Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Πάνω από 130.000 μαθητές, με αισιοδοξία και πείσμα, «μαθημένοι» στις καθημερινές μάχες της ζωής τους, δίνουν από σήμερα και τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιούνη.

Η διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων Γενικού Λυκείου ξεκινά σήμερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ την Πέμπτη εξετάζονται τα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Ο ψυχολογικός και οικονομικός Γολγοθάς χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους κορυφώνεται αυτές τις μέρες, καθώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε εξαντλητικό εξεταστικό «μαραθώνιο» και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε ακριβό εμπόρευμα.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας με χθεσινές του δηλώσεις δεν παρέλειψε να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στους μαθητές, κάτι που μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί, καθώς και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τη δική της σημαντική «συμβολή» στο σχολείο «που εξοντώνει» με τους εξαντλητικούς ρυθμούς, στην εμπορευματοποίηση του σχολείου και τη μετατροπή της γνώσης σε αποσπασματικές πληροφορίες.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος 2008 - 09, ανέρχεται στις 86.736, αυξημένος κατά 5%, όπως αναφέρει το ΥΠΕΠΘ, χωρίς να στέκεται στο ουσιαστικό, όπως η αξία των πτυχίων, ή το απαγορευτικό για πολλές λαϊκές οικογένειες κόστος των σπουδών. Τις 86.736 θέσεις που διατίθενται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, αναμένεται να διεκδικήσουν 94.600 απόφοιτοι της Γ` Λυκείου, 8.628 απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων, 30.000 απόφοιτοι των ΤΕΕ - ΕΠΑΛ, 3.500 απόφοιτοι εσπερινών ΤΕΕ - ΕΠΑΛ και 879 απόφοιτοι των εσπερινών γενικών λυκείων.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται φέτος εν μέσω κυβερνητικών σεναρίων για δήθεν μελλοντική κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέτρο που σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, απλά τους μεταθέτει ένα χρόνο μετά το λύκειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ