ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ αναδεικνύει έναν άλλο τύπο βουλευτή και στελέχους

Αρκετές από τις ερωτήσεις που έγιναν χτες στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αφορούσαν στις αλλαγές στον καταμερισμό δουλειάς τις οποίες ανακοίνωσε προ ημερών η ΚΕ του Κόμματος. Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο με τους δημοσιογράφους:

-- Μας γνωστοποιήθηκαν προχθές κάποιες αλλαγές στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και θα ήθελα να ρωτήσω, με δεδομένο ότι έχουν περάσει μόλις 8 μήνες μετά τις πρόσφατες εκλογές, αν θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι αλλαγές, ενδεχομένως, αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση.

-- «Με συγχωρείς, δεν μπορώ να μην γελάσω. Εδώ κατεβαίνουν κόμματα και απλόχερα δίνουν υποσχέσεις στο λαό και γράφουν το λαό στα παλιά τους τα παπούτσια και θα μιλήσουμε τώρα για αλλοίωση της λαϊκής θέλησης γιατί η Ελπίδα έγινε Γραμματέας της Οργάνωσης του Πειραιά και από πιο υπεύθυνη θέση θα παλέψει για τα προβλήματα και της Α' και της Β' Περιφέρειας του Πειραιά;

Τώρα για τις αντικαταστάσεις. Εγώ ειλικρινά σας καταλαβαίνω. Πέρα από τα επιχειρήματα - κονσέρβα που υπάρχουν, εμείς όταν δίναμε την ανακοίνωση ξέραμε τι θα γραφεί από πριν. Και λίγα γράφηκαν, περιμέναμε και περισσότερα.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολλούς και τους δημοσιογράφους - και δε λέμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν κακή προαίρεση - που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα κριτήρια με τα οποία λειτουργεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και θα έλεγα κάθε κομμουνιστικό κόμμα. Δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό το πράγμα.

Γίνεται ένας άλλος καταμερισμός δουλειάς και η υποδειγμένη στο λαό του Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη υποδεικνύεται να κάνει κάτι άλλο. Αν μπορούσε να τα συνδυάσει όλα, να είναι και Γραμματέας και βουλευτής, αλλά δε συνδυάζονται όλα αυτά.

Να σας πω τι έχει πειράξει τα εκδοτικά συγκροτήματα; Εχει πειράξει ακριβώς το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με τη στάση και τη δράση του, όχι τώρα αλλά και με αφορμή αυτό, δείχνει στο λαό έναν άλλο τύπο βουλευτή. Ενα άλλου τύπου στέλεχος. Και αυτό δεν αρέσει. Αυτό είναι που ενοχλεί.

Πρώτον, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς κάνουμε σταυροδοσία, προτείνουμε και λέμε στον κόσμο, ψηφίστε αυτούς. Ολοι όσοι είναι μέσα στη σταυροδοσία, ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος, ο πέμπτος, είναι άξια στελέχη του Κόμματος και η σειρά της σταυροδοσίας πάντα έχει να κάνει με τη διάταξη των στελεχών, δεν έχει να κάνει με αξιολόγηση. Οσοι είναι στα ψηφοδέλτια αξιολογούνται να μπουν στα ψηφοδέλτια.

Αλλάζει ο καταμερισμός; Θα αλλάξουμε τον καταμερισμό. Κακό θα ήταν να υποδείξεις έναν καινούριο βουλευτή που δε θα αντεπεξέλθει. Αντικαταστήσαμε τρία άξια στελέχη με τρία επίσης άξια στελέχη, δοκιμασμένα σε διάφορους τομείς δουλειάς. Αν οι καινούριοι βουλευτές δεν ανταποκριθούν, τότε δικαιούται ο ψηφοφόρος να μας πει: Τι καταμερισμό κάνατε;

Δε μου λέτε, αγαπητοί μου, όταν κάποιοι βγήκαν βουλευτές, με τους σταυρούς που υποδεικνύαμε εμείς να βγουν βουλευτές στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και μετά έπαιρναν το βουλευτικό αξίωμα και πήγαιναν σε άλλο κόμμα και κρατούσαν και όλα τα πλεονεκτήματα και τη σειρά συνταξιοδότησης κλπ., αυτό δεν ήταν αλλοίωση;

Αλλοίωση, δηλαδή, είναι αντί του Κουμπούρη να είναι ο Γκιόκας; Αυτή είναι αλλοίωση της θέλησης; Αλλοίωση της θέλησης είναι αν αυτός που θα εκλεγεί δεν ανταποκριθεί και ξεπουλήσει τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις οποίες ψηφίστηκε.

Την ευθύνη της πρότασης την έχει πάντα το Κόμμα. Και πρέπει να μας κάνουν κριτική όταν υποδεικνύουμε ανθρώπους, που, στην πορεία, αλλάζουν στρατόπεδο.

Τώρα αν ο ένας έχει λέγειν άλφα ή βήτα, αυτό είναι δεύτερο ζήτημα. Αν είναι κοντός ή ψηλός και ωραίος. Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την ευαισθησία για αλλοίωση.

Οταν οι διάφοροι λεβέντες έφυγαν από το Κόμμα το '91 - και μάλιστα εμείς το '91 δεν είχαμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα, χάσαμε και τη δυνατότητα να είμαστε κόμμα μέσα στη Βουλή - δεν είδα να ευαισθητοποιήθηκε κανένας και να πει, για σταθείτε κύριοι, σας ψηφίσαμε ως βουλευτές του ΚΚΕ και όχι ως βουλευτές άλλου φορέα. Δεν υπήρχε ευαισθησία για αλλοίωση της θέλησης. Αυτά είναι τα κριτήριά μας.

Εμείς κάθε χρόνο με την ευκαιρία κάνουμε αλλαγές στους καταμερισμούς. Εχουμε μάλιστα και συνδιασκέψεις, κάθε χρόνο. Κάνουμε αλλαγές στους καταμερισμούς.

Ετυχε τώρα αυτοί οι καταμερισμοί να αφορούν και κάποιους βουλευτές. Ταμπού είναι;

Και, τέλος, να το ξεκαθαρίσω: Δημόσια πρόσωπα για μας είναι όλοι. Και το μέλος του Κόμματος είναι δημόσιο πρόσωπο. Με την έννοια ότι παλεύει για το λαϊκό συμφέρον. Δημόσιο πρόσωπο είναι. Δεν υπάρχουν τα πρόσωπα μέσα στο Κόμμα και τα δημόσια πρόσωπα προς τα έξω. Ολοι είμαστε δημόσια πρόσωπα. Τώρα αν άλλοι είναι περισσότερο γνωστοί και άλλοι είναι άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό, αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Εχει ενοχλήσει το γεγονός ότι για τα στελέχη του ΚΚΕ ο οποιοσδήποτε καταμερισμός δουλειάς είναι σεβαστός. Πολύ περισσότερο, όταν όλοι παίρνουν περισσότερα καθήκοντα και δεν μπορούν να συνδυάσουν και το βουλευτικό.

Και να σας πω και ένα τελευταίο: Πραγματικά, μου κάνει εντύπωση. Δείτε, ποιος έχει τη λιγότερη παρουσία στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος; Εγώ. Πόσες φορές πάω στη Βουλή;

Δεν είναι υποτίμηση του Κοινοβουλίου. Υπάρχει καταμερισμός δουλειάς. Αυτό δεν μπορείς να το εφαρμόσεις σε όλα τα στελέχη. Να πρέπει να αναβαθμιστεί στον καταμερισμό δουλειάς και να είναι και βουλευτής. Γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Ο βουλευτής πρέπει, κατά κύριο λόγο, να δουλέψει σε αυτόν τον τομέα, δεν μπορεί να έχει και άλλους δέκα καταμερισμούς. Αλλά δε θα καθορίσουμε τους καταμερισμούς δουλειάς του Κόμματος από τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Και ένα τελευταίο και με συγχωρείτε που παίρνω χρόνο: Οταν ένας μένει πολλά χρόνια στην ίδια θέση, λένε γιατί δεν αλλάζει. Μόλις αλλάξει, γιατί τον άλλαξες! Εχουμε κάποια δικά μας κριτήρια, τι να κάνουμε;».

Στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν διάδοχοι, μόνο στρατιώτες

-- Θέλω να σας ρωτήσω αν στο νέο καταμερισμό εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά ισχυρό σαν κριτήριο στο ΚΚΕ, στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μεσοπρόθεσμα βρεθεί κάποιος άλλος.

-- «Εχεις μεγάλο πόνο γι' αυτό. Θέλεις να σου απαντήσω οπωσδήποτε».

-- Σε όλα τα σενάρια. Ακούστε. Πώς απαντάτε στα σενάρια που θέλουν να δρομολογείται μια διαδοχή; Και μια ερώτηση προς τον κ. Κουτσούμπα. Πώς απαντάει ο κ. Κουτσούμπας στα σενάρια που θέλουν να αναλαμβάνει το τιμόνι του ΚΚΕ;

-- «Εχω απαντήσει σε αυτό το θέμα εκατό χιλιάδες φορές και δεν πρόκειται να δώσω καμία συμπληρωματική απάντηση. Ο,τι έχω πει, ισχύει».

-- Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Θα απαντήσω όπως απάντησε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος. Εχει εξαντληθεί το θέμα».

-- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Σας πείραξε γιατί σας αιφνιδιάσαμε. Διατηρούμε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, δεν μπορούμε να το έχουμε; Δεν κατάλαβα. Σας πείραξε. Οχι εσάς προσωπικά. Θα σας είπαν, καλά δεν πήρατε χαμπάρι; Εγώ πάρα πολύ το χάρηκα».

- Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Πάντως, το δεδομένο είναι ότι στο ΚΚΕ δεν υπάρχουν ούτε διάδοχοι, ούτε ομάδες, ούτε ομαδάρχες, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ολοι είμαστε στρατιώτες στην υπηρεσία του Κόμματος και αυτό υπηρετούμε από οποιοδήποτε καταμερισμό δουλειάς. Και ο καταμερισμός δουλειάς είναι δεδομένος και θα είναι για αρκετό διάστημα ακόμα».

Ενισχύουμε τη δουλειά στο εργατικό, νεολαιίστικο κίνημα

-- Δίνετε έμφαση στη δράση στους χώρους δουλειάς. Και ήθελα να ρωτήσω αν έχει γίνει ένας απολογισμός για τη δράση του ΠΑΜΕ τα τελευταία χρόνια, γιατί ήδη συμπληρώνεται αρκετός χρόνος και σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν.

-- «Πολύ καλή η ερώτησή σας. Γιατί όντως στοιχείο αυτών των αλλαγών είναι η ενίσχυση της δουλειάς μας στο εργατικό κίνημα, στο νεολαιίστικο κίνημα, γενικότερα στο κίνημα που σχετίζεται με τα κοινωνικά προβλήματα.

Οταν λέμε ενίσχυση, αυτό ισχύει και όταν στελέχη, που δεν είναι βουλευτές, τους παίρνεις από τον ένα τομέα και τους πας στον άλλο. Τέτοιους ανακαταμερισμούς από το συνέδριο και μετά έχουμε κάνει πολλούς. Απλώς δε δόθηκε δημοσιότητα γιατί δεν ήταν βουλευτές.

Εχουμε κάνει πολλές αλλαγές σε γραμματείς περιοχών, ανακαταμερισμούς και στα πλαίσια της Κεντρικής Επιτροπής. Απλώς δε γίνονται γνωστοί γιατί δε συνεπάγονται παραίτηση από ένα αξίωμα.

Πραγματικά, το 17ο Συνέδριο έβαλε κεντρικό ζήτημα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας την αποφασιστική ποιοτική βελτίωση της δράσης του στο εργατικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Και μην το δείτε μόνο από τη συνδικαλιστική πλευρά. Μην το δείτε συνδικαλιστικά.

Και ακριβώς οι όποιες αλλαγές κάνει, έχουν να κάνουν και με την ανανέωση. Οταν λέω ανανέωση, τι εννοώ: Δεν είναι ηλικιακή μόνο. Εξελίσσονται τα στελέχη, μπορούν να πάρουν περισσότερους τομείς δουλειάς. Γίνονται πιο συνδυασμένες προσωπικότητες και αυτό μπορείς να το κάνεις. Και γιατί να το κάνεις κάθε τέσσερα χρόνια, που είναι το συνέδριο; Αλλωστε το συνέδριο την Κεντρική Επιτροπή βγάζει. Δεν αποφασίζει σε όλους τους επιμέρους τομείς δουλειάς.

Να σας πω ένα παράδειγμα: Ο Τάκης Τσιόγκας θα ανταποκριθεί τώρα καλύτερα ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που μάλιστα βγήκε με αυξημένες ευθύνες πρόεδρος, σε μια περίοδο που δέχεται μεγάλη επίθεση όλο το κίνημα και ιδιαίτερα η περιοχή. Εχοντας αποκτήσει και την εμπειρία κάποια χρόνια του βουλευτή, που διευρύνει και τον πολιτικό ορίζοντα του στελέχους.

Ενας βουλευτής, μέσα από μία ή δύο θητείες, αποκτά έναν ευρύτερο ορίζοντα και μπορεί να αποδώσει ακόμα καλύτερα στον τομέα του. Δηλαδή, να το σκεφτούμε και κάπως διαφορετικά. Πολλές φορές η ανάθεση ενός καθήκοντος σε ένα στέλεχος, είναι ακριβώς για να διευρύνει την εμπειρία του και τον πολιτικό του ορίζοντα ή την πολιτική του πείρα.

Εγώ σας λέω ότι μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα σαν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, έχοντας ζήσει όλη την εμπειρία του Κοινοβουλίου, που είναι μια μεγάλη εμπειρία, σημαντική.

`Η η Ελπίδα Παντελάκη. Το πιο σύνθετο καθήκον, είναι το καθήκον του Γραμματέα. Ο Γραμματέας πρέπει να ανταποκριθεί στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον οργανωτικό τομέα.

Και πρέπει ακόμα πιο πολύ ως κόμμα γι' αυτά τα ζητήματα να νοιαζόμαστε. Η εναλλαγή τομέων, να διαμορφώνονται πιο πολύπλευροι άνθρωποι, αυτό το πράγμα βοηθάει. Ο συνδικαλιστής, π.χ., να πάρει άλλο τομέα δουλειάς σε μια πορεία.

Δηλαδή όταν λέμε ανανέωση, εναλλαγή, δεν είναι μόνο η ηλικία. Βεβαίως, στην ανανέωση παίζει ρόλο και η ηλικία. Αλλά είναι και η ανανέωση των εμπειριών, η ανάθεση περισσότερων καθηκόντων. Και να το πω, γι' αυτό λέω ότι δε μας καταλαβαίνουν. Τι είχατε γράψει τότε με τον Γκιώνη, θυμάσαι; Που έφυγε από Γραμματέας της ΚΝΕ. Κάποτε έπρεπε να φύγει. Ασχημο είναι που έγινε άλλος Γραμματέας;

Πήρε πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα καθήκοντα σε ευρύτερους τομείς σήμερα στο Κόμμα. Ο Σοφιανός, επίσης, παίρνει περισσότερα καθήκοντα απ' ό,τι είχε πριν. Αυτό είναι άσχημο; Εμείς δεν τη διατυμπανίζουμε την ανανέωση, την κάνουμε.

Και με την ευκαιρία: Και ακόμα πιο θαρραλέα χρειάζεται. Αλλά αυτά δεν έχουν σχέση με τις καρέκλες και τους τίτλους. Εχουμε στελέχη στο Κόμμα, τα οποία είναι πανάξια και δε θα είναι ποτέ βουλευτές.

Δεν κατάλαβα δηλαδή, στέλεχος είναι μόνο όποιος είναι βουλευτής; Οι άλλοι τι κάνουν, δηλαδή, στο Κόμμα; Κάθονται εκεί; Δεν είναι κριτήριο για μας, ούτε κριτήριο είναι ο βουλευτής να είναι στην Κεντρική Επιτροπή. Εχουμε άλλα κριτήρια».


Η Κούβα έχει μπροστά της πολλές δυσκολίες ακόμα

Η Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε, στο πλαίσιο της συνέντευξης, να σχολιάσει δημοσιεύματα που συνδέουν την αλλαγή ηγεσίας στην Κούβα, με ορισμένες αλλαγές που αφορούν στη διάθεση για κατανάλωση ορισμένων προϊόντων, όπως τα κινητά τηλέφωνα και να απαντήσει στο ερώτημα, αν θεωρεί ότι στο πλαίσιο της επιθετικότητας των ΗΠΑ προς την Κούβα, η τελευταία θα ακολουθήσει μια γραμμή άμυνας, τέτοια που θα επηρεάσει ή θα αλλοιώσει τη σοσιαλιστική φυσιογνωμία της. Η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«Κατ' αρχήν να μην μπερδεύετε ένα αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει και που θα υπάρχει πάντα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, δηλαδή τη διαδοχικότητα των γενεών. Αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός, υπάρχει πάντα. Θα αλλάζουν ηγέτες, στελέχη. Διαδοχικότητα.

Για χώρες σαν την Κούβα, μια πλευρά έχει σημασία. Υπάρχει η γενιά η οποία έζησε την επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, είναι η γενιά που έζησε το πισωγύρισμα το '90 και μετά και τις πιο σκληρές συνθήκες. Η γενιά που πάλεψε για την επιβίωση. Και είναι και η γενιά που έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Και στην Ελλάδα είχαμε τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού, της παρανομίας του ΚΚΕ, τη γενιά της μεταπολίτευσης. Δηλαδή είναι διάφορες φάσεις όπου, για να μιλήσουμε για τα στελέχη αλλά και τα μέλη, διαπαιδαγωγούνται ή έχουν εμπειρίες συγκεκριμένων συνθηκών.

Εμείς τώρα διανύουμε ως κομμουνιστικό κίνημα, την περίοδο της νίκης της αντεπανάστασης, του πισωγυρίσματος. Αυτά βεβαίως παίζουν ρόλο στη διαπαιδαγώγηση ή στην ωρίμανση μιας γενιάς. Επομένως τέτοια ζητήματα, βεβαίως, είναι σημαντικά. Κάθε γενιά έχει να τ' αντιμετωπίσει. Μπορεί δυο - τρεις γενιές να μην έχουν διαφορετικά προβλήματα, αλλά μια γενιά να βρεθεί μπροστά σε νέα προβλήματα και εκεί να δοκιμαστεί».

Προϊόντα λείπουν για αντικειμενικούς όχι ιδεολογικούς λόγους

«Αυτά που γράφονται για την Κούβα, κάτι διάβαζα για τα κινητά και κάτι τέτοια... Κοιτάξτε να δείτε, όλα αυτά τα οποία μπορεί να διαβάζετε ή να ακούτε, έχουν να κάνουν με το εξής θέμα: Οταν επιλύονται ορισμένα προβλήματα, ανοίγει και η αγορά στα προϊόντα.

Δηλαδή οι άνθρωποι μέχρι το 1990 είχαν φτάσει σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, ξεκινώντας από το τι ήταν η Κούβα. Ηταν μια χώρα υποανάπτυκτη. Μιλάω από το '60 και μετά. Μετά το '90 δεν είχαν φως 9 ώρες την ημέρα. Φτιάχνανε παπούτσια με τα χέρια. Σταμάτησε η κάθε μηχανική καλλιέργεια γιατί δεν είχαν πετρέλαιο.

Κάνανε κήπους έξω από τα σπίτια για να τρώνε. Επρεπε να αλλάξουν τις συνήθειες διατροφής γιατί δεν είχαν προϊόντα. Η ζωή τους άλλαξε άρδην προς τα πίσω. Και ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που είχαν το '90. Οταν επιλύεται ένα πρόβλημα, εμφανίζεται στην αγορά και το προϊόν. `Η όταν λείπει κάτι.

Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, ότι δηλαδή, λείπει αυτό για ιδεολογικούς λόγους. Λείπει για αντικειμενικούς λόγους. Μέχρι το 2003 δε λειτουργούσαν κινητά στην Κούβα, γιατί δεν μπορούσαν να συνάψουν συμφωνίες για δορυφόρο. Οι πιο κοντινοί ποιοι ήταν; Οι ΗΠΑ. Το Εκουαδόρ θα τους έλυνε το ζήτημα ή η Βολιβία;

Κάνανε προσπάθειες σε όλες τις χώρες να συνάψουν σχέσεις με δορυφόρους, να έχουν όλα αυτά τα μέσα τα σύγχρονα. Από το 2003 έλυσαν και το πρόβλημα αυτό, να έχουν σύνδεση δορυφορική. Δηλαδή μια σειρά πράγματα είτε λείπουν, είτε εμφανίζονται, δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών επιλογών. Υπάρχουν και πράγματα που σήμερα λείπουν. Δε λείπουν για ιδεολογικούς λόγους. Λείπουν για οικονομικούς, για συγκεκριμένους, λόγω της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η Κούβα.

Εγινε ολόκληρος ντόρος ότι μοίρασαν χύτρες ταχύτητας. Πραγματικά, μοίρασαν χύτρες ταχύτητας σε όλο τον κόσμο για να γλιτώσουν ενέργεια. Αλλαξαν τις λάμπες όλης της Κούβας για να γλιτώσουν ενέργεια. Αλλαξαν όλα τα ψυγεία, για όλο τον κόσμο, γιατί ήταν τα παλιά σοβιετικά ψυγεία, τα οποία είχαν παλιώσει, δεν είχαν ανταλλακτικά, για να γλιτώσουν την ενέργεια.

Αυτά δεν είναι θέμα ιδεολογικό. Δεν μπορούν να εξηγηθούν ιδεολογικά. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και το υπογραμμίζουμε, είναι ότι έχει μπροστά της ακόμα πάρα πολλές δυσκολίες, διότι δεν είναι η Κούβα μόνη της που θα λύσει τα προβλήματα, με βάση αποκλειστικά έναν εσωτερικό σχεδιασμό, έχει να κάνει με τον ξένο παράγοντα, έναν πανίσχυρο αντίπαλο ο οποίος την έχει στόχο.

Και επομένως, η πορεία είναι σύνθετη, δεν είναι εύκολη. Και να σας πω και κάτι; Δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο τη δική σου ικανότητα στο εσωτερικό, έχεις να αντιμετωπίσεις θα λέγαμε και έναν πανίσχυρο αντίπαλο. Αρα θέλει με πιο σύνθετα κριτήρια να δει κανείς τα πράγματα.

Η Κούβα έχει και μια ιδιαιτερότητα με αυτά που αντιμετωπίζει. Οταν αυτή τη στιγμή συνάπτει συμφωνία για εξόρυξη πετρελαίου με επιχειρηματικούς ομίλους και αναιρούνται τα συμβόλαια, γιατί παρεμβαίνει ο Αμερικανός και λέει, "άμα πας να κάνεις αυτή τη δουλειά στην Κούβα θα σου κόψω τις πιστώσεις"! - αυτό δεν είναι ειδικό πρόβλημα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ