ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Μάη 2008
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα επεισόδια αντιπαράθεσης

Για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ

Ρωσικός στόλος στην Κριμαία
Ρωσικός στόλος στην Κριμαία
Για άλλη μια φορά οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία μπαίνουν σε φάση όξυνσης μετά την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, να ξεκινήσει τις νομοθετικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την Κριμαία. Οπως είναι γνωστό η Ρωσία έχει νοικιάσει ναυτικές εγκαταστάσεις, που ανήκαν στο σοβιετικό στόλο και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του Κιέβου. Πρόκειται βασικά για την τεράστια ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και μικρότερες υποδομές σε άλλα σημεία της Κριμαίας. Η συμφωνία με την Ουκρανία λήγει το 2017, ενώ σ' αυτήν προβλέπεται η αυτόματη παράτασή της, εάν δεν προσβληθεί από κάποια από τις δύο πλευρές.

Είναι προφανές πως η βιασύνη του σημερινού προέδρου της Ουκρανίας συνδέεται με τα σχέδια επίσπευσης της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε πρόωρη κάθε συζήτηση για την απομάκρυνση του ρωσικού στόλου από την Κριμαία.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, με εντολή της πρωθυπουργού, Γούλιας Τιμοσένκο, προχώρησαν σε αίτηση προς τη Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ώστε να τους επιτραπεί η διενέργεια διμερών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που σχεδόν ολοκλήρωσε τη διαδικασία προσχώρησης στον Οργανισμό. Οπως ανακοινώθηκε, η Ουκρανία, που πρόσφατα εντάχτηκε στον ΠΟΕ, ετοιμάζεται «να μελετήσει τον εμπορικό κανονισμό της Ρωσίας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα να θέσει κατάλογο αιτημάτων για το εμπόριο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βασικές ενστάσεις της Ουκρανίας θα αφορούν τους εξαγωγικούς δασμούς για το ρωσικό πετρέλαιο, για τους οποίους θα ζητά την κατάργησή τους. Στην πράξη αυτό θα σημαίνει πως για άλλη μια φορά θα «ναυαγήσουν» τα σχέδια του Κρεμλίνου για άμεση ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την προσπάθεια της ηγεσίας της Ουκρανίας να εκδιώξει το ταχύτερο το ρωσικό στόλο από την Κριμαία.


Ι. Π.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενεργειακή συμφωνία

ΜΟΣΧΑ, ΠΕΚΙΝΟ.-

Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί από χτες ο νέος Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μενβέντεφ, με θέμα την ενέργεια και την υπογραφή συμφωνιών, μεταξύ των δύο κρατών.

Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν ένα πυρηνικό συμβόλαιο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε δηλώσεις του ο Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, ανέφερε ότι η συμφωνία προβλέπει «κατασκευή μιας τέταρτης μονάδας σε ήδη υφιστάμενο σταθμό στην Κίνα και παραδόσεις ασθενώς εμπλουτισμένου ρωσικού ουρανίου», επισημαίνοντας ότι «το κόστος του συμβολαίου αντιστοιχεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια».

Πεκίνο και Μόσχα συμφώνησαν και στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας, επικρίνοντας τα σχέδια των ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας ότι «οι πλευρές πιστεύουν ότι η δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος πυραυλικής άμυνας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ή τα σχέδια για τέτοια συνεργασία, δε βοηθούν να υποστηριχθεί η στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα και βλάπτουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο των εξοπλισμών», ενώ «έχει αρνητική επίδραση στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ χωρών και στην περιφερειακή σταθερότητα».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.-- Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνουν στην περιοχή «και μετά την 15η Ιούνη» οπότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα του προτεκτοράτου δήλωσε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Χτες ανακλήθηκε η πρεσβευτής της Σερβίας στην Τσεχία, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της χώρας αυτής να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

ΝΑΪΠΙΝΤΑΟΥ.-- Απόφαση της χούντας της Μιανμάρ, «να επιτρέψει σε όλα τα μέλη των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνδράμουν τους πληγέντες», τρεις βδομάδες μετά τον καταστροφικό κυκλώνα Ναργκίς, που είχε πάνω από 133.000 νεκρούς, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, στρατηγό Ταν Σουέ.

ΚΙΕΒΟ.-- Τέσσερις ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και επτά αγνοούνται μετά από έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε ορυχείο της περιοχής Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ανατροπές του 1991 έχουν σκοτωθεί σχεδόν 4.300 ανθρακωρύχοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Σε ισχύ τέθηκαν χτες στην Ινδονησία αυξήσεις έως και 33% στις τιμές των καυσίμων απ' την κυβέρνηση του Προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Βόρεια Καλιφόρνια, καθώς περισσότερα από 12.000 στρέμματα δάσους, και αρκετά σπίτια κτισμένα σε δασώδεις περιοχές, κάηκαν, ενώ 1.700 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις αρχές.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Βία κατά μεταναστών και στο Κέιπ Τάουν

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Δεν αποδίδει άμεσα η ανάπτυξη του στρατού στις παραγκουπόλεις μεγάλων αστικών κέντρων της Ν. Αφρικής, που μαστίζονται από κύμα βίας σε βάρος χιλιάδων μεταναστών εδώ και ένα 15ήμερο. Για πρώτη φορά χτες βρέθηκαν στο στόχαστρο της ξενοφοβικής βίας και παραγκουπόλεις του Κέιπ Τάουν. Δεκάδες μικρομάγαζα και σπίτια Σομαλών μεταναστών στην παραγκούπολη Ντι Νουν λεηλατήθηκαν ή κάηκαν και τουλάχιστον 12 μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις κατά Αφρικανών μεταναστών εργατών έχουν δημιουργήσει μαζικά κύματα εξόδου στα σύνορα της Ν. Αφρικής με γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μοζαμβίκης που χτες κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να υποδεχτεί τους χιλιάδες Μοζαμβικανούς μετανάστες που προσπαθούν να επαναπατριστούν με κάθε μέσο.

Παρά τη σοβαρότητα των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Ν. Αφρική, που πυροδοτούνται μεταξύ άλλων από την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια και την ακρίβεια, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν έκανε χτες άλλο τι απ' το να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» για τα γεγονότα...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο «επίπεδο» ενδο-σιιτικού διαγκωνισμού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θρησκευτικά διατάγματα (φάτουα) που «επιτρέπουν» την αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων εξέδωσε ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών στο Ιράκ, μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι η διαμάχη στους κόλπους της σιιτικής πλειοψηφίας για την άσκηση επιρροής στους πιστούς κλιμακώνεται. Μέχρι στιγμής, ο Σιστάνι δεν είχε λάβει επίσημα θέση για την κατοχή και θεωρούνταν ιδιαίτερα μετριοπαθής. Τώρα, παραμένοντας «χαμηλών τόνων», φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει «ελεύθερο το πεδίο» στο νεαρό σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και στους μαχητές του στο «στρατό του Μεχντί».

Η ένταση που υφέρπει μεταξύ κατοχικών και σιιτών συντηρείται, όμως, και από την άλλη πλευρά. Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, ότι συνέλαβαν λαθρεμπόρους όπλων, κατονομάζοντάς τους ως σιίτες.

Τέλος, έξι πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι κατά στρατιωτικής βάσης στη Φαλούτζα, ενώ ένας ακόμη άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες ισραηλινές επιδρομές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέα επιδρομή εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, υποσκάπτοντας περαιτέρω την όποια προοπτική επίτευξης κάποιου είδους εκεχειρίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν, στην περιοχή Σιούφα, κοντά στη Ράφα, τα ξημερώματα, υπό την κάλυψη αεροσκαφών και ελικοπτέρων, όπου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με άνδρες της «Χαμάς».

Σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης, τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και συνελήφθησαν 30 Παλαιστίνιοι. Λίγο αργότερα, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιγαν πυρ κατά «υπόπτων» που πλησίαζαν το διαχωριστικό φράκτη στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι δύο μαχητές, αυτή τη φορά της «Τζιχάντ».

Εντούτοις, φαίνεται ότι η αιγυπτιακή, τουλάχιστον, πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες. Ετσι, στο Κάιρο αναμένονται, μέσα στο Σαββατοκύριακο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της «Χαμάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ