ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπουδαίες εμπειρίες, πολύτιμα συμπεράσματα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη διεθνιστική αλληλεγγύη, με μεταφορά εμπειρίας από αποστολές και μπριγάδες της ΚΝΕ

Στη «Διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη», τις πολύτιμες εμπειρίες από τις μπριγάδες της ΚΝΕ στην Κούβα και το πρόσφατο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, την ανταλλαγή πείρας με άλλες κομμουνιστικές νεολαίες και τη δράση τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο «Συρμό».

«Για την ΚΝΕ, στη 40χρονη πορεία της, ο διεθνισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης της ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, η στήριξη κάθε προσπάθειας των λαών στο πεδίο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για μας δε λειτουργεί ως διαφυγή από τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού στη χώρα μας. Η ίδια η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, η κατάσταση του εργατικού ή νεολαιίστικου κινήματος που δεν είναι ασφαλώς ίδια παντού, κάνει περισσότερο επιτακτική την ανταλλαγή της πείρας. Επιβάλλει τη γνωριμία με πολύτιμα συμπεράσματα άλλων χωρών των κομμάτων, των νεολαιών και των κινημάτων τους, της μελέτης των κινήσεων του αντιπάλου, της καλύτερης αποκάλυψης της ενιαίας στρατηγικής του ιμπεριαλισμού. Το βλέμμα μας όμως είναι στραμμένο στο κύριο μας καθήκον, που έχει και πολύτιμη διεθνιστική διάσταση, να ξημερώσει ο σοσιαλισμός στην ίδια μας τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Για την μπριγάδα αλληλεγγύης στην Κούβα που συνδιοργάνωσαν δώδεκα κομμουνιστικές νεολαίες το καλοκαίρι του 2004, μίλησε η Αναστασία Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναδείχτηκε η σημασία που έχει η ανταλλαγή της πείρας και ο συντονισμός της δράσης για την ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις μέρες που η μπριγάδα βρέθηκε στην Κούβα, δουλεύοντας για την ανακατασκευή φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη του Μαντάνσας, η αποστολή της ΚΝΕ γνώρισε πώς ένας λαός οργανώνοντας σταθερά την πάλη του, συμμετέχοντας και περιφρουρώντας ο ίδιος τις κατακτήσεις του, βαδίζοντας σε πορεία οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μπορεί όχι μόνο να αντιπαλέψει σύνθετες δυσκολίες, αλλά και να διεκδικεί διαρκή βελτίωση της καθημερινής του ζωής».

Ενώ η Τατιάνα Βουρδουμπά, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια «μια σπουδαία εμπειρία, κουραστική, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα. Ο,τι κι αν μεταφερθεί είναι λίγο σε σχέση με την εμπειρία». «Η επαφή και η ανταλλαγή εμπειρίας, σημείωσε, εμπλουτίζει την πείρα μας και βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα. Για μας τους κομμουνιστές που έχουμε σαν αρχή τον προλεταριακό διεθνισμό, η ευθύνη για να συντονίζονται οι κομμουνιστικές και εργατικές νεολαίες είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η περιοχή των Βαλκανίων δεν έχει ηρεμήσει από το '91 και μετά, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συχνά - πυκνά καλλιεργούν εντάσεις. Και φέτος ήταν μια τέτοια περίοδος: Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, η ονομασία της ΠΓΔΜ, η υποψηφιότητα ένταξης ορισμένων κρατών στην ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι. Γι' αυτό και η πραγματοποίησή του είχε ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη με δεδομένες και τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τις κυβερνήσεις των κρατών και τις δυσκολίες που προσπάθησαν να βάλουν».

Ομως «δε σταματάμε εδώ», δήλωσαν τα στελέχη της Οργάνωσης. Μπροστά στον εορτασμό των 40 χρόνων της ΚΝΕ, ετοιμάζεται νέα μπριγάδα 35 ατόμων για το Νησί της Επανάστασης, την Κούβα, στις 27 Ιούλη με 4 Αυγούστου. Ενώ, μπροστά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες ξεκινάει εξόρμηση με ένα ξεχωριστό μπλουζάκι της ΚΝΕ, για την οικονομική ενίσχυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας.

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ενωμένοι για λύση

Εκδήλωση για το Κυπριακό οργάνωσε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

«Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», ήταν το κεντρικό σύνθημα της χτεσινής ανοιχτής συζήτησης, που οργάνωσε η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, με θέμα το Κυπριακό, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ομιλητές ήταν ο Χρίστος Χριστοφίδης, γγ της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ), και ο Τουρκοκύπριος Αμπντουλάχ Κόρκματζχαν, πρόεδρος της Νεολαίας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου (ΒΚΡ), οι οποίοι πέρασαν μήνυμα ενότητας και επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων.

Ο Χρ. Χριστοφίδης, αναφερόμενος στην εκλογή του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι έχει δώσει μία νέα δυναμική στο Κυπριακό, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την έκβαση των συνομιλιών, καθώς το Κυπριακό δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού παρατηρείται κωλυσιεργία, ενώ αρνητικά επηρεάζουν και οι θέσεις του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας περί δύο λαών, δύο κρατών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών, που υιοθετεί και η πλευρά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ανησυχητικά χαρακτήρισε ο γγ της ΕΔΟΝ τα όσα λέγονται περί «παρθενογένεσης», προκειμένου να υπάρξει λύση, με έστω και 24ωρη αναγνώριση του ψευδοκράτους, με σκοπό να διαγραφούν τα εγκλήματα της εισβολής και της κατοχής, ενώ εκφράζεται και άρνηση επιστροφής των εποίκων, γεγονός που έχει να κάνει με την προσπάθεια διαγραφής των εγκλημάτων πολέμου.

Κλείνοντας ο Χρ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί και εργάζεται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι ο κυπριακός λαός θα κάνει αντίσταση και θα ορθώσει το ανάστημά του. Κάλεσε δε την εργατική τάξη της Κύπρου, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να αγωνιστούν μαζί, όπως το 1948.

Ο Α. Κόρκματζχαν ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα που γέννησαν οι δύο κοινότητες της Κύπρου, αλλά οι ιμπεριαλιστές, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, που είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και επιτρέπει πλήρη έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου. Υπέδειξε ως υπαίτιους και σκιώδεις υποκινητές των «διαφορών» των δύο κοινοτήτων τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, τονίζοντας και τον καταλυτικό ρόλο της ελληνικής χούντας στα γεγονότα του 1974, που οδήγησαν στη διχοτόμηση.

Σημείωσε ότι η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης του σοσιαλιστικού και καπιταλιστικού κόσμου, ενώ μετά την «υποχώρηση του σοσιαλιστικού κύματος» αποτελεί μήλον της Εριδος μεταξύ των νέων ιμπεριαλιστικών μπλοκ που δημιουργήθηκαν. «Είναι καθήκον κάθε κομμουνιστή, κάθε σοσιαλιστή, κάθε δημοκράτη, τόνισε, να αγωνιστεί για τη δημοκρατική ενωμένη Κύπρο. Ο πρώτος μας στόχος πρέπει να είναι να λυθεί το πρόβλημα και να εγκαθιδρυθεί ειρήνη στη χώρα και να δημιουργηθεί ενωμένη κοινή πατρίδα και ο επόμενος στόχος πρέπει να είναι να δημιουργηθεί η Ενωμένη Σοσιαλιστική Κύπρος». Τόνισε τη σημασία να λυτρωθεί το νησί από τις βάσεις, τους στρατιώτες και τα όπλα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Κύπρος δεν είναι ούτε η προέκταση της Τουρκίας, ούτε μία δεύτερη ελληνική χώρα».

Στη συζήτηση παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Μπάμπης Αγγουράκης και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΝΕ και βουλευτή του Κόμματος, Γιάννη Πρωτούλη, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και τον Βασίλη Μεταξά, μέλος του ΚΣ.

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΒΚΡ επισκέφθηκε τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, όπου είχε συνάντηση με τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη και Ηλία Λέγγερη, ενημερώθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Χάσμα απόψεων»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χάσμα απόψεων στις θέσεις των δύο κοινοτήτων, διέγνωσε χτες, σύμφωνα και με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι στόχος των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών είναι η συνεργασία για τη γεφύρωσή του. Επισήμανε ότι «όντως αντιμετωπίζονται δυσχέρειες» στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί ερωτήματα η επιμονή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων τον Ιούνη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, αυτά θα είναι τα ζητήματα για τα οποία θα συζητήσει με τον Μ. Ταλάτ την Παρασκευή, ξεκαθαρίζοντας ότι «για να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να μειωθεί το χάσμα στις θέσεις των δύο κοινοτήτων», υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι να μιλάμε πραγματικά για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Παράλληλα ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε πολύ ούτε στην Κύπρο, αλλά, πολύ περισσότερο, ούτε εκπρόσωποι διαφόρων χωρών να μιλούν, αφού όλοι συμφωνούν πως αυτή τη φορά, οι Κύπριοι πρέπει να βρουν τη λύση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ