Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προληπτική» δράση ενάντια στους αγώνες

Οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επιδιώκοντας, μέσα από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου, να στείλει ένα μήνυμα «υπεροχής» γενικότερα στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση, όπως είναι αναμενόμενο, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων: Από την επίδειξη αποφασιστικότητας και πυγμής μέχρι την κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, ενώ δε θα διστάσει να κάνει χρήση και της αστυνομικής βίας, όπως και πέρσι.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αρχίσει να διαδίδουν το γνωστό παραμύθι περί «απομονωμένων μειοψηφιών», οι οποίες μάλιστα δρουν «αντιδημοκρατικά» επειδή δεν αποδέχονται την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η φετινή αναμέτρηση για την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου γίνεται από καλύτερες θέσεις για την κυβέρνηση, καθώς έχει «οργανώσει» πιο αποτελεσματικά τις συμμαχίες της με τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και την «πανεπιστημιακή κοινότητα». Παράλληλα, υπολογίζει και στη συναινετική στάση του ΠΑΣΟΚ, που ήδη επαληθεύεται από την ανοιχτή υποστήριξη στελεχών του στην εφαρμογή του νόμου -πλαισίου στα ΑΕΙ.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τον τόνο και το ρυθμό της ολομέτωπης επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικά, από τη σκοπιά αυτή, τα όσα είπε σε μάζωξη των γενικών γραμματέων των υπουργείων το περασμένο Σάββατο. Αφού επισήμανε ότι «είναι η ώρα που ξεδιπλώνουμε το δεύτερο κύκλο της μεταρρυθμιστικής μας στρατηγικής», υπερασπίστηκε με πάθος την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που επί χρόνια όλοι συνομολογούσαν ότι είναι αναγκαίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει... μεταρρυθμίσεις που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, δεν είναι πάντα αρεστές καθώς θίγουν συμφέροντα, καταστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, μεταρρυθμίσεις που βρίσκουν απέναντί τους δυνάμεις που καταφεύγουν στο λαϊκισμό και την ισοπέδωση, ακριβώς γιατί δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για το σήμερα και το αύριο». Ενθαρρύνοντας την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με πιο γρήγορους ρυθμούς» προς την κατεύθυνση υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, είχε προχωρήσει στη συνήθη επίδειξη δύναμης, διακηρύσσοντας ότι «δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε εκβιασμούς των λίγων, που πλήττουν τα συμφέροντα των πολλών». Αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει μέτωπο ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν εκβιαστική επιβολή των αξιώσεών τους, πλήττοντας αδιάκριτα το συμφέρον όλων των άλλων».

Τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του φοιτητικού κινήματος περί υποκινούμενων μειοψηφιών, που ενεργούν αντιδημοκρατικά, επανέλαβε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης: «Αυτού του είδους οι εκφοβισμοί, ότι θα καταργηθούν οι νόμοι στην πράξη, τι σημαίνουν; Οτι θα καταργήσουμε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τη Βουλή που φτιάχνει τους νόμους; Ποιος τα προτείνει αυτά;», είπε με νόημα (στο ραδιόφωνο του «Αντέννα»), συμπληρώνοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι ορισμένα κόμματα, συνειδητά, προσπαθούν να βγάλουν τη νεολαία στους δρόμους για άλλους σκοπούς». Δε δίστασε μάλιστα να αναμασήσει τα περί μειοψηφιών: «Είναι αδιανόητο η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να θέλει να σπουδάσει, να βγει στην πιάτσα να δουλέψει, να κάνει έγκαιρα οικογένεια και να εμποδίζεται από ορισμένες μειοψηφίες, που έχουν άλλα στο πίσω μέρος του μυαλό τους», αποφάνθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ