Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σοβαρά προβλήματα στον κλάδο των οικοδόμων

Από παλιότερη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από παλιότερη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Ερώτηση προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο των οικοδόμων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Ζιώγας, Λίλα Καφαντάρη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Εύα Μελά, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου και Γιάννης Πρωτούλης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Η μεγάλη ακρίβεια που επιβάλλουν τα μονοπώλια της αγοράς σε σειρά προϊόντων, όπως και σε αρκετές κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής και καθημερινής χρήσης, εντείνει τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οικοδόμων, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο συγκεκριμένο κλάδο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, απόρροια της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής.

Στους χώρους δουλειάς οργιάζουν η εργοδοτική αυθαιρεσία, η τρομοκρατία, οι απολύσεις και δεν εφαρμόζεται η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές, είτε ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ, οπλίζουν το χέρι της εργοδοσίας ώστε να αυθαιρετεί. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπαίνουν τα ένσημα στους εργαζόμενους οικοδόμους, συνέπεια της έλλειψης μηχανισμών και συνεργείων ελέγχου του ΙΚΑ. Επίσης, σε απολύσεις εργαζομένων σε διάφορα οικοδομικοτεχνικά έργα, η εργοδοσία δε δίνει την καταγγελία σύμβασης στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί ο απολυμένος να "μπει" στο ταμείο ανεργίας, στον ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων είναι μετανάστες και η παραπάνω αυθαιρεσία τούς δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες για τη νομιμοποίηση και την παραμονή τους στη χώρα, καθώς δεν μπορούν να πιστοποιήσουν το διάστημα της ανεργίας τους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται χωρίς ένσημα.

Ακόμα και η ίδια η επιδότηση στους ανέργους είναι πενιχρή και απαγορευτική για την αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες από πλευράς εργοδοσίας πάνω στα δικαιώματα των οικοδόμων;

- Αν θα πάρει μέτρα ώστε όλοι οι απολυμένοι οικοδόμοι να μπαίνουν απ' την πρώτη μέρα στο ταμείο ανεργίας και να επιδοτούνται κανονικά, να παίρνουν επίδομα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες στο 80% βασικού μισθού των 1.400 ευρώ.

- Αν θα πάρει μέτρα ώστε να απλοποιηθεί η απαιτούμενη διαδικασία για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας με βεβαίωση απόλυσης από την Επιθεώρηση Εργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να γίνει υποχρεωτική η ΣΣΕ, για υγεία και ασφάλεια στα γιαπιά, για εργοταξιακές συμβάσεις (2023-10-12 00:00:00.0)
Να ανακληθεί η εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή (2023-01-25 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις συνδικάτων (2021-04-09 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τα γραφεία του ΟΑΕΔ (2010-07-29 00:00:00.0)
Πήραν τα δεδουλευμένα (2002-12-18 00:00:00.0)
"Κόλλησαν" οι δεσμεύσεις προς τους οικοδόμους (1996-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ