ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
Βάρδα μη καταντήσεις «μεσαίος»

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Τα χρυσά κουτάλια του Μάαστριχτ ήταν τελικά για λίγους. Το νιώθουν πλέον και οι περίφημοι «μεσαίοι». Ηρθανε, λοιπόν, τα πάνω κάτω;

Πάνω που έχεις πειστεί ότι το παιδί σου είναι καθυστερημένο που δεν τα παίρνει τα γράμματα, έρχονται οι ίδιοι οι καθηγητές και ομολογούν ότι με οργανωμένο τρόπο τα παιδιά εκπαιδεύονται να μείνουν στούρνοι.

Υστερα, μαθαίνεις πως δεν αρκούν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» που στήνονται με καραμπίνες στις κάμερες ζητώντας περισσότερη αστυνομία, υπάρχουν κι «αγανακτισμένοι» καθηγητές που έχουν αργήσει να πάρουν την «καραμπίνα», να κηρύξουν δηλαδή λοκ άουτ στις σχολές και γι' αυτό καλούνται από τον δημοσιογράφο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Για να γίνει τέλεια η σχιζοφρένεια, διαβάζεις τα κείμενα διαφόρων «αριστερών» που σε προσγειώνουν εντελώς: Ο ένας σπεύδει να θυμίσει - και είναι σωστό αυτό που θυμίζει - ότι διατάξεις του νόμου - πλαισίου έχουν ζητηθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΝ. Ο άλλος, «αριστερός» κι αυτός βάζει επίσης τα πράγματα στη θέση τους αποκαθιστώντας τη χαμένη τιμή των αστυνομικών που - άκουσον άκουσον - τους πετάνε οι διαδηλωτές σκουπίδια και καδρόνια!

Ανώμαλη προσγείωση. Απ' τη γη των σταυραετών, στον «πανικό των ρεζερβουάρ». Κι ακόμα χειρότερα στις σελίδες ενός Τύπου που δεν αναπαράγει μόνο την κυρίαρχη ιδεολογία, αλλά και πρωταγωνιστεί στην προώθησή της. Στο αμερικάνικο πρότυπο το περιοδικό «Time» αναρωτιέται «ανθρωπιστικά»: «Μήπως πρέπει να εισβάλουμε στη Μιανμάρ για να τη σώσουμε;». Τα ντόπια αντίγραφα μένουν σε πιο ήπιες συστάσεις: Υποδεικνύουν στους πρυτάνεις να κηρύξουν λοκ άουτ και παραπονούνται - με άρθρα συνεργατών τους - γιατί δεν έχει σε υπόληψη τους αστυνόμους η κοινωνία, που - η άτιμη - εξακολουθεί και λέει το ρουφιάνο, ρουφιάνο!

Εντελώς ανώμαλη προσγείωση. Από τον τόπο που μαχητές του ΔΣΕ δώσαν τη ζωή τους για τη λαϊκή εξουσία, στα μονόστηλα που πληροφορούν πως «αριστερή» πολιτική είναι το κυνήγι από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ενός τμήματος ψηφοφόρων της τάξης του 7% που «δυνητικά θα μπορούσε να ψηφίσει έναν από τους δύο».

Πριν στρίψεις απ' τη Βέροια προς Αθήνα πέφτεις - μέσα από τις στήλες της εφημερίδας «Μακεδονία» - πάνω στον υπουργό Παιδείας μιας κυβέρνησης που ενώ έχει κάνει θεό την παραπαιδεία, δηλώνει αθώα - αθώα ότι θα κυνηγήσει τους καθηγητές που κάνουν «ιδιαίτερα». Ευτυχώς «ο κ. Στυλιανίδης, διαχώρισε την παροχή υπηρεσιών οργανωμένων ιδιωτικών φροντιστηρίων που λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμότητας», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ στη «Χώρα» κι έτσι πήγε η καρδιά των καθηγητών στη θέση τους.

Ασχετο: Στοιχειωμένος με κάτι ονόματα όπως Ραμπατίνες, Πόποβα Νίβα, Μπρέσνιτσα, Ορλοβο, αναζητάς ανάμεσα Δενδροχώρι και Βατοχώρι τις διαδρομές τους. Κι εκεί ακριβώς πρακτικά νιώθεις γιατί μία ιδεολογία είναι αυτή που με την πράξη της παραμένει χαροτρομάρα για τους αστούς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΑ ΠΑΝΩ, ΚΑΤΩ...

«ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: «Το σημερινό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες της Ε' και Στ' Δημοτικού περιλαμβάνει ύλη η οποία σύμφωνα με έρευνες γίνεται κατανοητή μόνο από το 5% των μαθητών στους οποίους απευθύνεται (...) στους καθηγητές δόθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο μαθητή της Ε΄ δημοτικού χωρίς να αναφέρεται η ταυτότητα του βιβλίου και τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ποια τάξη θεωρούν ότι διδάσκονται τα αποσπάσματα αυτά. Πάνω από επτά στους δέκα απάντησαν ότι διδάσκονται στο Γυμνάσιο και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υποστήριξαν ότι κακώς διδάσκονται στο Γυμνάσιο αναγνωρίζοντας την ύλη κατάλληλη για το Λύκειο...» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ»: «Οι υγιείς δυνάμεις του δημόσιου πανεπιστημίου (...) ασφυκτιούν και η έκρηξή τους δε θα αργήσει. Οι επικείμενες πρυτανικές εκλογές μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή (...) ορισμένοι πρυτάνεις είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του συναδέλφου τους κ. Παλλήκαρη στην Κρήτη. Να κηρύξουν λοκ άουτ στη λειτουργία των ΑΕΙ. Το θέλει κανείς; Φαντάζομαι πως όχι. Σίγουρα πάντως δεν το θέλουν οι άξιοι καθηγητές που ζουν και εργάζονται μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια, κάνουν έρευνα και αγαπούν τους φοιτητές τους (...) πιστεύω ότι εκείνοι κρατούν στο χέρι τους τα κλειδιά των εξελίξεων. Εκείνοι πρέπει να πάρουν κυριολεκτικά το νόμο - πλαίσιο στα χέρια τους». (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

«ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ»: «Διαβάζω ότι διάχυτη είναι η ανησυχία στους πανεπιστημιακούς κύκλους για πιθανή αναταραχή με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές (...) για το νόμο πλαίσιο ο καθένας έχει τις απόψεις του. Προσωπικά πιστεύω ότι βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, ορισμένες όμως διατάξεις του, όπως η αξιολόγηση και η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, ήταν αιτήματα του προοδευτικού χώρου, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ όταν ήταν στα συγκαλά του» (ο Νίκος Μπίστης του ΠΑΣΟΚ στο ΕΘΝΟΣ).

ΕΛΕΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ... «Θέλουμε έναν αστυνομικό που θα του υποδεικνύουμε εμείς πότε, πώς, με ποια μέσα θα παρεμβαίνει για να επιτελεί το έργο του. Θέλουμε έναν αστυνομικό που θα εκπαιδεύεται για το πώς δε θα χρησιμοποιεί βία και όπλο, πως δε θ' αντιδράει όταν του πετάμε σκουπίδια, ή καδρόνια, που θα χαίρεται να τον αποκαλούν "μπάτσο" (...) όποιος καταγγείλει στην αστυνομία ότι ο διπλανός του εγκληματεί είναι "χαφιές" και "καρφί" και όχι δημοκράτης. Ελεος» (ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Γ. Πανούσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ πλαίσιο λαϊκής συσπείρωσης και δράσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πανικός με καύσιμα και τρόφιμα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κομφούζιο και κερδοσκοπία

ΤΑ ΝΕΑ: Μας άφησαν τώρα και χωρίς καύσιμα

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ της (πανάκριβης) σταγόνας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιλιγγος πάλι στις αγορές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΕΝΖΙΝΗ ακριβο-θώρητη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΚΡΗ χώρα η Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΡΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΧΩΡΑ: Πυρηνική καμεράτα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κυριαρχία Καραμανλή

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι μπίζνες με το ρεύμα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τεστ δημοκρατίας οι πρυτανικές εκλογές

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΟΡΩΝΙΑΣ στον ΟΤΕ

Η ΑΥΓΗ: 1,5 εκατ. εργαζόμενοι μεταξύ μαύρης εργασίας και ψευδοαπασχόλησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Tα χρυσά κουτάλια του Μάαστριχτ

«Στη Γαλλία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, πολίτες ηλικίας 20 έως 40 χρόνων έχουν κατά μέσο όρο μορφωθεί κατά τρία χρόνια περισσότερο από τους γονείς τους, εργάζονται με χειρότερες απολαβές και το αποτέλεσμα είναι ένα κατώτερο επίπεδο διαβίωσης (...) στην Ισπανία τα πράγματα είναι χειρότερα από τη Γαλλία (...) στη Γερμανία όπως και στην Ιταλία η κατάσταση είναι παρόμοια (...) σήμερα στην ΕΕ 16 εκατομμύρια άνθρωποι - κυρίως νέοι - βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Δε δείχνουν κατανόηση

«Οι επαγγελματίες οφείλουν να κατανοήσουν ότι σε περίοδο διεθνούς κρίσης, τα περιθώρια κέρδους μειώνονται για όλους, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κληθεί το κοινωνικό σύνολο να καλύψει τις δικές του απώλειες. Αυτό, εκτός από άδικο, θα πυροδοτήσει σειρά διεκδικήσεων άλλων παραγωγικών ομάδων. Η οικονομία θα εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενου πληθωρισμού, από τον οποίο ουδείς τελικά θα βγει αλώβητος» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Πρόβλημα σοβαρότητας

«Αμέσως μόλις παρατηρήθηκαν οι πρώτες ελλείψεις σε βενζίνη και πήραν φωτιά τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, έσπευσαν όλοι να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ. Σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές, χιλιομέτρων και όπως ήταν αναμενόμενο "στέγνωσαν" το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί οι αντλίες των πρατηρίων (...) έδειξε ο "πανικός του ρεζερβουάρ" ότι η Ελλάδα γενικώς δεν είναι σοβαρή χώρα σε όλα τα επίπεδα. Προπαντός δεν είναι σε κυβερνητικό επίπεδο, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια απεργία, που προκαλεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Αφέθηκε ο τόπος στο χάος και η λύση στα χέρια των απεργών» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ