ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ
Καταψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης

Αμεσο καθορισμό εκλογικής Γενικής Συνέλευσης ζητά η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»

Μήνυμα καταδίκης της συναίνεσης και του συμβιβασμού με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών έστειλαν οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή όπου καταψηφίστηκε ο απολογισμός δράσης της διοίκησης, που την απαρτίζουν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 120 παρόντων αντιπροσώπων 60 καταψήφισαν τον διοικητικό απολογισμό και 55 τάχθηκαν υπέρ (υπήρχαν δύο λευκά και δύο άκυρα, ενώ ένας αντιπρόσωπος δεν ψήφισε), αποδοκιμάζοντας έτσι την ευθυγράμμιση της διοίκησης της ΕΣΕΕ με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», οι οποίοι καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης, ανέδειξαν τη συνειδητή τακτική και στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας να βάζει νερό στο μύλο της πολιτικής που γιγαντώνει τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και εντείνει τον οικονομικό στραγγαλισμό και αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων. Σε σχετική της ανακοίνωση, η παράταξη σημειώνει πως η «καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού αποτελεί καθαρή καταδίκη του έργου και του νέου προγραμματισμού της Διοίκησης που με τις αποφάσεις της, τις θέσεις της, τις πολιτικές της επιλογές και την κυβερνητική της εξάρτηση, συνέβαλε στο μεγάλωμα των αδιεξόδων για τη μικρή επιχείρηση, στη διάλυση του Ασφαλιστικού, στην ενίσχυση της φορολογικής μας εξόντωσης, στην επέκταση των μεγαλοκαταστημάτων, στην απελευθέρωση του ωραρίου, στη συστηματική υπονόμευση της αργίας της Κυριακής κ.ά.»

Υπογραμμίζει ότι η καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού επιβάλλει συνδικαλιστικά και ηθικά τον άμεσο καθορισμό Εκλογικής Γενικής Συνέλευσης και επισημαίνει πως «η στάση απέναντι στο θέμα θα καταδείξει και το ρόλο του καθενός και τα κίνητρά του». Καταλήγοντας, η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει πως «θα αποτελέσει αναβίωση πρακτικών, αλήστου μνήμης εποχών, όποια τυχόν προσπάθεια παραμονής στη Διοίκηση είτε συλλογικά είτε ατομικά».

Καλεί, μέχρι να συγκληθεί Εκλογική Γενική Συνέλευση, τους αντιπροσώπους μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ, τα διοικητικά συμβούλια και τις γενικές συνελεύσεις των Ομοσπονδιών, τα διοικητικά συμβούλια των Εμπορικών Συλλόγων και τους συναδέλφους πανελλαδικά, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να αποτρέψουν κάθε τυχόν μεθόδευση για συνδικαλιστικό πραξικόπημα.

Στα ίδια τάνκερ λάδια και ορυκτέλαια!

Η ΕΕ επέτρεψε από το 2004 να μπορούν να μεταφέρουν τα τάνκερ πρώτα λευκό ορυκτέλαιο και μετά έλαια για ανθρώπινη κατανάλωση

Με τη βούλα της ΕΕ τα τάνκερ μπορούν από το 2004 να μεταφέρουν πρώτα ορυκτέλαιο, καθώς και άλλα υγρά τοξικά προϊόντα και μετά να μεταφέρουν υγρά έλαια και λίπη που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Μέχρι τότε απαγορευόταν η μεταφορά υγρών ελαίων, όπως το ηλιέλαιο δηλαδή, σε πλοία που μετέφεραν λευκό ορυκτέλαιο!

Γίνεται, για μια ακόμα φορά, εμφανές πως το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο έρχεται να καταδείξει τη σκανδαλώδη πολιτική της ΕΕ, που μπρος στα κέρδη και τις απαιτήσεις των πολυεθνικών, δε λογαριάζει την ανθρώπινη υπόσταση και την ανθρώπινη υγεία. Κι εδώ φαίνεται η μέγιστη υποκρισία και η μέγιστη κοροϊδία της ΕΕ, των κυβερνώντων, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ. Αφήνουν τα τάνκερ να κουβαλάνε πρώτα ορυκτέλαιο και άλλες τοξικές ουσίες και μετά να κουβαλάνε λάδια για ανθρώπινη κατανάλωση. Τέτοιες καραβιές φτάνουν παντού στην ΕΕ και στην Ελλάδα και γίνεται φασαρία μόνο για την Ουκρανία, ενώ κάποιοι κάνουν πως ψάχνουν τις αιτίες του προβλήματος. Κι εδώ προκύπτουν και οι ευθύνες του ΣΥΝ, που δε μιλάει για την αιτία του προβλήματος, που είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ, οι κανονισμοί και οι οδηγίες της.

Η οδηγία

Συγκεκριμένα, με την οδηγία 2004/4/ΕΚ της Επιτροπής της 15ης Γενάρη του 2004, μπήκε στο παράρτημα του καταλόγου αποδεκτών προηγούμενων φορτίων και το ορυκτέλαιο. Η οδηγία αυτή βγήκε «για την τροποποίηση της οδηγίας 96/3/ΕΚ για τη χορήγηση παρέκκλισης από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 93/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την υγιεινή των τροφίμων, όσον αφορά τη θαλάσσια μεταφορά χύδην υγρών ελαίων και λιπών». Η οδηγία αυτή πέρασε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε να υλοποιείται και επί κυβέρνησης ΝΔ. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στο άρθρο 2 της οδηγίας 2004/4 αναφερόταν πως «Ουσίες ισοδεκανόλη, ισοεννεανόλη, ισοοκτανόλη, κηρός μοντάνα, κηρός παραφίνης και λευκό ορυκτέλαιο, θα αξιολογηθούν εκ νέου βάσει νέων επιστημονικών στοιχείων και το παράρτημα θα αναθεωρηθεί ανάλογα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006». Πάντως, μέχρι τώρα δε φαίνεται να έγινε και να άλλαξε τίποτα...

Και ηλιέλαιο και ορυκτέλαια και θειικό οξύ και καυστική ποτάσα και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους επιτρέπεται να μεταφέρουν τα δεξαμενόπλοια, αφού αυτό προστάζει η ανάγκη εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερων υπερκερδών για το κεφάλαιο. Ας είναι καλά η ΕΕ και οι διάφορες κυβερνήσεις...

Eurokinissi

Και ηλιέλαιο και ορυκτέλαια και θειικό οξύ και καυστική ποτάσα και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους επιτρέπεται να μεταφέρουν τα δεξαμενόπλοια, αφού αυτό προστάζει η ανάγκη εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερων υπερκερδών για το κεφάλαιο. Ας είναι καλά η ΕΕ και οι διάφορες κυβερνήσεις...
Το ότι η ΕΕ υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου είναι «ηλίου φαεινότερον». Ομως, το κακό παράγινε. Στην οδηγία 93/43 αναφερόταν στο κεφάλαιο 4 του παραρτήματος: «Τα χύδην τρόφιμα σε υγρή κατάσταση, σε κόκκους ή σε σκόνη πρέπει να μεταφέρονται σε βυτία ή/ και περιέκτες/ δεξαμενές που χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά τροφίμων. Στους περιέκτες πρέπει να αναγράφεται καθαρά, ευανάγνωστα και ανεξίτηλα, σε μία ή και περισσότερες κοινοτικές γλώσσες, ότι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τροφίμων ή να υπάρχει η ένδειξη "μόνον για τρόφιμα"». Δηλαδή, οι όποιες μεταφορές αφορούν μόνο τρόφιμα και τίποτα άλλο.

Το Γενάρη του 1996, η Κομισιόν ψήφισε μια νέα οδηγία σε τροποποίηση της προηγούμενης οδηγίας, με βάση την οποία το «μόνο για τρόφιμα» αποτέλεσε παρελθόν. Πρόκειται για την οδηγία 96/3/ΕΚ της Επιτροπής της 26 Γενάρη 1996 «για την παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις της οδηγίας 93/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την υγιεινή των τροφίμων, όσον αφορά τη θαλάσσια μεταφορά χύδην υγρών ελαίων και λιπών». Εδώ αναφέρεται: «Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, η εφαρμογή του παραρτήματος του κεφαλαίου IV, σημείο 2, δεύτερο εδάφιο της οδηγίας 93/43 ΕΟΚ, το οποίο αφορά τη θαλάσσια μεταφορά των χύδην τροφίμων σε υγρή κατάσταση, υπό μορφή κόκκων ή σε σκόνη σε βυτία ή/ και σε περιέκτες/ δεξαμενές που χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά τροφίμων είναι δυσχερής και συνεπάγεται αδικαιολόγητα υψηλές δαπάνες για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων όταν πρόκειται για τη μεταφορά με σκάφη θαλάσσης, υγρών ελαίων και λιπών προοριζομένων για, ή δυνάμενων να καταναλωθούν από τον άνθρωπο». Πρόκειται για μια σκανδαλώδη ομολογία εξυπηρέτησης των συμφερόντων και της αύξησης των κερδών των πολυεθνικών, που δεν τους ...αρέσουν «αδικαιολόγητα υψηλές δαπάνες» που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη υγεία.

Ετσι, στο όνομα των καπιταλιστικών κερδών, επιτράπηκε στα τάνκερ να μεταφέρουν, για παράδειγμα, τη μια ηλιέλαιο και την άλλη ορυκτέλαιο ή άλλα τοξικά και καρκινογόνα υγρά φορτία. Στην οδηγία, μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι» κοντά 100 περιπτώσεις τοξικών και μη τοξικών προϊόντων. Τέτοια παραδείγματα τοξικών και καρκινογόνων προϊόντων είναι η βενζυλική αλκοόλη, το κυκλοεξάνιο, η κυκλοεξανόλη, το μυρμηκικό οξύ, η μεθανόλη, το υδροξείδιο του καλίου, το υδροξείδιο του νατρίου, το θειικό οξύ κ.ά.

Η σκανδαλώδης αυτή οδηγία περιέχει και την εξής προκλητική αναφορά: «Η μόλυνση των ελαίων και των λιπών μπορεί να αποφευχθεί εάν οι χρησιμοποιούμενες για τη μεταφορά δεξαμενές είναι κατασκευασμένες από εύκολα καθαριζόμενο υλικό ή εάν τα τρία προηγούμενα φορτία να μην αφήνουν κατάλοιπα τα οποία ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια ότι, αφετέρου, θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για μεταφορά υποβλήθηκαν σε αποτελεσματικό καθαρισμό». Τι είναι ο καλός καθαρισμός δε διευκρινίζεται στη σχετική οδηγία... Ομως, ο καθαρισμός στο καράβι κοστίζει και σε χρήμα και σε χρόνο, αφού θα πρέπει να καθαριστούν και δεξαμενές και σωληνώσεις και αντλίες... Οπότε, μετά την προσθήκη και του λευκού ορυκτελαίου από τον Γενάρη του 2004 στην ίδια λίστα, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί συνέβη ό,τι συνέβη τελικά με το μολυσμένο ηλιέλαιο σε επίπεδο ΕΕ και στην Ελλάδα...


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Αγωνιστική Συνεργασία» για πάλη και διεκδίκηση

Στις 28 του Μάη οι εκλογές στο Σύλλογο

Αντιμέτωπη με ένα... «ανεξάρτητο» ψηφοδέλτιο που συνενώνει εναντίον της, εναντίον κάθε αγωνιστικής φωνής στον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, ολόκληρο το φάσμα των συμβιβασμένων παρατάξεων και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων) ζητά την ενίσχυσή της στις εκλογές του Συλλόγου στις 28 του Μάη «για έναν Εμπορικό Σύλλογο, μαζικό, ζωντανό, που θα διεκδικεί και θα παλεύει ανυποχώρητα για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μελών του, που είναι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι».

Στην εκλογική της διακήρυξη, η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι «Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εμπόρων δημαγωγεί, όταν προεκλογικά δηλώνει ότι είναι ανεξάρτητη, γιατί με την ίδια της τη στάση έδειξε ότι είναι πλήρως εξαρτημένη από την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα μεγάλα συμφέροντα». Ενδεικτικά, στήριξαν τις επιλογές της ΕΣΕΕ, απείχαν από κινητοποιήσεις ενάντια στα εμπορικά κέντρα και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, απουσίασαν από αυτές για το ωράριο, την κυριακάτικη αργία, τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη κ.ά.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» δηλώνει ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο, στα προβλήματα της οποίας συνέβαλαν οι πολιτικές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, με συνυπευθυνότητα των ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ τις οποίες στηρίζουν οι ΔΑΚΜΕΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δώσουν με την ψήφο τους «χτύπημα σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αποδυναμώνοντας το συνδυασμό Ανεξάρτητη Κίνηση Εμπόρων, που υποστηρίζουν οι παρατάξεις της ευρωυποταγής».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φάτε μολυσμένο ηλιέλαιο με δική σας ευθύνη!

Τις ...επόμενες βδομάδες θα εξεταστεί η επικινδυνότητα των ορυκτελαίων. Πλαφόν στις τιμές των ελαίων ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης

Φάτε προϊόντα με μολυσμένο ηλιέλαιο, αλλά εμείς δεν εγγυόμαστε τίποτα. Τα όρια επικινδυνότητας θα τα δούμε στην πορεία. Αυτά διαμήνυσε, σε ελεύθερη μετάφραση, η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Δημόσιας Υγείας, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είναι ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν κάτω από 10% μολυσμένο ηλιέλαιο. Οπως είπε, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν νόμιμα όρια και «αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες»! Στο μεταξύ, χτες, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του μολυσμένου ηλιέλαιου στην ΕΕ, εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες η απόφαση σχετικά με τη διακίνηση ηλιέλαιου από την Ουκρανία. Ούτε εμπάργκο, ούτε έλεγχοι. Η ασφάλεια του προϊόντος που θα εισάγεται από την Ουκρανία θα πιστοποιείται από πιστοποιητικά που θα εκδίδει η ίδια, αφού καταρτίσει σχετικό σύστημα ελέγχου μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ! Στην πραγματικότητα, δηλαδή, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης και εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να πάρει μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των καταναλωτών, παραδίδοντας τη δημόσια υγεία στον ...αυτοέλεγχο των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε χτες διά του εκπροσώπου της ότι είναι αποφασισμένη και στο συγκεκριμένο θέμα να ακολουθήσει πιστά τις εντολές της ΕΕ. «Συντονίζεται και θα ακολουθήσει, όταν διαμορφωθεί και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, όλες τις οδηγίες, όλες τις υποδείξεις, όλες τις κοινές δράσεις που θα αποφασιστούν», είπε χτες ο Ευ. Αντώναρος. Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, ο εκπρόσωπός της επανέλαβε χτες ότι «οι έλεγχοι είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται από τους επιστήμονες. Οταν οι επιστήμονες κρίνουν ότι πρέπει να γίνει αυτός ο άλφα ή ο δείνα έλεγχος αυτό θα γίνει και θα γίνει με απόλυτη αυστηρότητα και με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες που πρέπει να ισχύουν». Ακόμη, διατηρώντας τη γραμμή πρόκλησης και παραπλάνησης που έχει επιλέξει γύρω από το θέμα αυτό και ενώ όπως αποδείχτηκε περίτρανα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί εκτεθειμένοι απέναντι στα επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών, ο Ευ. Αντώναρος με τον πλέον προκλητικό τρόπο υποστήριξε ότι «η πολιτεία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να προστατεύεται διαρκώς και αποτελεσματικά η υγεία όλων των καταναλωτών».

Στο μεταξύ, κλιμακώνοντας τον εμπαιγμό και προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε χτες αγορανομική διάταξη, με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές όλων των ελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά στην τιμή που ίσχυε στις 20 του μήνα, όταν ανακοινώθηκε η ανάκληση όλων των ηλιελαίων, με στόχο - όπως υποστηρίζει - να εμποδίσει κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, λόγω της έλλειψης ηλιέλαιου. Λες και δεν είχαν όλο τον καιρό, όλο το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες να επιβάλουν ανατιμήσεις!

Τέλος, χτες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι από την αρχή του χρόνου επισήμως έχουν εισαχθεί στη χώρα 18.000 τόνοι ηλιελαίου απευθείας από την Ουκρανία. Από αυτούς είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι οι 9.000 ήταν επιμολυσμένοι και έχουν επισήμως δεσμευτεί. Για τις άλλες 9.000 τόνους, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντ. Ζαμπέλας υποστήριξε, αυθαίρετα απ' ό,τι φαίνεται, ότι είναι «καθαροί» από ορυκτέλαιο, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση δώσει στοιχεία για το πού βρίσκονται!


Μ. Ζ.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η συμμετοχή σε «κοινωνικές δραστηριότητες»

Την καταγραφή της συμμετοχής του πληθυσμού της χώρας σε διάφορες «κοινωνικές δραστηριότητες» επιχειρεί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας για τις «συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2006».

Η εν λόγω έρευνα αφορά στη συμμετοχή σε δραστηριότητες πολιτικών κομμάτων, σωματείων, οργανώσεων επαγγελματικών, θρησκευτικών, «φιλανθρωπικών» κ.ά.

Από τις απαντήσεις που ελήφθησαν από 5.700 νοικοκυριά με 12.151 μέλη ηλικίας πάνω από 16 ετών, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Πολιτικά κόμματα, εργατικά σωματεία και οργανώσεις: Συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού έναντι 95% που δε συμμετέχει. Η ΕΣΥΕ δεν ταξινομεί στις θετικές απαντήσεις: την ετήσια (μια φορά το χρόνο) παρουσία σε συνελεύσεις, τη συμμετοχή στις ψηφοφορίες συλλόγων εργαζομένων και την απλή καταβολή χρηματικών εισφορών σε κάποιο κόμμα. Η συμμετοχή των ανδρών διαμορφώνεται σε 7,2% και των γυναικών σε 3%. Στο σύνολο του πληθυσμού η μεγαλύτερη συμμετοχή (6,7%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 25 - 49 ετών και ακολουθούν με 6,2% οι ηλικίες 50 - 64 ετών. Στις νεότερες ηλικίες (16 - 24) το ποσοστό συμμετοχής εμφανίζεται σε 3,6% και για τις ηλικίες πάνω από 65 ετών σε 1,4%.
  • Επαγγελματικές οργανώσεις: (π.χ. δικηγορικός και ιατρικός σύλλογος, επιμελητήρια κ.ά.). Η συμμετοχή, στη βάση της ορισμένης ταξινόμησης, διαμορφώνεται σε 5,9%.
  • Θρησκευτικές οργανώσεις: (κάθε είδους) σε 29,1% με τη μεγαλύτερη καταγραφόμενη (34,5%) στις ηλικίες πάνω από 65 ετών. Εν προκειμένω ο «εκκλησιασμός» θεωρείται συμμετοχή.
  • Ψυχαγωγικές ομάδες: (όπως αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι εκμάθησης χορών, διοργάνωσης εκθέσεων ζωγραφικής, χορωδιών, συμμετοχή σε χαρτοπαικτικές λέσχες) σε 8,2%.
  • «Φιλανθρωπικές οργανώσεις»: (αφορούν σε δραστηριότητες οικονομικής ενίσχυσης φτωχών, αστέγων, ασθενών κ.ά.) όπου η συμμετοχή του πληθυσμού εμφανίζεται σε 3,2%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 96,4% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να «ζητήσει βοήθεια» από συγγενή, φίλο ή γείτονα. Καθημερινή συναναστροφή με συγγενείς δηλώνει ότι έχει το 42,8% και με φίλους το 45,7%.

Αθωώνουν την ΕΕ

Κι όμως. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ με τις χτεσινές αποφάσεις της παρέπεμψε το θέμα της καταλληλότητας του ουκρανικού ηλιέλαιου στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις της... Ουκρανίας ο εδώ υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «πληροφορεί» ότι η ΕΕ πήρε, λέει, πρόσθετα μέτρα και έθεσε πιο αυστηρές προϋποθέσεις.

Αυτό κι αν είναι πολιτική αθώωσης της ΕΕ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανταγωνισμός συμφερόντων

Με χτεσινή δήλωσή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε σχετικά με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο:

«Η ΕΕ άφησε ελεύθερη την εισαγωγή του ηλιελαίου σε όλες τις χώρες, γιατί θεωρεί ότι μπορούν οι ουκρανικές εταιρείες να αναλάβουν τον έλεγχο. Αποδεικνύεται, λοιπόν, η περιφρόνηση της ΕΕ στους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

Πάνω απ' όλα, υπάρχει πρόβλημα ανταγωνισμού συμφερόντων, όπου στο τέλος θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Για εμάς δεν έχει ισχύ καμία διαβεβαίωση, αφού η παραγωγή, και το εμπόριο, και ο έλεγχος βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ