Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Αντιδρούν»... συμφωνώντας στην ουσία

Με «μπαράζ» ανακοινώσεων «απάντησαν» το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ενώ επιδόθηκαν και σε έναν... εσωτερικό «χαρτοπόλεμο» αντεγκλήσεων μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική τους σύμπλευση με τις αντιδραστικές πολιτικές που προωθεί η ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση και συμπυκνώνονται με τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Α. Διαμαντοπούλου επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ των «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με όρους και προϋποθέσεις». Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου, ανακαλύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι αμετανόητα ενταγμένο στην επιχείρηση της ΝΔ να τινάξει στον αέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας» και ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να εντάξουν τα ΑΕΙ «στους κανόνες της αγοράς, αγνοώντας το σύνταγμα και την πρακτική της επιστήμης». Δεν έχει «σβήσει» όμως το μελάνι από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρα, στην «Athens Voice», που μόνο υπόκλιση δεν έκανε στους κανόνες της αγοράς!

Στο ΣΥΝ απάντησε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στο «σοκ και δέος» των ιδιωτικών πανεπιστημίων της ΝΔ και «τον αδιέξοδο λαϊκισμό των "κλειστών πανεπιστημίων", υπάρχει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα δημόσιο, δημοκρατικό, ελεύθερο και ισχυρό πανεπιστήμιο, το οποίο βέβαια πρέπει να είναι ανοιχτό»!

Ο ΣΥΝ εμφανίζεται να δηλώνει υποκριτικά εναντίωση στην εμμονή του υπουργού Παιδείας, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ξεχνώντας τις ερωτήσεις του στην Κομισιόν για αναγνώριση των «πανεπιστημιακών τίτλων αλλοδαπής που παρέχουν τα ΚΕΣ» και την πρόσφατη τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Λεβέντη, για να λειτουργούν τα ΚΕΣ με... άλλον τρόπο!

Για την καθολική ψηφοφορία φοιτητών στις πρυτανικές/προεδρικές εκλογές η Α. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» και τονίζει ότι «είναι απορριπτέα κάθε μορφή βίαιης ανατροπής των διαδικασιών». Να θυμίσουμε ότι ο Στ. Μπαγεώργος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, έχει δηλώσει επίσης ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι αρνητική, καθώς «υπερβαίνει τα γραφειοκρατικά σχήματα των εκπροσωπήσεων και συντείνει σε μορφή άμεσης δημοκρατίας»!

Στην ίδια λογική, ο όμιλος προβληματισμού ΑΡ.ΣΗ. (πλατφόρμα του ΣΥΝ), με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, πάγιο προοδευτικό αίτημα, μπαίνει στη μέγκενη της τυφλής άρνησης» και προσθέτει «το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να βγει από την κρίση που το μαστίζει (...) δεν υπάρχει άλλο πλαίσιο από τη μέγιστη αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, την ουσιαστικοποίηση των διαδικασιών του, τη λογοδοσία και την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του, σε συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης». Στο ίδιο πνεύμα, η Α. Διαμαντοπούλου ισχυρίζεται ότι «χρειάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση, με κεντρικό στόχο την αυτονομία των πανεπιστημίων, την κινητικότητα εντός των πανεπιστημίων, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία».

Με μια ανακοίνωση - όργιο οπορτουνισμού η νεολαία του ΣΥΝ αφού εξαίρει ως «τον πλέον δημοκρατικό τρόπο» τη ρύθμιση του νόμου - πλαισίου της ΝΔ για την εκλογή οργάνων διοίκησης (που άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΝ) σημειώνει ότι... δε συμμετέχει στις εκλογές, καθώς «διακυβεύεται η αυτονομία και η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια των ιδρυμάτων».

Ετσι, «καταγγέλλει» το νόμο - πλαίσιο... με τον οποίο όμως - εν μέρει (;) - συμφωνεί, αφού βλέπει ότι έχει καλές (εξαιρετικά καλές μάλιστα) και αρνητικές πλευρές. Ενα... «ρετούς» στο νόμο - πλαίσιο θα ήταν αρκετό για τη νεολαία του ΣΥΝ. Ταυτόχρονα, επιμένει να κρύβει από τους φοιτητές ότι τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, οι μάνατζερ, η περικοπή δωρεάν προγραμμάτων, οι πιστωτικές μονάδες και τα ΚΕΣ, αποτελούν θέσεις του ΣΥΝ και ήδη καθηγητές που πρόσκεινται στο ΣΥΝ βάζουν πλάτη για να υλοποιηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ