οπως τονίζεται σχετικά: «Η υποχρεωτική και προαιρετική αγρανάπαυση των σιτηρών, ο εκφυλισμός και κατάργηση της παρέμβασης, η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, η επιβολή χαμηλών ποσοστώσεων σε όσα προϊόντα υπάρχει ποσοστό επιδότησης συνδεδεμένο με την παραγωγή όπως ρύζι, σκληρό σιτάρι κ.ά., η συνεχής μείωση των γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού και η μεταφορά σημαντικών ποσών στο δεύτερο πυλώνα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μείωσαν την παραγωγή και τα αποθέματα των σιτηρών, αύξησαν κατακόρυφα τις τιμές και δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις για κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρύζι στο οποίο την ίδια περίοδο που οι ρυζοπαραγωγοί πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας, επειδή ξεπέρασαν την ποσόστωση των 203.000 στρεμμάτων, οι τιμές στον καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 74% και οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους ρυζοπαραγωγούς για να αποδεχτούν αναγραφή διπλάσιων τιμών από τις πραγματικές στα τιμολόγια αγοράς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να προστατέψει τους καταναλωτές και τους μικρομεσαίους αγρότες από την κερδοσκοπία των εμποροβιομηχάνων.
  • Τι ενέργειες θα κάνει, για να αλλάξουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ με στόχο να ευνοηθεί η παραγωγή διατροφικών προϊόντων.
«ΒΟΗΘΕΙΑ» ΣΕ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Από χίλια κύματα

Από χίλια κύματα πρέπει να περάσει η αποκαλούμενη κοινοτική βοήθεια προς τους πυρόπληκτους του προηγούμενου καλοκαιριού, αν και το ποσό που αναμένεται να εγκριθεί είναι αρκετά μικρό σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας, η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση ενίσχυσης ύψους 89,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, για την εκταμίευση του οποίου θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Σύσκεψη για τα βαρέα και ανθυγιεινά

Σύσκεψη για τη διαμόρφωση της πρότασης και τη διεκδίκηση της ένταξης των ΕΒΕ στα βαρέα και ανθυγιεινά, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 7 του Μάη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ακαδημίας 18), η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό. Στην ίδια σύσκεψη καλεί τα μέλη της και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

ΕΦΕΤ
Καταναλώσαμε ηλιέλαιο με... ορυκτέλαια;

Ηλιέλαιο που περιείχε ποσότητες ορυκτελαίου (είναι καρκινογόνο, μεταλλαξογόνο και τοξικό), εισήχθη από δύο εταιρείες επεξεργασίας ελαίων προκειμένου να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, πως ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και τι ποσότητα του ηλιέλαιου διακινήθηκε από σούπερ μάρκετ! Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, το σχετικό σήμα δόθηκε από τις αρχές της Ελβετίας μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, από όπου έγινε και η εισαγωγή.

Το «ταξίδι» του ηλιέλαιου ξεκίνησε από την Ουκρανία και στην Ελλάδα εισήχθη από τις εταιρείες «ΜΑΝΟΣ ΑΕ» και «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ» για ραφινάρισμα. Με βάση τα στοιχεία που διέθεσαν οι αρχές της Ελβετίας η πρώτη εταιρεία παρέλαβε 1.185 τόνους ηλιέλαιο που περιείχε 900 mg/kg ορυκτέλαιο (στις 28/2/2008) και στις 10/3/2008 άλλους 950 τόνους ηλιέλαιο για το οποίο «πιθανολογείται» ότι υπάρχει επιμόλυνση. Η δεύτερη εταιρεία παρέλαβε 835 τόνους στις 10/3/2008 για τους οποίους υπάρχει η ίδια «πιθανότητα». Ο ΕΦΕΤ δε διευκρινίζει αν το ηλιέλαιο που διακινήθηκε στους καταναλωτές είναι επιμολυσμένο από ορυκτέλαιο και αν κάποιες ποσότητες έχουν ήδη καταναλωθεί.

ΕΦΟΡΙΑ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Από την περασμένη Δευτέρα 5 Μάη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή τω φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Ηδη έχει λήξει η προθεσμία για τους ΑΦΜ που λήγουν στο ψηφίο 1.

Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σήμερα 7 Μάη: σε 2
  • Μέχρι 9 Μάη: σε 3
  • Μέχρι 13 Μάη: σε 4
  • Μέχρι 15 Μάη: σε 5
  • Μέχρι 19 Μάη: σε 6
  • Μέχρι 21 Μάη: σε 7
  • Μέχρι 23 Μάη: σε 8
  • Μέχρι 27 Μάη: σε 9
  • Μέχρι 29 Μάη: σε 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: σε 60, 70, 80, 90 και 00.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ