Τρίτη 20 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Καμουφλάζ» στις πανελλαδικές με μεταφορά του ταξικού φίλτρου

Νέο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Ευ. Στυλιανίδης, αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι σε τίποτα δε θα διευκολυνθεί η λαϊκή οικογένεια, αφού απλά το ταξικό φίλτρο, το «ξεσκαρτάρισμα», θα μεταφερθεί εκτός Λυκείου, ενδεχομένως και μέσα στα ΑΕΙ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια ρύθμιση προταθεί θα ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και, μάλιστα, φάνηκε να στηρίζει το «αίτημα» της λεγόμενης ελεύθερης πρόσβασης (πάγια θέση του ΣΥΝ και των ΕΑΑΚ στους φοιτητές), που όμως καθόλου ελεύθερη δεν είναι, αφού μετά την ...«πρόσβαση» θα ακολουθήσει ο ταξικός πέλεκυς. «Στο τραπέζι» όμως βρίσκεται για τον υπουργό και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα έτος προετοιμασίας μετά το Λύκειο και εκτός ΑΕΙ, που θα καταλήγει σε εξετάσεις για την πρόσβαση στα ΑΕΙ (εξετάσεις για το «Εθνικό Απολυτήριο» τις ονομάζει το ΠΑΣΟΚ).

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε χτες ότι «θα διαμορφώσουμε νομοθετική πρωτοβουλία την επόμενη κυβερνητική περίοδο επί τη βάσει των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από τον δημόσιο διάλογο ο οποίος θα ξεκινήσει εντός του έτους».

Πιο αποκαλυπτικός όμως ήταν την Κυριακή σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», όπου μίλησε ξεκάθαρα για απλή μεταφορά του «φίλτρου» κατά ένα έτος: «Η γενικότερη ευρωπαϊκή τάση είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το φίλτρο να μεταφέρεται από το Λύκειο μέσα στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ και είναι βέβαιο ότι και η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από την πανευρωπαϊκή λογική».

Στην ίδια συνέντευξη έδειξε από τη σκοπιά του ότι η πρόταση περί «ελεύθερης πρόσβασης» είναι μια απάτη, λέγοντας συγκεκριμένα: «Απώτερος στόχος είναι να αυξηθούν οι εισακτέοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αν είναι δυνατόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να εισάγονται και η περαιτέρω αξιολόγηση να γίνεται από αυτά» (σ.σ. τα ιδρύματα).

Εγκλωβισμένο για άλλη μια φορά στην ουσιαστική συμφωνία του με την κυβερνητική πολιτική, το ΠΑΣΟΚ (διά στόματος της πολιτικής εκπροσώπου του για θέματα Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου) βρήκε μόνο να πει ότι ο υπουργός «ανοίγει με τον πλέον πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο το θέμα (...) υποβαθμίζει ακόμη μια φορά το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας». Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να συζητήσει για το νέο «καμουφλάζ» των πανελλαδικών εξετάσεων και πρόθυμο να νεκραναστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα όργανο νομιμοποίησης και ψευδεπίγραφης συναίνεσης στην εκάστοτε εκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική.

Οσο για το θιασώτη της «ελεύθερης πρόσβασης», ΣΥΝ, δε βρήκε τίποτα να πει (στο σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού) που η κυβέρνηση υιοθετεί τη δική του πρόταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ