Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Προσπάθεια διαφήμισης και εξωραϊσμού της «Ευρωσυνθήκης»

Τη διαφήμιση και τον εξωραϊσμό των διατάξεων της «Ευρωσυνθήκης» της Λισαβόνας ανέλαβαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρώην υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Π. Ιωακειμίδης, οι οποίοι είχαν εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συντακτική Συνέλευση που είχε εκπονήσει το «Ευρωσύνταγμα», που απορρίφθηκε με δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία. Και οι δύο απέρριψαν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή της, με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το θέμα είναι σύνθετο και δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος ο ελληνικός λαός.

Κατά την Μ. Γιαννάκου, η «Ευρωσυνθήκη» θα προσδώσει «μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμότητα και ικανότητα λήψης αποφάσεων» και θα «ενισχύσει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων υπαλλήλων». Ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχει έλεγχος των αποφάσεων της ΕΕ τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και τα Εθνικά Κοινοβούλια και είπε ότι με τη ρήτρα «αλληλεγγύης» εμπεδώνεται το αίσθημα «αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών».

Σε παρατήρηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ότι για την «Ευρωσυνθήκη» θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, είπε ότι το δημοψήφισμα θεωρητικά και μόνο δίνει μια δημοκρατική νομιμοποίηση και ισχυρίστηκε ότι «το οικοδόμημα της Ευρώπης δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάθε τόσο γίνεται δημοψήφισμα».

Με τη σειρά του ο Π. Ιωακειμίδης είπε ότι η «Ευρωσυνθήκη» δεν είναι σύνταγμα, αλλά «ένα γραφειοκρατικό κείμενο της ΕΕ» και σχετικά με το δημοψήφισμα δήλωσε επιφυλακτικός γιατί μεταξύ άλλων «το σχετικό κείμενο είναι πολύ δύσκολο». Σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκη εάν η «ρήτρα αλληλεγγύης» μπορεί να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ή να προστατεύσει τη χώρα μας από την Τουρκία, είπε ότι «η ρήτρα αλληλεγγύης» δε θα διευκολύνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αλλά ωστόσο αποτελεί μια θετική διάταξη. Η συζήτηση της «Ευρωσυνθήκης» θα συνεχιστεί την επόμενη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ