ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Παραμάγαζο των τραπεζών με δικομματική ευθύνη

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει ο σημερινός «Ρ», σχετικά με τον προσανατολισμό του Οργανισμού

Σε προωθημένο παραμάγαζο των τραπεζών έχουν μετατρέψει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΟΕΚ τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σαν «ατζέντης» των τραπεζών, καθώς στέλνει μαζικά τους δικαιούχους στα δόντια του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Οι εισφορές των εργαζομένων - οι εισφορές των εργοδοτών αποτελούν μέρος της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων - χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτικοοικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο ΟΕΚ έχει πάψει να δίνει άτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία. Οπως έχει πάψει εδώ και περίπου 3 χρόνια να αναθέτει έργα για την ανέγερση κατοικιών. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2008 αποδεικνύει την απαξίωση του κατασκευαστικού έργου. Συγκεκριμένα, το 2008 προβλέπεται να διατεθούν περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ για το κατασκευαστικό έργο, ενώ για το δανειοδοτικό το κονδύλι αγγίζει τα 550 εκατομμύρια ευρώ!

Δηλαδή, ο ΟΕΚ στέλνει τους δικαιούχους στις τράπεζες, συνεισφέροντας μόνο στην επιδότηση του επιτοκίου, το οποίο επίσης καταλήγει στα ταμεία των τραπεζικών ομίλων. Αυτό, βέβαια, σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διαφημίζει ως έργο δικό της ακόμα και αυτές τις ελάχιστες παροχές του ΟΕΚ, για να διατηρεί εγκλωβισμένες συνειδήσεις, παρά το γεγονός ότι δε δίνει δεκάρα για τον ΟΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, οι σκοτεινές υποθέσεις, μικρές ή μεγάλες, διαδέχονται η μια την άλλη.

Στα ταμεία του κεφαλαίου 15.000 σπίτια το χρόνο!

Με τον προϋπολογισμό που διαθέτει για την επιδότηση επιτοκίου, ο Οργανισμός θα μπορούσε να στεγάσει σε ένα χρόνο χιλιάδες οικογένειες

Τα ίδια τα στοιχεία του Οργανισμού κραυγάζουν για τον προσανατολισμό του ΟΕΚ. Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τη στιγμή που χιλιάδες δικαιούχοι «καίγονται» για ένα «κεραμίδι», ο Οργανισμός δεν αγοράζει οικόπεδα, δε χτίζει σπίτια, παρά κάνει ελάχιστες αναθέσεις έργων. Εργα που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του Οργανισμού και, πολύ περισσότερο, στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία ανάθεση για έργο. Αντίθετα, πακτωλοί χρημάτων του ΟΕΚ (που θα μπορούσαν να γίνουν κατοικίες) οδηγούνται στα ταμεία των τραπεζών μέσω της επιδότησης του επιτοκίου.

Οπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς του ΟΕΚ, είναι σαφές ότι κυρίαρχο πρόγραμμα πια δεν είναι το κατασκευαστικό αλλά το δανειοδοτικό. Για παράδειγμα, το 2007, περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για το κατασκευαστικό του έργο, όταν για το δανειοδοτικό έφτασαν τα 450 εκατομμύρια ευρώ!

Σ' ό,τι αφορά στο 2008 για το κατασκευαστικό έργο διατίθενται περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το δανειοδοτικό το ποσό αγγίζει τα 550 εκατομμύρια ευρώ! Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η απορροφητικότητα του κονδυλίου για το κατασκευαστικό έργο είναι τόσο μικρή που, όπως φαίνεται, ούτε καν αυτά τα 135 εκατομμύρια ευρώ δε θα διατεθούν για την ανέγερση σπιτιών!

Επιπλέον χρήματα αναγκάστηκαν να δαπανήσουν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Ανθήλη της Λαμίας, για να διορθώσουν τις απίστευτες κακοτεχνίες
Επιπλέον χρήματα αναγκάστηκαν να δαπανήσουν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Ανθήλη της Λαμίας, για να διορθώσουν τις απίστευτες κακοτεχνίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καταμερισμός των κονδυλίων δεν υπακούει ακόμα και σε αυτούς τους νόμους που έφτιαξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με το νόμο 2224/94, άρθρο 28, «το ποσό που διαθέτει κάθε χρόνο ο ΟΕΚ για την κάλυψη των κατασκευαστικών του δραστηριοτήτων, δηλαδή αγορά οικοπέδων, ανέγερση κατοικιών και αγορά διαμερισμάτων, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού». Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σε κανένα οικονομικό έτος δεν έχει τηρηθεί αυτή η αναλογία.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο ΟΕΚ θα μπορούσε με τον προϋπολογισμό που διαθέτει για την επιδότηση επιτοκίου και μόνο για ένα χρόνο να χτίσει - για παράδειγμα - περίπου 15.000 σπίτια (!) (80 τ.μ.). Με τα σημερινά δεδομένα, το τετραγωνικό μέτρο στοιχίζει κατά μέσο όρο στον Οργανισμό 450 ευρώ!

Ούτε δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Το όποιο «έργο», που κατά καιρούς - και ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους - διαφημίζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, παράγεται αποκλειστικά και μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, του 1955, οι κυβερνήσεις υποχρεώνονταν να καταβάλλουν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τότε τα χρήματα αυτά είχαν αξία. Σήμερα δε φτάνουν ούτε για ένα διαμέρισμα! Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν τα έδωσε. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται στα «χαρτιά» και αποτελεί το άλλοθι των κυβερνήσεων για να παρεμβαίνουν και να διαμορφώνουν την πολιτική του ΟΕΚ.

«Χάρισαν» οικόπεδο - φιλέτο στον Λάτση για να στήσει επιχείρηση, στο Μαρούσι, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κατοικίες για τους δικαιούχους
«Χάρισαν» οικόπεδο - φιλέτο στον Λάτση για να στήσει επιχείρηση, στο Μαρούσι, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κατοικίες για τους δικαιούχους
Επιπλέον, το ΙΚΑ για αρκετά χρόνια δεν απέδιδε (παρά ελάχιστα) από τη συνείσπραξη (εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ) τα χρήματα προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, το ΙΚΑ χρωστάει από τη συνείσπραξη 1.258.000.000 ευρώ στον ΟΕΚ! Η απόδοση των προβλεπομένων έχει ξεκινήσει μόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς και πάλι να δίνεται ολόκληρο το ποσό. Μάλιστα, για τα χρήματα που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΕΚ μέχρι 31/12/2001, η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την αγωγή, ο ΟΕΚ διεκδικεί περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και αυτά υπολείπονται κατά αρκετά εκατομμύρια από τα πραγματικά οφειλόμενα μέχρι το 2001. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός εισπράττει από το ΙΚΑ περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα όμως που δε φτάνουν για τις οικονομικές δραστηριότητες του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, να σπαταλιούνται τα αποθεματικά του, προκειμένου να πληρώνονται τα δάνεια. Ως αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής λιτότητας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ, που άγγιζαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχουν πέσει στα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Και ενώ οι δικαιούχοι οδηγούνται κατευθείαν στα δόντια των τραπεζών, για τους υπαλλήλους του Οργανισμού ισχύουν άλλοι κανόνες. Ετσι, οι υπάλληλοί του μπορούν να πάρουν δάνεια της τάξης των 160.000 ευρώ για πρώτη κατοικία και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα κεφάλαια του ΟΕΚ, άτοκα και με πληρωμή σε 25 χρόνια! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΕΚ, ιδιαίτερα σκοτεινό είναι το σημείο που αφορά σε περιπτώσεις όπου εγκρίθηκαν δάνεια τα οποία αφορούσαν σε πρώτη κατοικία (ενώ υπήρχαν ήδη σπίτια), για να τις απορρίψει στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σκάνδαλο αποτελεί και το εξής γεγονός: Για τους δικαιούχους που καθυστερούν να πληρώσουν μια δόση του δανείου που έχουν πάρει μέσω του ΟΕΚ ο τόκος υπερημερίας αγγίζει το 11,25%, όταν στην αγορά το ίδιο «καπέλο» είναι της τάξης του 2,5%! Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει πάρει απόφαση εδώ και 1,5 περίπου χρόνο να σταματήσει αυτή η ληστεία, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Καραμπινάτες υποθέσεις σε βάρος των δικαιούχων

Το «Ολυμπιακό χωριό», οι Μεσογειακοί Αγώνες, η «Βαμβακουργία Βόλου» και το οικόπεδο στη Μάνδρα Αττικής

Καραμπινάτη υπόθεση ως προς το πώς ο ΟΕΚ και τα χρήματά του επιστρατεύτηκαν ουσιαστικά, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές, αποτέλεσε η δημιουργία του «Ολυμπιακού Χωριού». Παρότι ο Οργανισμός δεν είχε καμία υποχρέωση να αναλάβει αυτό το έργο για λογαριασμό του κράτους και του «Αθήνα 2004», όχι μόνο το έκανε, αλλά του κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, πολλαπλάσια από το συνηθισμένο κόστος κατασκευής των κατοικιών του ΟΕΚ.

Σαν αποτέλεσμα, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν έχει προσδιοριστεί το κόστος του τετραγωνικού μέτρου (ποιος τολμά να το πει!), που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, το οποίο, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της διοίκησης το 2004, θα ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ (όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι 450 ευρώ το τ.μ.)! Η πραγματικότητα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, ότι η τιμή του τετραγωνικού θα προσεγγίσει τις σημερινές τιμές των σπιτιών της Εκάλης. Μέχρι σήμερα, όσοι έχουν πάρει σπίτι δίνουν ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 250 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, ο ΟΕΚ συνεχίζει να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα (φώτα, νερά, σκουπίδια, κλπ.) του οικισμού του «Ολυμπιακού Χωριού», μια και δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε δήμο. Αφού, λοιπόν, διοικητικά το Ολυμπιακό Χωριό ανήκει στο δήμο Μενιδίου, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί δεν έχει ενταχθεί ακόμα; Παράλληλα, και ενώ η εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό» είχε ημερομηνία λύσης την 31/12/07, πήρε με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ ακόμα τρία χρόνια παράταση.

Την ίδια στιγμή και ενώ την περίοδο της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού στην εταιρεία απασχολούνταν 90 υπάλληλοι, σήμερα και χωρίς να υπάρχει αντικείμενο εργασίας, αυξήθηκαν κατά 30 φτάνοντας τους 120. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 σε έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών στη συγκεκριμένη εταιρεία, επιβλήθηκε πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες οικονομικές δαπάνες, χωρίς να συνοδεύονται από τα απαιτούμενα παραστατικά!

Παράλληλα, το ΔΣ του ΟΕΚ πριν λίγους μήνες πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση να κατασκευάσει το «Μεσογειακό Χωριό» στο Βόλο ή τη Λάρισα για τους επόμενους Μεσογειακούς Αγώνες (2013) που θα γίνουν στη χώρα, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αθλητές, εμπλέκοντας τον Οργανισμό σε νέες «περιπέτειες».

Μπίζνες με λεφτά των εργαζομένων

Αμαρτωλή υπόθεση είναι η ιστορία της «Βαμβακουργίας Βόλου», την οποία πλήρωσε ο Οργανισμός, αγοράζοντας εγκαταστάσεις, μετοχές και υποχρεώσεις προς τρίτους. Σήμερα, εφτά χρόνια μετά την αγορά, δεν έχουν περιέλθει ακόμα στον ΟΕΚ, 8.000 μετοχές της «Βαμβακουργίας» καθώς και το βιβλίο υποχρεώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια ευρώ! Οπως επίσης, άγνωστη παραμένει η τύχη των επιπλώσεων (γραφείων, κλπ.) και του υπόλοιπου εξοπλισμού της. Βεβαίως, τότε η αγορά της «Βαμβακουργίας» γλίτωσε την κυβέρνηση από τεράστιο πολιτικό κόστος, αφού εκατοντάδες εργάτες ήταν απλήρωτοι (δεδουλευμένα και αποζημιώσεις).

Σκάνδαλο αποτελεί και η αγορά οικοπέδου στην Μάνδρα Αττικής, το οποίο στοίχισε στον Οργανισμό περίπου 1 δισεκατομμύριο δραχμές, για να αποκαλυφθεί στην πορεία ότι μεγάλο μέρος του έχει από κάτω στοές και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για ανέγερση κατοικιών. Βεβαίως, η αγορά και η κατάσταση του οικοπέδου ήταν σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου που διαπραγματεύτηκε την αγορά του οικοπέδου με τις στοές σε άλλη τιμή. Δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι αυτό το οικόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι πλύστρες του συστήματος

Σίγουρα, δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι! Οι κυρίως υπεύθυνοι. Δεν είναι αυτοί που ρυθμίζουν τις τύχες μας. Που ξεπουλάνε τον ΟΤΕ, τα λιμάνια, που παραδίδουν τη χώρα στα δόντια - και στις ορέξεις - του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, στα σχέδια του μεγάλου, ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αλλη δουλειά κάνουν ετούτοι. Ετούτοι προετοιμάζουν το έδαφος. Λειαίνουν τις επιφάνειες, στρογγυλεύουν τις γωνίες. Καθαρίζουν και στρώνουν το τραπέζι, που πάνω του θα μπούνε οι υπογραφές.

Αλλά και ετούτοι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες. Αλλες ευθύνες έχουν οι «σοβαροί», αυτοί, δηλαδή, που είναι υπεύθυνοι για την ειδησεογραφία και τις πολιτικές εκπομπές και άλλοι αυτοί, πώς να τους ονομάσω αυτούς για να μην τους θίξω; ας τους πούμε το φτωχό σκυλολόι! Ξέρετε, όλα αυτά τα σπαστικά άτομα, αυτές τις γυναίκες και αυτούς τους άντρες, τα αγόρια και τα κορίτσια που πετάνε σκ..., προς όλες τις κατευθύνσεις, στα διάφορα «μαγκαζίνο» - ο «θεός» να τα κάνει μαγκαζίνο - με τα οποία έχουν γεμίσει οι ιδιωτικές και οι δημόσιες τηλεοράσεις! Αυτά τα σπαστικά άτομα που πετάνε σκ... και φθηνά υπνωτικά για το πόπολο.

Οι πρώτοι, οι «σοβαροί», σίγουρα έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες. Ετούτοι ξέρουν. Δεν είναι κοινές καρακάξες, που τους μάζεψαν από τα καλλιστεία, τις καφετερίες και τα χοροπηδάδικα. Ετούτοι έβγαλαν πανεπιστήμια, έχουν δικές τους στήλες στις εφημερίδες, διδάσκουν σε σχολές δημοσιογραφίας, έχουν διασυνδέσεις, φιλίες, συμφέροντα. Ετούτοι ξέρουν το προσκήνιο και το παρασκήνιο. Γνωρίζουν τις συμφωνίες, ξέρουν τους όρους του γενικού ξεπουλήματος. Πολλοί από αυτούς, με τον άλφα ή βήτα τρόπο, συμμετέχουν στην αγοραπωλησία. Οι ευθύνες τους, λοιπόν, είναι ανάλογες.

Σήμερα, ωστόσο, θέλω να μιλήσω για το φτωχό ...σκυλολόι! Για όλον αυτόν τον άτακτο στρατό του συστήματος, αυτούς τους χαχανίζοντες χαζοβιόληδες, που ανέλαβαν τα «κατώτερα» στρώματα, το «λαό». Από τα βαθιά χαράματα μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα, όλα ετούτα τα ξόανα, άλλα ντυμένα φανταχτερά με φτερά και πούπουλα και άλλα μισόγυμνα ή και τελείως γυμνά, με τεράστιες κουτάλες ανακατεύουν μπροστά στα μάτια μας διάφορες ακαθαρσίες και με αυτές λερώνουν τις τηλεοράσεις, τα αυτιά μας και το γούστο μας! Καφετζούδες, παρουσιαστές και παρουσιάστριες, αστρονόμοι και αστρονόμισσες, ψυχολόγοι και ψυχολογίνες, μόδιστροι και μοδίστρες, μάγειροι, κωμικοί, κουτσομπόληδες και κουτσομπόλες, αισθητικοί και αισθητηκίνες, χειρουργοί και χειρουργίνες... Ενας τεράστιος συρφετός, ένα τεράστιο ψέμα που αποπροσανατολίζει, μια τεράστια τρύπα που ζέχνει!

Δε λέω, πως ετούτοι χάλασαν τον κόσμο! Πως ετούτοι ευθύνονται για τα ελαττωματικά - και ελαττωμένα - αντανακλαστικά μας. Πως αυτοί μάς κρατάνε κλεισμένους στο σπίτι μας, δεμένους στους καναπέδες. Πως είναι αυτοί που μας εμποδίζουν να βγούμε στους δρόμους, να αρπάξουμε τη ζωή στα χέρια μας. Λέω πως και ετούτοι συμβάλλουν! Δίνουν και αυτοί το χεράκι τους, βάζουν και αυτοί το γυαλισμένο γοβάκι τους για να υπογραφεί το ξεπούλημα του ΟΤΕ, των λιμανιών, της ΔΕΗ. Λέω πως και ετούτοι βρίσκονται, έστω και αν δεν το γνωρίζουν μερικοί από αυτούς, σε διατεταγμένη υπηρεσία!

Είναι, τάχα, τυχαία όλη αυτή η παρδαλή κακογουστιά που μας κατάκλυσε; Ξυπνήσαμε ξαφνικά ένα πρωί και ζητήσαμε «μετρ» να μας πει πώς βράζει ο αρακάς; Είπαμε φέρτε μας μια καφετζού, αλλιώς δε βγαίνουμε από το σπίτι; Ζητήσαμε αισθητικό για να κόψουμε τις τρίχες από τη μύτη μας; Ικετέψαμε «στιλίστα» για να μας δείξει πώς να καθαρίσουμε τα αυτιά μας; Είπαμε, δεν πίνουμε το γάλα μας, αν δε μάθουμε ποιον παντρεύεται ο «εθνικός σταρ», όπως αποκαλούν ένα σκιάχτρο; Πως δεν πάμε για δουλειά, αν δε μάθουμε με ποιον τα έχει η Πάνια, πότε χώρισε η Μαρία η Ασχημη και πότε θα γυρίσει ο Αλβανός της κυρίας, που πήρε σβάρνα τα κανάλια και κλαίει;

Μιλάμε για μεγάλη ξεφτίλα! Μια άθλια εικόνα, για μια άθλια ζωή. Μια άθλια ζωή τυλιγμένη σε χρυσά σελοφάν για να μη φαίνεται η βρώμα της! Γελάκια, χαχανάκια, κορτάκια, ντεκολτέ, «ιδιότροπα» αγόρια (για να πιάσουμε και τους γκέι), κοίταγμα μέσα από τις κλειδαρότρυπες! Ενας κόσμος εικονικός, που πρέπει να περάσει σαν αληθινός! Μια εικόνα - ναρκωτικό, για να «ξεφύγουμε» από τα προβλήματα! Αυτό το ρόλο ανέλαβε όλο αυτό το παρδαλό σκυλολόι. Σε μια κοινωνία που έπιασε φωτιά και καίγεται, ετούτοι, με το αζημίωτο βέβαια, άρπαξαν τους ροζ πυροσβεστήρες!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απεργιακή μάχη για Σύμβαση και Ασφαλιστικό

Τον αγώνα τους ενάντια στους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι στο φάρμακο, οι οποίοι προχωρούν σε Πανελλαδική 24ωρη απεργία, στις 2 Ιούνη, με απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας. Τη Δευτέρα, 26 Μάη προγραμματίζεται η γενική συνέλευση των εργαζομένων της Αθήνας, ενώ για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Ομοσπονδία καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία του κλάδου αύριο, Δευτέρα, στις 5 μ.μ. στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 56).

Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στις φαρμακαποθήκες «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ», «ΣΥΝΦΑ» και «ΒΙΑΝ». Την Τρίτη, 20/5 στις φαρμακαποθήκες «Κ.Π. Μαρινόπουλος», «ΙΛΙΟΦΑΡΜ», «ΦΑΡΜΑΚΟΝ» και «Παπανικολόπουλος». Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων στην «ΣΥΝΦΑ» και την Τετάρτη, 21/5 γενική συνέλευση των εργαζομένων στην «ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ για τον ΟΕΚ
  • Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του ΔΣ και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι.
  • Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το κατασκευαστικό, με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών για τους δικαιούχους.
  • Παραχώρηση δημόσιας γης στον ΟΕΚ για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Να αυξηθεί στο 1,5% η εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΟΕΚ, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση.
  • Τα δάνεια να είναι από κεφάλαια του ΟΕΚ, άτοκα και στο ύψος της κατοικίας. Να σταματήσει ο Οργανισμός να στέλνει πελάτες στις Τράπεζες.
  • Δωρεάν, ποιοτική κατοικία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ