Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Τίποτα δε χαρίζεται, αγωνιστείτε, παλέψτε, ο λαός είναι εδώ

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν όταν στο χώρο του Σκοπευτηρίου κατέφθασε ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο υποδέχτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος κόσμου, που έσπευσε να τον υποδεχτεί με συνθήματα, όπως, «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία». Θερμή χειραψία είχε με τον ιστορικό δήμαρχο Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή, ενώ θερμή ήταν και η συνάντησή του με την κόρη του Γ. Ρίτσου, Ερη Ρίτσου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο μεγάλος μας συνθέτης είπε ότι πάντρεψε τον αγώνα με τη μουσική του «ακολουθώντας το παράδειγμα του Ρίτσου τόσο στον τομέα της τέχνης του, όσο και στον τομέα της ζωής του, των επιλογών που έκανε και της ένταξής του στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, στο ΚΚΕ, στους αγώνες. Και πιστεύω ότι ένα γνήσιο λαϊκό έργο δε φτάνει μόνο να το δηλώνεις, πρέπει να το ζεις, να ζυμώνεσαι μαζί με τους αγώνες του λαού. Είμαι πάρα πολύ περήφανος γιατί συνδέθηκα με έναν άνθρωπο που πολύ θαύμαζα, έναν πολύ μεγάλο ποιητή, έναν πολύ μεγάλο αγωνιστή και νομίζω ότι θα ήταν κι αυτός, όπως εγώ, βαθύτατα συγκλονισμένος, πέρα απ' αυτά που γράψαμε και που είχαν αυτές τις ρίζες, ματωμένες ρίζες, σ' αυτόν τον καθαγιασμένο τόπο».

Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα επικαιρότητα ο Μ. Θεοδωράκης απάντησε: «Είμαι σε μια ηλικία που βλέπω τα πράγματα σε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Βλέπω, κρίνω και συγκρίνω. Δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί μειώνουν την προσφορά μας. Αυτό που έκανε η γενιά η δική μας, της Εθνικής Αντίστασης, τα 200 παλικάρια που πέθαναν εδώ, είναι μεγαλειώδες. Κι αυτό που ζείτε αυτή τη στιγμή είναι μεγαλειώδες».

Αναφερόμενος πάντα στο σήμερα σημείωσε: «Είναι μια εποχή που έχει μεγάλους προβληματισμούς κι εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος. Δεν έχουμε μόνο οικονομικά προβλήματα, έχουμε και εθνικά, ακριβώς γιατί ζούμε στην κορύφωση μιας επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία διψά για αίμα. Και πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Τίποτα δε χαρίζεται, αγωνιστείτε, παλέψτε, ο λαός είναι εδώ. Κάθε στιγμή πρέπει να πολεμά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ