ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2008
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΤΟΞΙΚΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Ημερήσια ... επιτρεπτή δόση 4 κιλά!

Συνεχίζεται η κυβερνητική πρόκληση με τα ακατάλληλα ηλιέλαια. Ο ΕΦΕΤ δεν έχει ενημερωθεί ...επίσημα για ακόμα 10.000 τόνους που υπάρχουν σε αποθήκη πολυεθνικής

Ποια είναι η ασφαλής δόση ορυκτελαίου για τον άνθρωπο; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί τώρα να δώσει απάντηση η κυβέρνηση, που, αντί να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για τη διακίνηση και κατανάλωση των τοξικών ηλιελαίων, με τον πλέον ξεδιάντροπο τρόπο γίνεται συνήγορος των πολυεθνικών, που γέμισαν την αγορά με επιμολυσμένα λάδια.

Το πλαίσιο της κυβερνητικής πρόκλησης, σε βάρος των εργαζομένων της χώρας, δόθηκε χτες ολοκληρωμένα από τον νέο πρόεδρο του ΕΦΕΤ Α. Ζαμπέλα, ο οποίος μέσα από το γνωστό σύστημα υπολογισμών της ΕΕ προσπάθησε να αναλύσει γιατί δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία η κατανάλωση επιμολυσμένου ηλιέλαιου, αλλά και προϊόντων που έχουν παραχθεί με τέτοιο ηλιέλαιο. Οπως με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο υποστήριξε ότι για να γίνει κάποιο προϊόν ηλιελαίου επικίνδυνο πρέπει κάποιο άτομο συγκεκριμένου βάρους να καταναλώνει 4 κιλά την ημέρα από αυτό το προϊόν. Αλλιώς ...δεν υπάρχει πρόβλημα. Μόνο δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι όποιος πουλάει ηλιέλαιο πρέπει να είναι άνευ ορυκτελαίων, ούτε ότι οι επιμολυσμένες ποσότητες τροφίμων που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι μόνο από τα ηλιέλαια, αλλά και από συγκεντρώσεις που υπάρχουν στο σύνολο των άλλων τροφίμων και από τα φυτοφάρμακα και από τα νερά και από τον αέρα που αναπνέουμε κ.ο.κ.

Το βέβαιο, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Ζαμπέλα, είναι ότι το μόνο μέτρο που είχε πρόθεση να πάρει η κυβέρνηση ήταν η αλλαγή προσώπων στον ΕΦΕΤ. Κατά τα άλλα, όλη η προσπάθεια των κυβερνώντων περιορίζεται στο να συγκαλύψουν τόσο τις δικές τους ευθύνες, όσο και τις ευθύνες των επιχειρηματικών συμφερόντων που δρουν επικίνδυνα και ασύδοτα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτική είναι και η απάντηση που έδωσε ο νέος πρόεδρος για την πληροφορία ότι, εκτός από τις παρτίδες που έχουν εντοπιστεί και εισήχθησαν από διάφορες εταιρείες - μεσάζοντες, ακόμα 10.000 τόνοι επιμολυσμένου ηλιέλαιου εισήχθησαν απευθείας από την UNILEVER. Αν και το θέμα κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία από προχτές το απόγευμα και χτες δημοσιεύτηκε σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες, ο Α. Ζαμπέλας απάντησε:

-- Εγώ δεν έχω επίσημα καμία απολύτως ενημέρωση. Εγώ πρώτη φορά το ακούω αυτό. Αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά επιμολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω.

Το στοιχειώδες, να μπορεί, δηλαδή, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος να έχει ελέγξει την ορθότητα ή μη της πληροφορίας, μέσα από την ενεργοποίηση των υπηρεσιών που ελέγχει, ούτε που το σκέφτηκε ο κ. πρόεδρος. Βέβαια, ορισμένοι συνδέουν την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης για γενική απόσυρση όλων των ηλιελαίων με την πληροφορία για τους 10.000 τόνους της UNILEVER, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα «γλίτωνε» τη συγκεκριμένη επιχείρηση από την παραπέρα δυσφήμιση.

Ενδεικτικό για τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους, είναι και το ότι ο Α. Ζαμπέλας, όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα των ελέγχων στα δείγματα που έχουν σταλεί προς ανάλυση στο Χημείο του Κράτους, απάντησε: «ρωτήστε το Χημείο»!

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι όπως έγινε στο παρελθόν και με άλλους προέδρους του ΕΦΕΤ που αποπέμφθηκαν ο μέχρι προχτές πρόεδρός του Β. Λάζος, με δήλωσή του αφήνει, κατόπιν εορτής, αιχμές για ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο και περιορισμένες δυνατότητες του ΕΦΕΤ να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ολα καλά με τις ΗΠΑ...

Η Ελλάδα εφαλτήριο διείσδυσης των μονοπωλίων στην ευρύτερη ζωτική περιοχή

Απόλυτα ξεκομμένες από την πραγματικότητα ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, που τις μέρες αυτές επισκέπτεται επίσημα, επικεφαλής αποστολής, τις ΗΠΑ.

Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, H. Paulson, ο Γ. Αλογοσκούφης «διαβεβαίωνε» ότι όλες οι κυβερνήσεις, «και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», «λαμβάνουν όλα τα μέτρα» προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων. Πρόκειται δηλαδή για τα νέα προβλήματα που σωρεύει σε βάρος των λαϊκών τάξεων η πλουτοκρατία και μέσω της διαμόρφωσης των τιμών στα χρηματιστηριακά παιχνίδια (πετρέλαιο, τρόφιμα), με τα οποία τροφοδοτούν με υψηλότατους ρυθμούς την κερδοφορία τους. Η τακτική αυτή του μεγάλου κεφαλαίου γίνεται με την απόλυτη στήριξη και σύμπνοια των κυβερνήσεων.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε έμφαση στο ρόλο της χώρας στην ευρύτερη γειτονική περιοχή, στο ρόλο της ως φορέα «υποδοχής επενδύσεων», ή, με άλλα λόγια, ως εφαλτηρίου περαιτέρω διείσδυσης των μονοπωλίων στην περιοχή. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι «δεδομένη» η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων της χώρας με την Τουρκία και με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σημείωσε ακόμη ότι οι «διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ ήταν πάντα πολύ καλές και βελτιώνονται»...

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αγωνιστική διεκδίκηση για νέα δικαιώματα

Νέες πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων προαναγγέλλει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, η οποία καταγγέλλει «την κυβερνητική πολιτική που έχει φέρει σε αδιέξοδο τον ΟΑΕΕ», αλλά και «τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, για τη συνεχιζόμενη τακτική του "απαθούς παρατηρητή" των γεγονότων. Για πολλοστή φορά λέμε ότι είναι μονόδρομος, για τη διατήρηση του ΟΑΕΕ η χρηματοδότησή του, κατά τα 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό». Αναφερόμενη στον ΟΑΕΕ σημειώνει ότι «η κατάσταση στον ασφαλιστικό οργανισμό των αυτοαπασχολούμενων καθημερινά χειροτερεύει. Ο ΟΑΕΕ πήρε έκτακτη επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του Μαΐου, και σαν να μην έφταναν αυτά, το ΙΚΑ "ζητάει" από το ΤΣΑ 241 εκατ. ευρώ για παλαιά χρέη. Για πρώτη φορά ακούστηκε πρόσφατα τόσο καθαρά, διά του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, ότι οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων κινδυνεύουν με περικοπή».

Η Συντονιστική πραγματοποίησε στις 7 του Μάη ημερίδα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) στην οποία πήραν μέρος δεκάδες Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια Σωματεία. Οι παρευρισκόμενοι κατέληξαν στα παρακάτω:

  • Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να δημιουργηθεί κλάδος ΒΑΕ στον ΟΑΕΕ.
  • Στον ΟΑΕΕ να ενταχθούν οι κλάδοι που έχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά στους εργαζόμενους και όσοι άλλοι κλάδοι που, με απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων, θα το ζητήσουν.
  • Το επασφάλιστρο να πληρωθεί κατά το 1/3 από τον ΕΒΕ και κατά τα 2/3 από το κράτος, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση του καθένα.
  • Να οργανωθεί η ενημέρωση των συναδέλφων για τα ΒΑΕ και η διεκδίκησή τους απ' την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της γραμματείας της Επιτροπής σημειώνεται: «Είναι φανερό ότι η διεκδίκηση ενός τέτοιου αιτήματος στις σημερινές συνθήκες δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Το δρόμο της διεκδίκησης αιτημάτων που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής μας, έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής». Θα ακολουθήσουν ακόμη δύο εκδηλώσεις, για τη Διαδοχική Ασφάλιση και για τις Γυναίκες, «μέσα στο πλαίσιο της συνολικής μας πρότασης για το Ασφαλιστικό και την ανάδειξη ιδιαίτερων ζητημάτων», όπως τονίζει η γραμματεία.

ΚΚΕ
Πρόκληση και εμπαιγμός

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον έλεγχο του επιμολυσμένου ηλιέλαιου:

«Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό, που βαρύνει την κυβέρνηση, η παραπομπή του ελέγχου του ραφιναρισμένου ηλιέλαιου στις επιχειρήσεις που το παρήγαγαν και το διακίνησαν. Το ίδιο και οι "διαλέξεις" σχετικά με τη μικρή τοξικολογική επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού από την κατανάλωση του επιμολυσμένου ηλιέλαιου.

Οι χιλιάδες τόνοι επιμολυσμένου ηλιέλαιου που καταναλώθηκαν στην ελληνική αγορά δε φανέρωσαν μόνο ότι ο ρόλος του ΕΦΕΤ είναι διακοσμητικός, αλλά και ότι είναι εντελώς αναξιόπιστος ο λεγόμενος αυτοέλεγχος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στα τρόφιμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ