ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στις κεντρικές προθέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στις κεντρικές προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση ανέδειξε χτες ο βουλευτής του Αχιλλέας Κανταρτζής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση που συνεχίστηκε χτες στη Βουλή. Εστίασε στα θέματα της αποδοχής των οδηγιών της ΕΕ με μειωμένη πλειοψηφία (αρθ. 28 του Συντάγματος), του ελέγχου της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και στα άρθρα που αφορούν την «κοινωνική συνοχή» με τη θέσπιση κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, για την οποία παρεμφερείς προτάσεις έχουν καταθέσει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Οπως τόνισε ο Α. Κανταρτζής για το άρθρο 28 «με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται να πάμε ακόμα πιο πίσω. Δε φθάνει που όλα αυτά γίνονται ερήμην του λαού, τώρα επιχειρείται η κύρωση αυτών των συμφωνιών να γίνεται από μια ακόμα μικρότερη πλειοψηφία και από τους εκατόν ογδόντα βουλευτές να πάμε στους εκατόν πενήντα ένα». Τόνισε ότι «επιμένουμε στη θέση μας για δημοψηφίσματα ώστε να αποφασίσει ο λαός μας για τις τύχες της χώρας μας. Και αυτή τη θέση επαναλαμβάνουμε και για την κύρωση της Ευρωσυνθήκης».

Για τις διατάξεις περί ελέγχου της ιδιοκτησίας των Μέσων Ενημέρωσης, ο εισηγητής του ΚΚΕ θύμισε ότι «διαμορφώθηκε σε μία προσπάθεια, έτσι τουλάχιστον διακηρύχτηκε, να μπει ένας έλεγχος και όσον αφορά τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, αλλά και όσον αφορά τη διαφάνεια με το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και στις εταιρείες κατασκευής, εργολάβους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτή η συνταγματική ρύθμιση πράγματι είχε μία γενικότερη αποδοχή, αλλά ουδέποτε στην πραγματικότητα εφαρμόστηκε. Ούτε από το νόμο που ψήφισε τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε από το νόμο της Νέας Δημοκρατίας. Συνάντησε την αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ. Είχαμε την άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Η κατάληξη επισήμανε ήταν «να πάμε στην πλήρη προσαρμογή στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών και των εργολάβων, που έρχονται σε αντίθεση και μ' αυτές ακόμα τις περιορισμένες, όπως ανέφερα, θετικές διατάξεις του Συντάγματος».

Τέλος, αναφερόμενος στην αναθεωρητική πρόταση της ΝΔ για την κοινωνική συνοχή, επισήμανε ότι «κινούνταν σε παράλληλη κατεύθυνση με την αντίστοιχη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την κατοχύρωση του ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης» και έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Η έλλειψη συνταγματικής ρύθμισης ήταν αυτή η οποία οδήγησε στη διεύρυνση της φτώχειας στη χώρα μας; Η έλλειψη συνταγματικής ρύθμισης ήταν αυτή η οποία οδήγησε πλατιά λαϊκά στρώματα στο περιθώριο, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση; Οχι βέβαια. Εδώ έχουμε μια χαρακτηριστική υποκρισία της στάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί με την πολιτική τους έκαναν το αντίθετο ακριβώς απ' αυτό που υποτίθεται θέλουν να διακηρύξουν, απ' αυτό που υποτίθεται θέλουν να προστατεύσουν. Με την πολιτική τους υπηρέτησαν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων που συνεπαγόταν την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων». Ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε συνεχίζοντας πως «εκείνο που κυριαρχεί στη σκέψη των κυρίαρχων και αναφέρομαι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και γενικά στα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», αλλά «απλώς θέλουν να στρογγυλέψουν, να λειάνουν κάποιες γωνίες για να αποφύγουν τα ακραία φαινόμενα φτώχειας».

ΗΠΑ - ΠΓΔΜ
«Στρατηγική» σχέση

Τις αμερικανικές παροτρύνσεις προς Αθήνα και Σκόπια για να προχωρήσουν σε μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Αφορμή γι' αυτήν την επανάληψη έδωσε η συνάντηση της Κοντολίζα Ράις με τον ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοφσκι. Σε αυτήν τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον οι ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ΠΓΔΜ, υπογράφοντας μάλιστα μια σχετική διακήρυξη.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κάτι που - όπως τόνισε - επιθυμούν όλα τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας. Μιλώντας, μετά την υπογραφή της Διακήρυξης στρατηγικής συνεργασίας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοφσκι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ράις σημείωσε ότι η συμφωνία είναι σημαντική, καθώς αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας σε μια σειρά ζητημάτων που θα αναπτυχθούν στην πορεία και καλύπτει ιδιαίτερα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, σημείωσε η Ράις, πιθανώς θα εκπαιδευτούν αξιωματούχοι από την ΠΓΔΜ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε για συνεργασία και φιλία διαρκείας μεταξύ των δύο λαών και επανέλαβε τη δεδηλωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ μόλις επιλυθεί το θέμα του ονόματος. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί πολύ, πολύ σύντομα, διότι η Μακεδονία αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ» τόνισε η Ράις, η οποία παράλληλα εξήρε τη συμβολή των Σκοπίων με δυνάμεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε: «Η Μακεδονία είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Και η Ελλάδα είναι καλή φίλη των ΗΠΑ. Η μεγάλη μας ελπίδα είναι ότι με αρκετή βούληση, προσπάθεια και ευελιξία, το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί διότι στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι κατέστη απόλυτα σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν να προσκληθεί η Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ότι ελπίζουμε πως αυτό θα συμβεί το ταχύτερο δυνατό».

ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18
Καλλιεργείται το έδαφος

Συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18 ή 19 τους χρόνια και να καταργήσει τις αναβολές για λόγους σπουδών. Τόσο μέσω δημοσιευμάτων όσο και μέσω επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων προετοιμάζεται το έδαφος ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις.

Τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια, που κυκλοφορούν υπό τη μορφή μελετών, έχουν ως κοινό παρονομαστή την υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων σε ηλικία μεταξύ 18 - 20 ή 21 ετών, με κατάργηση όλων των αναβολών για σπουδές μετά το λύκειο και δυνατότητα παράτασης της κατάταξης - μέσα πάντα σε αυτή την ηλικιακή περίοδο - μόνο για αποπεράτωση σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκειο, ΤΕΕ) και για συμμετοχή σε εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, επιχειρούν να χρυσώσουν το «χάπι» με εξαγγελία για σταδιακή μείωση της θητείας στους 6 μήνες.

Σε σχετική Ερώτηση χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, απάντησε ότι η υπόθεση της υποχρεωτικής στράτευσης χωρίς αναβολές εντάσσεται «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και της μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων». Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι είναι μέρος της νεοταξικής αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ενα από αυτά τα θέματα, είπε, είναι φυσικά και ότι έχει σχέση με τη στράτευση των Ελλήνων πολιτών, που όπως γνωρίζετε, είναι μια συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλοι οι Ελληνες άντρες».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Πογκρόμ

Τα κατάφεραν μια χαρά οι γνωστοί σταρ της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας, χάρη σ' αυτούς έχει εξαπολυθεί τις τελευταίες δύο μέρες ένα ανθρωποκυνηγητό δίχως έλεος. Η χαμένη τιμή της μεγάλης των μπάτσων σχολής βρήκε εύκολα θύματα για να ξεσπάσει μετά το φιάσκο της Θεσσαλονίκης. Χρήστες ουσιών και λαθρομετανάστες είναι στο έλεος κάθε ένστολου. Γιατί ποιος χρήστης θα τολμούσε να διαμαρτυρηθεί για το διασυρμό του, όταν γνωρίζει τις επιπτώσεις. Οσο για τους λαθρομετανάστες, δε φτάνει που έχουν ζήσει μια οδύσσεια για να φτάσουν μέχρι εδώ, αλλά τους παραλαμβάνουν και οι Ελληναράδες, για να τους εξευτελίσουν ακόμα περισσότερο.

Παίζοντας στα σίγουρα μέσα από τη στολή τους, τα χαϊδεμένα παιδιά της κυβέρνησης αλωνίζουν. Δεν ξέρουν τι είναι να προκαλείς κάποιον που δεν έχει να χάσει τίποτα. Οσο κι αν προσποιούνται σκυθρωποί πως απλά κάνουν τη δουλειά τους, ο ζήλος που επιδεικνύουν κατά των διαλυμένων ήδη από τη ζωή πολιτών τούς διαψεύδει. Δε μ' ενδιαφέρει αν και τι είδους αγωγή έχουν λάβει, τι μπορεί να τους συμβαίνει μέσα ή έξω τους, αν είναι «ζώντες ή κεκοιμημένοι», αν πιστεύουν πως ενεργούν χριστιανικά όπως νομίζουν όλοι οι μικροαστοί. Με καίει η εικόνα που προβάλλουν από χθες ανερυθρίαστα προς όλους, συλλαμβάνοντας στο κέντρο της Αθήνας εξαθλιωμένους και οδηγώντας τους σε μικρές κλούβες για να τους ανακρίνουν. Αντί να επουλώνουν πληγές, ανοίγουν κι άλλες. Με τέτοια αποτρόπαια συμπεριφορά είναι σίγουρο πως δε θ' αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους καταστάσεις που θα μας ξεπεράσουν. Ισως να αξίζουμε τέτοια καταδίκη. Ισως από τη μια αιμορραγία στην άλλη κάποτε να γίνουμε άνθρωποι.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ