Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με τις ... στάχτες στα χέρια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ερώτηση προς το υπουργείο Γεωργίας: Αν ένας πυρόπληκτος κτηνοτρόφος που του κάηκαν 29 πρόβατα από τα 100 που είχε δικαιούται αποζημίωση ή όχι. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση για τις αποζημιώσεις, η απάντηση είναι αρνητική.

Υπενθυμίζουμε ότι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν έχουν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα... Μάλιστα, υπάρχει διάταξη που εξαιρεί από το καθεστώς των αποζημιώσεων τις περιπτώσεις εκείνες που οι ζημιές οφείλονται σε ...παραλείψεις των αγροτών, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις. Η λίστα της «εξόντωσης» των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνει ακόμα καμιά 50ριά παρόμοιες «εξαιρέσεις».

Κατά τα άλλα, οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ και προσωπικά του Καραμανλή έκαναν λόγο για ζήτημα «εθνικής ανάγκης» ώστε «να μείνουν οι άνθρωποι της περιφέρειας στον τόπο τους. Να συνεχίσουν να εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτό λοιπόν που προέχει είναι η κατά το δυνατόν γρηγορότερη, ταχύτερη και πλήρης καταβολή των αποζημιώσεων, η ανασύσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, η εξασφάλιση του εισοδήματός τους για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ξαναμπούν στην παραγωγή».

Δέκα μήνες συμπληρώνονται οσονούπω από τότε και οι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις για τη συμφορά που τους βρήκε, αλλά κινδυνεύουν από τους νέους ελιγμούς της κυβέρνησης να μείνουν με τις ...στάχτες στα χέρια. Εκτός αν ξεσηκωθούν και διεκδικήσουν δυναμικά λύσεις που να καλύπτουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Αλλο τρόπο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ιστορία δεν έχει καταγράψει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ