Κυριακή 18 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα ταμεία του κεφαλαίου 15.000 σπίτια το χρόνο!

Με τον προϋπολογισμό που διαθέτει για την επιδότηση επιτοκίου, ο Οργανισμός θα μπορούσε να στεγάσει σε ένα χρόνο χιλιάδες οικογένειες

Τα ίδια τα στοιχεία του Οργανισμού κραυγάζουν για τον προσανατολισμό του ΟΕΚ. Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια το κατασκευαστικό έργο του Οργανισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τη στιγμή που χιλιάδες δικαιούχοι «καίγονται» για ένα «κεραμίδι», ο Οργανισμός δεν αγοράζει οικόπεδα, δε χτίζει σπίτια, παρά κάνει ελάχιστες αναθέσεις έργων. Εργα που δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του Οργανισμού και, πολύ περισσότερο, στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει καμία ανάθεση για έργο. Αντίθετα, πακτωλοί χρημάτων του ΟΕΚ (που θα μπορούσαν να γίνουν κατοικίες) οδηγούνται στα ταμεία των τραπεζών μέσω της επιδότησης του επιτοκίου.

Οπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς του ΟΕΚ, είναι σαφές ότι κυρίαρχο πρόγραμμα πια δεν είναι το κατασκευαστικό αλλά το δανειοδοτικό. Για παράδειγμα, το 2007, περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για το κατασκευαστικό του έργο, όταν για το δανειοδοτικό έφτασαν τα 450 εκατομμύρια ευρώ!

Σ' ό,τι αφορά στο 2008 για το κατασκευαστικό έργο διατίθενται περίπου 135 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το δανειοδοτικό το ποσό αγγίζει τα 550 εκατομμύρια ευρώ! Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η απορροφητικότητα του κονδυλίου για το κατασκευαστικό έργο είναι τόσο μικρή που, όπως φαίνεται, ούτε καν αυτά τα 135 εκατομμύρια ευρώ δε θα διατεθούν για την ανέγερση σπιτιών!

Επιπλέον χρήματα αναγκάστηκαν να δαπανήσουν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Ανθήλη της Λαμίας, για να διορθώσουν τις απίστευτες κακοτεχνίες
Επιπλέον χρήματα αναγκάστηκαν να δαπανήσουν οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών στην περιοχή Ανθήλη της Λαμίας, για να διορθώσουν τις απίστευτες κακοτεχνίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καταμερισμός των κονδυλίων δεν υπακούει ακόμα και σε αυτούς τους νόμους που έφτιαξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Σύμφωνα με το νόμο 2224/94, άρθρο 28, «το ποσό που διαθέτει κάθε χρόνο ο ΟΕΚ για την κάλυψη των κατασκευαστικών του δραστηριοτήτων, δηλαδή αγορά οικοπέδων, ανέγερση κατοικιών και αγορά διαμερισμάτων, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 50% του προϋπολογισμού». Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σε κανένα οικονομικό έτος δεν έχει τηρηθεί αυτή η αναλογία.

Αυτά συμβαίνουν όταν ο ΟΕΚ θα μπορούσε με τον προϋπολογισμό που διαθέτει για την επιδότηση επιτοκίου και μόνο για ένα χρόνο να χτίσει - για παράδειγμα - περίπου 15.000 σπίτια (!) (80 τ.μ.). Με τα σημερινά δεδομένα, το τετραγωνικό μέτρο στοιχίζει κατά μέσο όρο στον Οργανισμό 450 ευρώ!

Ούτε δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Το όποιο «έργο», που κατά καιρούς - και ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους - διαφημίζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, παράγεται αποκλειστικά και μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, του 1955, οι κυβερνήσεις υποχρεώνονταν να καταβάλλουν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τότε τα χρήματα αυτά είχαν αξία. Σήμερα δε φτάνουν ούτε για ένα διαμέρισμα! Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν τα έδωσε. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται στα «χαρτιά» και αποτελεί το άλλοθι των κυβερνήσεων για να παρεμβαίνουν και να διαμορφώνουν την πολιτική του ΟΕΚ.

«Χάρισαν» οικόπεδο - φιλέτο στον Λάτση για να στήσει επιχείρηση, στο Μαρούσι, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κατοικίες για τους δικαιούχους
«Χάρισαν» οικόπεδο - φιλέτο στον Λάτση για να στήσει επιχείρηση, στο Μαρούσι, ενώ θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κατοικίες για τους δικαιούχους
Επιπλέον, το ΙΚΑ για αρκετά χρόνια δεν απέδιδε (παρά ελάχιστα) από τη συνείσπραξη (εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ) τα χρήματα προς τον Οργανισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, το ΙΚΑ χρωστάει από τη συνείσπραξη 1.258.000.000 ευρώ στον ΟΕΚ! Η απόδοση των προβλεπομένων έχει ξεκινήσει μόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς και πάλι να δίνεται ολόκληρο το ποσό. Μάλιστα, για τα χρήματα που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΕΚ μέχρι 31/12/2001, η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την αγωγή, ο ΟΕΚ διεκδικεί περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και αυτά υπολείπονται κατά αρκετά εκατομμύρια από τα πραγματικά οφειλόμενα μέχρι το 2001. Αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός εισπράττει από το ΙΚΑ περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα όμως που δε φτάνουν για τις οικονομικές δραστηριότητες του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, να σπαταλιούνται τα αποθεματικά του, προκειμένου να πληρώνονται τα δάνεια. Ως αποτέλεσμα της συνολικότερης πολιτικής λιτότητας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ, που άγγιζαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχουν πέσει στα 400 εκατομμύρια ευρώ!

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Και ενώ οι δικαιούχοι οδηγούνται κατευθείαν στα δόντια των τραπεζών, για τους υπαλλήλους του Οργανισμού ισχύουν άλλοι κανόνες. Ετσι, οι υπάλληλοί του μπορούν να πάρουν δάνεια της τάξης των 160.000 ευρώ για πρώτη κατοικία και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί από τα κεφάλαια του ΟΕΚ, άτοκα και με πληρωμή σε 25 χρόνια! Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΕΚ, ιδιαίτερα σκοτεινό είναι το σημείο που αφορά σε περιπτώσεις όπου εγκρίθηκαν δάνεια τα οποία αφορούσαν σε πρώτη κατοικία (ενώ υπήρχαν ήδη σπίτια), για να τις απορρίψει στη συνέχεια το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σκάνδαλο αποτελεί και το εξής γεγονός: Για τους δικαιούχους που καθυστερούν να πληρώσουν μια δόση του δανείου που έχουν πάρει μέσω του ΟΕΚ ο τόκος υπερημερίας αγγίζει το 11,25%, όταν στην αγορά το ίδιο «καπέλο» είναι της τάξης του 2,5%! Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει πάρει απόφαση εδώ και 1,5 περίπου χρόνο να σταματήσει αυτή η ληστεία, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ