Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπουδαίες εμπειρίες, πολύτιμα συμπεράσματα

Εκδήλωση αφιερωμένη στη διεθνιστική αλληλεγγύη, με μεταφορά εμπειρίας από αποστολές και μπριγάδες της ΚΝΕ

Στη «Διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη», τις πολύτιμες εμπειρίες από τις μπριγάδες της ΚΝΕ στην Κούβα και το πρόσφατο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια, την ανταλλαγή πείρας με άλλες κομμουνιστικές νεολαίες και τη δράση τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή στο «Συρμό».

«Για την ΚΝΕ, στη 40χρονη πορεία της, ο διεθνισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της πάλης της ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης, η στήριξη κάθε προσπάθειας των λαών στο πεδίο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για μας δε λειτουργεί ως διαφυγή από τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού στη χώρα μας. Η ίδια η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού, η κατάσταση του εργατικού ή νεολαιίστικου κινήματος που δεν είναι ασφαλώς ίδια παντού, κάνει περισσότερο επιτακτική την ανταλλαγή της πείρας. Επιβάλλει τη γνωριμία με πολύτιμα συμπεράσματα άλλων χωρών των κομμάτων, των νεολαιών και των κινημάτων τους, της μελέτης των κινήσεων του αντιπάλου, της καλύτερης αποκάλυψης της ενιαίας στρατηγικής του ιμπεριαλισμού. Το βλέμμα μας όμως είναι στραμμένο στο κύριο μας καθήκον, που έχει και πολύτιμη διεθνιστική διάσταση, να ξημερώσει ο σοσιαλισμός στην ίδια μας τη χώρα», είπε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Για την μπριγάδα αλληλεγγύης στην Κούβα που συνδιοργάνωσαν δώδεκα κομμουνιστικές νεολαίες το καλοκαίρι του 2004, μίλησε η Αναστασία Μοσχόβου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αναδείχτηκε η σημασία που έχει η ανταλλαγή της πείρας και ο συντονισμός της δράσης για την ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματα της νεολαίας σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τις μέρες που η μπριγάδα βρέθηκε στην Κούβα, δουλεύοντας για την ανακατασκευή φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη του Μαντάνσας, η αποστολή της ΚΝΕ γνώρισε πώς ένας λαός οργανώνοντας σταθερά την πάλη του, συμμετέχοντας και περιφρουρώντας ο ίδιος τις κατακτήσεις του, βαδίζοντας σε πορεία οικοδόμησης μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, μπορεί όχι μόνο να αντιπαλέψει σύνθετες δυσκολίες, αλλά και να διεκδικεί διαρκή βελτίωση της καθημερινής του ζωής».

Ενώ η Τατιάνα Βουρδουμπά, μέλος του Γραφείου Αθήνας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο καραβάνι αλληλεγγύης στα Βαλκάνια «μια σπουδαία εμπειρία, κουραστική, αλλά σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα. Ο,τι κι αν μεταφερθεί είναι λίγο σε σχέση με την εμπειρία». «Η επαφή και η ανταλλαγή εμπειρίας, σημείωσε, εμπλουτίζει την πείρα μας και βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα. Για μας τους κομμουνιστές που έχουμε σαν αρχή τον προλεταριακό διεθνισμό, η ευθύνη για να συντονίζονται οι κομμουνιστικές και εργατικές νεολαίες είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η περιοχή των Βαλκανίων δεν έχει ηρεμήσει από το '91 και μετά, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές συχνά - πυκνά καλλιεργούν εντάσεις. Και φέτος ήταν μια τέτοια περίοδος: Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, η ονομασία της ΠΓΔΜ, η υποψηφιότητα ένταξης ορισμένων κρατών στην ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι. Γι' αυτό και η πραγματοποίησή του είχε ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να εκφραστεί η αλληλεγγύη με δεδομένες και τις αντιδράσεις που υπήρχαν από τις κυβερνήσεις των κρατών και τις δυσκολίες που προσπάθησαν να βάλουν».

Ομως «δε σταματάμε εδώ», δήλωσαν τα στελέχη της Οργάνωσης. Μπροστά στον εορτασμό των 40 χρόνων της ΚΝΕ, ετοιμάζεται νέα μπριγάδα 35 ατόμων για το Νησί της Επανάστασης, την Κούβα, στις 27 Ιούλη με 4 Αυγούστου. Ενώ, μπροστά στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ τις επόμενες μέρες ξεκινάει εξόρμηση με ένα ξεχωριστό μπλουζάκι της ΚΝΕ, για την οικονομική ενίσχυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ