ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
Αλλο, το δικό μας «Σύνταγμα»

Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του Διογένη Καμένου από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τρελαθήκαμε στις προσφορές.

Ο ένας πλασάρει αέρα κοπανιστό για ρεπορτάζ και χρυσοπληρώνεται, ο δίπλα μηχανόλαδο για λαδάκι του θεού και ο τρίτος ληγμένα, απ' αυτά που, δήθεν, στέλνουν για «ανακύκλωση» οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Ολοι μαζί έχουν ανακηρυχτεί ξανά και ξανά άγιοι του συστήματος. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το χρήμα δεν προκύπτει από την εκμετάλλευση των εργατών, αλλά από το δαιμόνιο του επιχειρηματία.

Το «δώσε κι εμένα μπάρμπα» αφορά στην πλειοδοσία υποσχέσεων. Που, «παραδόξως», ενώ όλες, μα όλες, αφορούν στο κεφάλαιο, παρουσιάζονται ως φιλολαϊκές.

Ο ένας, συνεπής στην παράδοση του κόμματός του, που είχε δει στα «νέα τζάκια» το «σοσιαλισμό στις 18», ανακαλύπτει τώρα τους «υγιείς επιχειρηματίες» για ένα νέο «σοσιαλισμό». Και υπόσχεται «σταθερό οικονομικό περιβάλλον» (ως γνωστόν, η απεργία συνιστά αστάθεια) και διαβούλευση κοινωνικών εταίρων (άλλη μεγάλη κατάκτηση αυτή για να εξασφαλίζει το κεφάλαιο συλλογικές συμβάσεις με αύξηση ένα ευρώ).

Ο άλλος, που η εφημερίδα της παράταξής του λίγο έλειψε χτες να τον ανακηρύξει και πρωθυπουργό, «χορηγεί» έκτακτο επίδομα, το οποίο, όμως, θα πληρωθεί από το κρατικό ταμείο, δηλαδή από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτό θα πει δίκαιη αναδιανομή. Εκεί που δίνει ρέστα είναι όταν, για μια ακόμα φορά, αφήνει άθιχτους τους νόμους Σιούφα - Ρέππα και επιμένει στην τριμερή χρηματοδότηση που είναι και στα τρία «πόδια» της χρηματοδότηση των Ταμείων μόνο από τους εργάτες (μία από τις κρατήσεις τους, μία από τη φορολογία τους και μία από τις εργοδοτικές εισφορές, που είναι αρπαγμένος δικός τους ιδρώτας).

Μέσα στη σύγχυση που προκλήθηκε για το ποιος δίνει τα περισσότερα στο κεφάλαιο, του ξεφεύγει του Σκανδαλίδη το περί στήριξης της ΝΔ από τον ΣΥΝ, κατηγορία λειψή καθώς και τη ΝΔ και τον ΣΥΝ άλλος τους στηρίζει, αυτός που έχει να κερδίζει από την πολιτική τους, όπως και από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ, που καιρό τώρα νιώθει να του παίρνουν το ψωμί απ' το στόμα.

Σ' ένα τέτοιο σκηνικό οι τραπεζίτες είναι στα κιλά τους, όταν εμφανίζονται ως και φιλάνθρωποι με απανωτές προσφορές, σε βαθμό που να αναγκάζουν τον ειδικό αναλυτή να τους συμμαζεύει, γιατί με τόσα που δίνουν κινδυνεύει το ίδιο το τραπεζικό σύστημα!

Δούλεμα; Ναι, αλλά με συναίνεση. Δε βρίσκουν απλά και κάνουν. Είναι σα να τους ζητάς να σε σφάξουν. Αλλιώς δεν εξηγείται.

Το κρίσιμο ήταν και παραμένει το ταμείο. Εκεί ακόμα κι όταν νομίζεις ότι παίρνεις, στην πραγματικότητα πληρώνεις. Οταν καταθέτεις, ο μισθός σου γίνεται χρυσοφόρο κεφάλαιο στα χέρια της τράπεζας κι όταν δανείζεσαι οι τόκοι σου είναι πάλι κεφάλαιο για την τράπεζα. Ετσι και με τις καταθέσεις και αναλήψεις στην πολιτική. Οσο το «ταμείο», την εξουσία δηλαδή, δεν την έχεις εσύ, άλλοι κερδίζουν.

Μακριά απ' τις προσφορές, λοιπόν. Ο,τι με το σπαθί σου κατακτήσεις αυτό και μόνο μπορεί να 'ναι το κέρδος σου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: «Ανοιγμα στους υγιείς επιχειρηματίες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (...) αναμένεται να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, να ταχθεί υπέρ της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απελευθέρωσης του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας, να εμμείνει στην ανάγκη δημιουργίας σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, μέσω της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων αλλά και να υπογραμμίσει ότι το κόμμα του έχει πολλά κοινά με την υγιή επιχειρηματικότητα» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ: «Πρόταση για άμεση χορήγηση διορθωτικού επιδόματος στους μισθωτούς (...) το δημοσιονομικό κόστος αυτού του διορθωτικού επιδόματος μπορεί να καλυφθεί τόσο από τα αυξημένα έσοδα λόγω ΦΠΑ του δημοσίου εξαιτίας των ανατιμήσεων (...) όσο και από την αύξηση της φορολογίας των κερδών στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα κέρδη από κεφαλαιακές υπεραξίες (...) προτείνουμε την κατάργηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου (...) τη θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης» (ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ΚΠΕ του κόμματός του / ΑΥΓΗ).

ΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥΣ: «"Είναι επιλογή τους να υπάρχει η Δεξιά στην κυβέρνηση; Αν είναι ας την εξηγήσουν στον ελληνικό λαό" συνέχισε ο Κ. Σκανδαλίδης (...) και υποστήριξε ότι οι βασικές πολιτικές επιλογές της Κουμουνδούρου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γραμμή που οδηγεί στην εδραίωση της Νέας Δημοκρατίας» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ: «Η ουσία είναι ότι αυτή την περίοδο οι τράπεζες σφάζονται κυριολεκτικά προκειμένου να προσελκύσουν καταθέσεις και να κρατήσουν υψηλά τους ρυθμούς των δανείων τους. Αυτός ο οξύς ανταγωνισμός για τα μερίδια της αγοράς είναι προς το παρόν επωφελής για τον Ελληνα καταναλωτή και για τον Ελληνα δανειολήπτη, αρκεί όμως να συγκρατηθεί σε όρια που δε θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα του τραπεζικού μας συστήματος» (ο Ν. Νικολάου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ με διεκδικήσεις για Πανεπιστήμιο σε όφελος του λαού

Η ΧΩΡΑ: ΤΑΦΟΣ για 1.000 παιδιά σε πέντε σχολεία

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 900 ΠΑΙΔΙΑ θαμμένα στα ερείπια του σχολείου τους

Η ΑΥΓΗ: Εμπρηστικός εκβιασμός των πανεπιστημίων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρόμαξε η κυβέρνηση

ΕΘΝΟΣ: ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ σε όλους τους Δήμους

ΤΑ ΝΕΑ: Πράσινη επίθεση σε τζιπ και παλιά ΙΧ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 18 βιότοποι εξαφανίζονται

Η ΝΙΚΗ: Πράσινο χαράτσι Σουφλιά στα ΙΧ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ των παλιών οχημάτων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Υποχρεωτικό γκάζι στα σπίτια και εκτός κέντρου τα ρυπογόνα ΙΧ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΚΟΥΦΑΝΕ» ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ

ΕΣΤΙΑ: Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, η αιτία των συνεχών ανατιμήσεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φαύλος κύκλος ανατιμήσεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι απεργίες παραλύουν τις μεταφορές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκάνδαλο Siemens

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λαδάκι του «θεού» είναι κι αυτό

«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με το επικίνδυνο ηλιέλαιο καθώς ο ΕΦΕΤ προχωρά τώρα στην απόσυρση από την αγορά και άλλων προϊόντων τα οποία βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και για την παραγωγή τους είχε χρησιμοποιηθεί ηλιέλαιο αναμεμειγμένο με παραφινέλαιο» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).

...κι απ' τη μύγα ξίγκι

«Στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων γευμάτων τους και στην αγορά ληγμένων τροφίμων επειδή πωλούνται φθηνότερα προχωρούν οι καταναλωτές στο πλούσιο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας των δραματικών αυξήσεων στις τιμές βασικών ειδών διατροφής και ιδιαίτερα του ρυζιού (...) από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι και τον φετινό Απρίλιο το ρύζι ανατιμήθηκε κατά 76% (...) επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε από το Hong Kong Neighbourhood & Workers Service Centre σε δείγμα γυναικών χαμηλού εισοδήματος με παιδιά κατέδειξε ότι η ξέφρενη κούρσα ανόδου στις τιμές των τροφίμων έχει αγγίξει το 97% των νοικοκυριών (...) Το 66% υποστήριξε ότι κάποια μέλη της οικογένειας αισθάνονται οργανική αδυναμία καθώς αναγκάστηκαν να μειώσουν το φαγητό (...) ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται το «καλάθι» της νοικοκυράς είναι η αύξηση το τελευταίο 12μηνο κατά 59,1% της τιμής του χοιρινού, κατά 50,8% του βοδινού και κατά 19,4% των αβγών» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Τζάμπα πράμα

«Εκτός ΕΡΤ ο Κούλογλου (...) σύμφωνα με πληροφορίες η "Θεματική βραδιά" κοστίζει το μήνα 7.000 με 8.000 ευρώ, ενώ το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" 29.000 ευρώ το επεισόδιο» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ