Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πιέζουν για ιδιωτικά... με το βλέμμα στα δημόσια

Επιμονή στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δείχνει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι τα επιθυμεί γιατί θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των υπαρχόντων δημόσιων ΑΕΙ.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει στην απελευθέρωση του μη κρατικού πανεπιστημίου και θεωρεί ότι ο πιο σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16», δήλωσε χτες εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης. «Η συνύπαρξη του μη κρατικού με το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του δημοσίου πανεπιστημίου», είπε ο υπουργός, δείχνοντας ότι όταν η κυβέρνηση μιλά για ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχει και πάλι στραμμένο το βλέμμα στα δημόσια ιδρύματα και το πώς αυτά θα βαδίσουν το δρόμο της «ιδιωτικοποίησης». Αυτό επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δηλώνοντας με νόημα ότι «η άμιλλα βοηθάει»...

Γι' αυτό και η κυβέρνηση βιάζεται να θεσμοθετήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αν και προτιμάει να το κάνει μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 16, δεν αποκλείει - ισχύοντος του άρθρου 16 ως έχει σήμερα - να ιδρυθούν ιδιωτικά (στην ουσία τους) πανεπιστήμια με τη μορφή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. «Η διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 επιτρέπει τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (...) πάντοτε υπάρχει ως δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός.

Σ' αυτήν τη ...«δυνατότητα», η κυβέρνηση έχει και την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου την είχε και για την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ανεξάρτητα αν το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία της αναθεώρησης). Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευ. Βενιζέλος έχουν υπεραμυνθεί της ίδρυσης πανεπιστημίων από συνδικαλιστικούς φορείς, από δήμους και νομαρχίες, από την εκκλησία κ.ά. ΝΠΔΔ.

Για να λειτουργήσουν όμως αυτά τα «πανεπιστήμια» θα βασιστούν σε ιδιώτες χορηγούς, σε μεγάλες επιχειρήσεις που απλά θα έχουν ως προκάλυμμα το οποιοδήποτε ΝΠΔΔ, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του στην «Ημερησία» του Σαββατοκύριακου: «Εκτιμώ ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει. Υπάρχει από σοβαρούς Ελληνες χορηγούς, από μεγάλα ιδρύματα, από επιχειρηματίες, από επιχειρήσεις»... Στην ίδια εφημερίδα, λέει ότι ο «σκόπελος» του άρθρου 16 μπορεί να ξεπεραστεί είτε με την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ΚΕΣ, είτε με γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ