ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Αύριο, στις 12.30 μ.μ. Στα κεντρικά του ΟΤΕ (Ερμού), στις 12 μ. η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Να μετατρέψουν τις σημερινές κινητοποιήσεις σε βήμα μαζικής καταδίκης των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών, αλλά και όλων των εταίρων και συνεταίρων - συνενόχων στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12 μ. μπροστά στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ (οδός Ερμού).

Σήμερα έχουν αποφασιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • 3ωρη στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, «Ολυμπιακή Αεροπορία», ΕΥΔΑΠ.
  • 4ωρη στάσης εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
  • 24ωρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια.
  • 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση («Εθνική», «Γιούρομπανκ», «Αλφα», «Κύπρου» κ.ά.).

Σχολιάζοντας τη μορφή και το περιεχόμενο της αυριανής κινητοποίησης, στην οποία κατέληξαν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η στάση εργασίας που στήριξαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες, μαζί με το πλαίσιο αιτημάτων που τη συνοδεύει, δεν αποτελούν παρά το αναγκαίο άλλοθι μιας συνδικαλιστικής ηγεσίας που είναι συνυπεύθυνη για τις μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις. Μιας ηγεσίας που παραμένει θιασώτης και υποστηριχτής των πιο βασικών αντιδραστικών επιλογών τόσο στο Δημόσιο όσο και στις πρώην ΔΕΚΟ».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην 4ωρη στάση εργασίας και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, απευθύνει στους εργαζόμενους στο Δημόσιο η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στόχος πάλης η πραγματική προστασία της μητρότητας

Ανακοίνωση των ταξικών δυνάμεων με αφορμή τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση

«Για την ουσιαστική υπεράσπιση του δικαιώματος στη μητρότητα χρειάζονται μέτρα που η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δε θέλει να πάρει, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί για να καταλήγει Γολγοθάς, για κάθε εργατική οικογένεια, η γέννηση και η ανατροφή των παιδιών».

Τα παραπάνω σημειώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση - απάντηση στα μέτρα για τις εργαζόμενες μητέρες που περιλαμβάνονται στο νόμο Πετραλιά και τα οποία την περασμένη βδομάδα έθεσε σε εφαρμογή η υπουργός Απασχόλησης. «Οι πρόσθετοι μήνες άδειας μητρότητας που δίνονται - σημειώνει η Γραμματεία -, δεν μπορούν να καλύψουν τον αντιασφαλιστικό νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, για άλλη μια φορά, το κόστος που προκύπτει από τις νέες ρυθμίσεις δε βαραίνει τους εργοδότες αλλά τον ΟΑΕΔ (λεφτά στην ουσία των εργαζομένων)».

Το ΠΑΜΕ υπενθυμίζει την κατεύθυνση της ΕΕ για την εξίσωση προς το χειρότερο των ορίων συνταξιοδότησης, της ασφάλισης και όλων των παροχών ανδρών και γυναικών. Καταγγέλλει την κυβέρνηση, «που προσπαθεί να καλύψει την αντιλαϊκή της πολιτική με μέτρα που δε λύνουν τα σοβαρά προβλήματα της μητρότητας και της ανατροφής, φροντίδας, προστασίας των παιδιών».

Δικαιώματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών

Η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους μέσα από τα ταξικά συνδικάτα να δυναμώσουν την πάλη. Να διεκδικήσουν μέτρα αναγκαία για την πραγματική στήριξη της μητρότητας, για την αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της εργαζόμενης γυναίκας. Μεταξύ άλλων, να παλέψουν για:

  • Πλήρη και σταθερή δουλειά με αμοιβές που απηχούν τις αυξημένες ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους. Εξίσωση των αμοιβών.
  • Διαφορά 5 χρόνων στη συνταξιοδότηση της γυναίκας. Σύνταξη στα 55 και στα 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ενιαία αντιμετώπιση για τις μητέρες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες.
  • Αδεια μητρότητας δύο ώρες για κάθε μέρα για δύο χρόνια και μια ώρα για τα επόμενα δύο χρόνια ή εννέα μήνες εφάπαξ με αποδοχές για όλες τις εργαζόμενες μητέρες.
  • Δημόσιοι δωρεάν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και κατασκηνώσεις, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
  • Να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία στις έγκυες και μητέρες μικρών παιδιών.
  • Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού της και της αναπαραγωγικής δυνατότητάς της.
ΔΗΜΟΣΙΟ
Ευθεία βολή κατά της μονιμότητας

Νομοσχέδιο για την εξέλιξη στην ιεραρχία των συμβασιούχων αορίστου χρόνου ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ευθεία βολή σε βάρος της μονιμότητας στο δημόσιο αποτελεί το νομοσχέδιο που - με τις ευλογίες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ - ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, για τη δυνατότητα εξέλιξης στη διοικητική ιεραρχία (μέχρι και τον βαθμό του διευθυντή) των συμβασιούχων αορίστου χρόνου.

Με το θέμα ασχολήθηκε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή και όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος Ιούνη - αφού οριστικοποιηθεί η σχετική συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ - και θα ψηφιστεί ή πριν τη λήξη της συνόδου ή στα θερινά τμήματα. Ο υπουργός εξέφρασε την ευχή σχετική ρύθμιση να περάσει και στη συνταγματική αναθεώρηση και για το λόγο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε τη στήριξη των «δυνάμεων της αριστεράς», όπως είπε, ώστε να «έχουμε και το συνταγματικό υπόβαθρο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, σημείωσε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο «είναι μία ακόμη βολή της κυβέρνησης ενάντια στη μονιμότητα στο δημόσιο με στόχο τη σταδιακή της κατάργηση». Ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει και «συνταγματικό υπόβαθρο» στη ρύθμιση, το στέλεχος του ΠΑΜΕ απαίτησε να απαλειφθεί από το Σύνταγμα η διάταξη για την απαγόρευση της μονιμότητας στο δημόσιο και να γενικευτεί η μονιμότητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριλάβει τους σημερινούς συμβασιούχους αορίστου χρόνου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ: Τρία στελέχη του ΠΑΜΕ σέρνονται σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας, επειδή στις 27 Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την πανελλαδική απεργία που διοργάνωναν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Πρόκειται για τον Πετράκη Νικήτα, γραμματέα της ΚΟ ΚΚΕ Σαλαμίνας, Ζώη Αλέκο, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου Σαλαμίνας και Αθανασιάδη Νίκο, πρώην μέλος της διοίκησης του σωματείου. Την επιχείρηση αυτή τρομοκράτησης των συνδικαλιστών καταγγέλλει η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά.

ΔΕΗ: Τρίωρη στάση εργασίας για τις 23 Μάη αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενη αποκλειστικά για το ζήτημα της μετατροπής της άδειας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» σε «συμπαραγωγό». Οι ταξικές δυνάμεις τόνισαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που προωθούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ. Παράλληλα, κατέθεσαν πρόταση για 24ωρη απεργία και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική αυτή και για τη διεκδίκηση υπογραφής ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΟΤΕ: Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με χτεσινή του απόφαση, την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε ασκήσει η ΟΜΕ - ΟΤΕ κατά του Οργανισμού και του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητούσε να της χορηγηθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες αναφορικά με τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών και την εκχώρηση της διοίκησης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» («Deutsche Telecom»). Το αίτημα θα κριθεί στην κύρια δίκη των ασφαλιστικών μέτρων στις 2 Ιούνη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ: Το Σάββατο, 17 Μάη, στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αθήνας (Ακαδημίας 50).

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Συζήτηση με νέες εργαζόμενες

Συζήτηση για τις εργαζόμενες γυναίκες διοργανώνει, το Σάββατο, 17 Μάη, στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (πλ. Μητροπόλεως 10, Μοναστηράκι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ