ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Πάνω από 130.000 μαθητές, με αισιοδοξία και πείσμα, «μαθημένοι» στις καθημερινές μάχες της ζωής τους, δίνουν από σήμερα και τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιούνη.

Η διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικού Λυκείου ξεκινά σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ την Πέμπτη εξετάζονται τα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Ο ψυχολογικός και οικονομικός Γολγοθάς χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους κορυφώνεται αυτές τις μέρες, καθώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εξαντλητικό εξεταστικό «μαραθώνιο» και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε ακριβό εμπόρευμα.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας με χθεσινές του δηλώσεις δεν παρέλειψε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στους μαθητές, κάτι που μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί, καθώς και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δική της σημαντική «συμβολή» στο σχολείο «που εξοντώνει» με τους εξαντλητικούς ρυθμούς, στην εμπορευματοποίηση του σχολείου και τη μετατροπή της γνώσης σε αποσπασματικές πληροφορίες.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος 2008 - 09, ανέρχεται στις 86.736, αυξημένος κατά 5%, όπως αναφέρει το ΥΠΕΠΘ, χωρίς να στέκεται στο ουσιαστικό, όπως η αξία των πτυχίων, ή το απαγορευτικό για πολλές λαϊκές οικογένειες κόστος των σπουδών. Τις 86.736 θέσεις που διατίθενται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, αναμένεται να διεκδικήσουν 94.600 απόφοιτοι της Γ` Λυκείου, 8.628 απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, 30.000 απόφοιτοι των ΤΕΕ - ΕΠΑΛ, 3.500 απόφοιτοι εσπερινών ΤΕΕ - ΕΠΑΛ και 879 απόφοιτοι των εσπερινών γενικών λυκείων.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται φέτος εν μέσω κυβερνητικών σεναρίων για δήθεν μελλοντική κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέτρο που σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, απλά τους μεταθέτει ένα χρόνο μετά το λύκειο.

«Καμουφλάζ» στις πανελλαδικές με μεταφορά του ταξικού φίλτρου

Νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι σε τίποτα δε θα διευκολυνθεί η λαϊκή οικογένεια, αφού απλά το ταξικό φίλτρο, το «ξεσκαρτάρισμα», θα μεταφερθεί εκτός Λυκείου, ενδεχομένως και μέσα στα ΑΕΙ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια ρύθμιση προταθεί θα ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και, μάλιστα, φάνηκε να στηρίζει το «αίτημα» της λεγόμενης ελεύθερης πρόσβασης (πάγια θέση του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ στους φοιτητές), που όμως καθόλου ελεύθερη δεν είναι, αφού μετά την ...«πρόσβαση» θα ακολουθήσει ο ταξικός πέλεκυς. «Στο τραπέζι» όμως βρίσκεται για τον υπουργό και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα έτος προετοιμασίας μετά το Λύκειο και εκτός ΑΕΙ, που θα καταλήγει σε εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΕΙ (εξετάσεις για το «Εθνικό Απολυτήριο» τις ονομάζει το ΠΑΣΟΚ).

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε χτες ότι «θα διαμορφώσουμε νομοθετική πρωτοβουλία την επόμενη κυβερνητική περίοδο επί τη βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από τον δημόσιο διάλογο ο οποίος θα ξεκινήσει εντός του έτους».

Πιο αποκαλυπτικός όμως ήταν την Κυριακή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», όπου μίλησε ξεκάθαρα για απλή μεταφορά του «φίλτρου» κατά ένα έτος: «Η γενικότερη ευρωπαϊκή τάση είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το φίλτρο να μεταφέρεται από το Λύκειο μέσα στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ και είναι βέβαιο ότι και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από την πανευρωπαϊκή λογική».

Στην ίδια συνέντευξη έδειξε από τη σκοπιά του ότι η πρόταση περί «ελεύθερης πρόσβασης» είναι μια απάτη, λέγοντας συγκεκριμένα: «Απώτερος στόχος είναι να αυξηθούν οι εισακτέοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αν είναι δυνατόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται και η περαιτέρω αξιολόγηση να γίνεται από αυτά» (σ.σ. τα ιδρύματα).

Εγκλωβισμένο για άλλη μια φορά στην ουσιαστική συμφωνία του με την κυβερνητική πολιτική, το ΠΑΣΟΚ (διά στόματος της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου) βρήκε μόνο να πει ότι ο υπουργός «ανοίγει με τον πλέον πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο το θέμα (...) υποβαθμίζει ακόμη μια φορά το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας». Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει για το νέο «καμουφλάζ» των πανελλαδικών εξετάσεων και πρόθυμο να νεκραναστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όργανο νομιμοποίησης και ψευδεπίγραφης συναίνεσης στην εκάστοτε εκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική.

Οσο για το θιασώτη της «ελεύθερης πρόσβασης», ΣΥΝ, δε βρήκε τίποτα να πει (στο σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού) που η κυβέρνηση υιοθετεί τη δική του πρόταση...

Κινητοποίηση για την ειδική αγωγή

Την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που ιδιωτικοποιεί παραπέρα την ειδική αγωγή, και την κατάργηση όλων των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη κ.ά., διεκδικούν γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικοί με συγκέντρωση στην Ομόνοια την Πέμπτη στις 6:30 μ.μ. και πορεία στη Βουλή. Την κινητοποίηση διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο συγκαλύπτει και δεν αντιμετωπίζει το μέγα πρόβλημα της ειδικής αγωγής, δηλαδή ότι 185.000 παιδιά με αναπηρίες βρίσκονται εκτός της εκπαίδευσης. Αλλά και ότι φορτώνει παραπέρα τα βάρη της εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες στις οικογένειές τους, ελαστικοποιεί παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην ειδική αγωγή και θέλει οι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι να γίνουν διαφημιστές - πωλητές των διαφόρων προϊόντων των εταιρειών ειδών για αναπήρους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Οι μαθητές ξέρουν να δίνουν μάχες»

Μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας

Σήμερα, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα βρεθούν στα εκατοντάδες εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, για να συζητήσουν με τους μαθητές και να μεταφέρουν το παρακάτω μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας:

«Ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Αξίζουν από τώρα συγχαρητήρια σε όλους σας για την προσπάθειά σας, καθώς και στους γονείς σας που σας στήριξαν στη διαδρομή σας μέχρι εδώ.

Οι μαθητές ξέρουν να δίνουν μάχες.

Είναι και αυτή άλλη μια μάχη που μπορείτε να τη δώσετε με θέληση και αισιοδοξία.

Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον.

Στους αγώνες που έχετε μπροστά σας για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

Στις μάχες που αξίζει να δώσουμε όλοι μαζί, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, απ' όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εξετάσεων!

Στη δυνατότητα που έχετε να γίνετε πρωταγωνιστές της ζωής.

Γιατί... τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα!

Καλή επιτυχία»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ