Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις συνδικάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και Ασφάλισης οργανώνει την Τρίτη 13 Απρίλη, στις 4 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους οικοδόμους να δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και στον αγώνα, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να βγούνε μπροστά και να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Αμεση επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας με προϋπόθεση τα 50 ένσημα. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ κ.ά.

Επίσης, στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στην «NEW SIA Greece» (πρώην «First Data»), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του ενάντια στις απολύσεις. Η σημερινή τετράωρη στάση (1 μ.μ. έως 5 μ.μ.) προκηρύχθηκε καθώς χτες η εργοδοσία ανακοίνωσε άλλες 11 απολύσεις, που προστίθενται στις 8 του περασμένου μήνα. Το Σωματείο απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μη γίνουν άλλες και σχεδιάζει κλιμάκωση την επόμενη βδομάδα.

Με 4ωρη στάση εργασίας χτες και κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ημαθίας συνέχισαν τον αγώνα για πληρωμή των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος», στη Νάουσα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το ΕΚ Νάουσας και εργατικά σωματεία άλλων κλάδων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Το αίτημά του για συνάντηση με την εργοδοσία της «Unipharma» επαναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία είχε επιδοθεί σε προσπάθεια τρομοκράτησης του Συνδικάτου, καλώντας την αστυνομία μόλις εμφανίζονταν εκπρόσωποί του και στέλνοντας εξώδικο. Στο συγκεκριμένο εξώδικο, μεταξύ άλλων, «ανέφεραν ότι η εργοδοσία δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει λόγο στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων» και επιμένει σ' αυτό, παρά και τη «σύσταση» για το αντίθετο που έγινε στην εταιρεία ύστερα από τριμερή συνάντηση.

Τέλος, τον αγώνα για να επιστρέψουν στη δουλειά οι 7 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το ΚΔΑΥ συνεχίζει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μετά την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που έκρινε τις απολύσεις παράνομες, η Ενωση καλεί τους αρμόδιους φορείς να πάρουν μέτρα ώστε να γυρίσουν οι απολυμένοι στις θέσεις τους.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τη στάση της εργοδοσίας στην τριμερή συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος που διαχειρίζεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης παραδέχτηκε ότι προχώρησε στις 7 απολύσεις με σκοπό να βγαίνει η δουλειά με λιγότερους εργαζόμενους. Με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε πως «οι εργαζόμενοι ήθελαν να πληρώσουν τεστ από την τσέπη τους» μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στο χώρο δουλειάς και πως ακόμα κι αν τους επέστρεφε τα 16 ευρώ που κατέβαλε ο καθένας τους «οι ίδιοι δεν θα τα δέχονταν»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ