ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ»
Συνυπογράφουν το αίτημα για δημοψήφισμα

Ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση συναντά η έκκληση προσωπικοτήτων της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη. Δεκάδες είναι οι υπογραφές που προστίθενται καθημερινά κάτω απ' την έκκληση. Ανάμεσά τους και οι παρακάτω από τη Μαγνησία:

Εκπαιδευτικοί

-- ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

-- ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

-- ΒΛΑΧΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

-- ΒΛΙΩΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

-- ΓΑΪΤΑΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

-- ΓΑΚΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ

-- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΓΙΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

-- ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

-- ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

-- ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΟΣΧΟΚΑΡΦΕΝΙΑ

-- ΖΑΧΟΥ ΒΙΚΥ

-- ΖΗΖΑΚΗ ΣΟΦΙΑ

-- ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

-- ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΣ

-- ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΚΑΡΑΣΤΑΤΗΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΚΑΣΟΤΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

-- ΚΑΤΡΑΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

-- ΚΙΟΥΛΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΚΛΙΑΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

-- ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

-- ΚΟΡΔΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ

-- ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ ΛΕΙΑ

-- ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

-- ΚΡΙΚΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

-- ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΕΦΗ

-- ΚΩΤΗ ΑΓΟΡΗ (ΡΙΤΣΑ)

-- ΛΑΓΟΥ ΜΑΡΙΑ

-- ΜΑΓΚΟΥΡΙΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

-- ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΜΑΛΙΣΙΟΒΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

-- ΜΟΥΣΤΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ

-- ΜΠΕΡΤΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

-- ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΝΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΝΤΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

-- ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

-- ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

-- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

-- ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

-- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΣ

-- ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΠΕΤΡΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ

-- ΡΑΜΑΝΤΑΝΗ ΚΥΡΑΤΣΩ (ΚΕΡΥ)

-- ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

-- ΡΟΥΣΣΗΣ ΧΑΡΗΣ

-- ΣΔΡΟΛΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

-- ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

-- ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

-- ΤΑΡΓΟΝΤΖΙΔΟΥ ΛΕΝΟΝΑ

-- ΤΟΖΑΚΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

-- ΤΣΑΚΙΡΗ ΝΤΙΝΑ

-- ΤΣΙΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

-- ΧΑΡΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Επίσης υπογράφουν απ' τη Μαγνησία και οι παρακάτω:

-- ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ ΜΥΡΣΙΝΗ, δημόσιος υπάλληλος

-- ΓΑΡΔΙΚΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

-- ΓΚΑΤΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, πολιτικός μηχανικός

-- ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

-- ΚΟΝΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ (ΣΙΣΣΥ), μηχανολόγος - μηχανικός, διοικ. υπάλληλος

-- ΚΡΙΚΕΛΗ ΓΙΑΝΝΑ, οικονομολόγος

-- ΜΠΟΥΤΣΙΑΒΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πλοίαρχος ΕΑ

-- ΝΙΚΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

-- ΠΛΙΑΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, καθηγητής μουσικής

-- ΤΡΑΚΟΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

-- ΤΡΑΚΟΣΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

-- ΤΣΑΛΙΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, αγιογράφος

-- ΧΑΓΙΑΛΑ ΝΑΝΤΙΑ, υπάλληλος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Υπαλλήλων

Με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης το αίτημα συνυπογράφει και το παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ.

ΒΟΥΛΗ
Προσπάθεια διαφήμισης και εξωραϊσμού της «Ευρωσυνθήκης»

Τη διαφήμιση και τον εξωραϊσμό των διατάξεων της «Ευρωσυνθήκης» της Λισαβόνας ανέλαβαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρώην υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Π. Ιωακειμίδης, οι οποίοι είχαν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συντακτική Συνέλευση που είχε εκπονήσει το «Ευρωσύνταγμα», που απορρίφθηκε με δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Και οι δύο απέρριψαν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή της, με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το θέμα είναι σύνθετο και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος ο ελληνικός λαός.

Κατά την Μ. Γιαννάκου, η «Ευρωσυνθήκη» θα προσδώσει «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα και ικανότητα λήψης αποφάσεων» και θα «ενισχύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων υπαλλήλων». Ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχει έλεγχος των αποφάσεων της ΕΕ τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και τα Εθνικά Κοινοβούλια και είπε ότι με τη ρήτρα «αλληλεγγύης» εμπεδώνεται το αίσθημα «αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών».

Σε παρατήρηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ότι για την «Ευρωσυνθήκη» θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, είπε ότι το δημοψήφισμα θεωρητικά και μόνο δίνει μια δημοκρατική νομιμοποίηση και ισχυρίστηκε ότι «το οικοδόμημα της Ευρώπης δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάθε τόσο γίνεται δημοψήφισμα».

Με τη σειρά του ο Π. Ιωακειμίδης είπε ότι η «Ευρωσυνθήκη» δεν είναι σύνταγμα, αλλά «ένα γραφειοκρατικό κείμενο της ΕΕ» και σχετικά με το δημοψήφισμα δήλωσε επιφυλακτικός γιατί μεταξύ άλλων «το σχετικό κείμενο είναι πολύ δύσκολο». Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη εάν η «ρήτρα αλληλεγγύης» μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή να προστατεύσει τη χώρα μας από την Τουρκία, είπε ότι «η ρήτρα αλληλεγγύης» δε θα διευκολύνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά ωστόσο αποτελεί μια θετική διάταξη. Η συζήτηση της «Ευρωσυνθήκης» θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Φαινόμενο εγγενές με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες η διαφθορά

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση για την κύρωση διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. «πέρασε» χτες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τη διαφθορά. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κώστα Αλυσανδράκη να ξεκαθαρίζει ότι η διαφθορά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να θιγούν οι πραγματικές αιτίες του φαινομένου.

«Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο εγγενές με τις εκμεταλλευτικές κοινωνίες», τόνισε ο Κ. Αλυσανδράκης, σημειώνοντας πως «όταν εμπλέκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα δεν είναι περίεργο ορισμένοι να χρησιμοποιούν μη συμβατικούς τρόπους για να τα εξυπηρετήσουν». Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα επισήμανε ότι «επικεντρώνονται όχι στο ποιος είναι αδιάφθορος αλλά στο ποιος είναι λιγότερο διεφθαρμένος». Συνολικά εκτίμησε ότι «ως κοινωνικό φαινόμενο η διαφθορά κινείται στη λογική της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος μέσω της εκμετάλλευσης της δημόσιας εξουσίας», άρα «αποτελεί στοιχείο του αστικού πολιτικού συστήματος και αναπτύσσεται ανεξαιρέτως σε όλες τις βαθμίδες ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε άρθρα της σύμβασης, τα οποία, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό των συλλογικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση της ευθύνης νομικών προσώπων για θέματα διαφθοράς, που μπορεί να εφαρμοστεί σε σωματεία ή συλλογικές οργανώσεις, η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται έκδοση κατηγορούμενου για θέματα διαφθοράς ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει παραβεί τη νομοθεσία της χώρας στην οποία φιλοξενείται.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι αντιμετωπίζει το νομοθέτημα «κάτω από τη δογματική αντίληψη ότι για όλα φταίει ο φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση, ο καπιταλισμός», υποστηρίζοντας πως η διαφθορά «είναι ένα φαινόμενο που ίσχυσε κατεξοχήν σε χώρες οι οποίες είχαν άλλα καθεστώτα».

Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης ο Κ. Αλυσανδράκης ανέφερε: «Δείτε την κατάσταση στις χώρες αυτές λίγο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και λίγο πριν την ανατροπή του. Ιδιος γεωγραφικός χώρος, ίδιοι άνθρωποι, τι άλλαξε; Αλλαξε ο χαρακτήρας της εξουσίας. Πιστεύω ότι δε θα διαφωνήσετε μαζί μου ότι μετά από τις ανατροπές είχαμε τεράστια ανάπτυξη της διαφθοράς, κάτι που από μόνο του δείχνει ότι το σοσιαλιστικό καθεστώς, που υπήρχε πριν, είχε το αποτέλεσμά του».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συζήτηση για την Ευρωσυνθήκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Η Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας», την Πέμπτη 29/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι:

-- Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Πάνος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής της ΝΔ.

-- Γιώργος Παπαδημητρίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

-- Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΜΕΑ
Εκδήλωση για το αγροτικό ζήτημα

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Κυριακή 25 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεμέας, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και η πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θ. Ρούνης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Η συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη της σε τακτική Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 28 Μάη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία ΔΣ. Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης. Ψήφιση προϋπολογισμού. Εκθεση προγράμματος δουλειάς και έγκρισή του. Εκλογή νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί χωρίς άλλη πρόσκληση την Τετάρτη 4 του Ιούνη, στις 6 μ.μ., στην ίδια αίθουσα.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ