Σάββατο 24 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο «επίπεδο» ενδο-σιιτικού διαγκωνισμού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θρησκευτικά διατάγματα (φάτουα) που «επιτρέπουν» την αντίσταση κατά των κατοχικών δυνάμεων εξέδωσε ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών στο Ιράκ, μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν ότι η διαμάχη στους κόλπους της σιιτικής πλειοψηφίας για την άσκηση επιρροής στους πιστούς κλιμακώνεται. Μέχρι στιγμής, ο Σιστάνι δεν είχε λάβει επίσημα θέση για την κατοχή και θεωρούνταν ιδιαίτερα μετριοπαθής. Τώρα, παραμένοντας «χαμηλών τόνων», φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει «ελεύθερο το πεδίο» στο νεαρό σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και στους μαχητές του στο «στρατό του Μεχντί».

Η ένταση που υφέρπει μεταξύ κατοχικών και σιιτών συντηρείται, όμως, και από την άλλη πλευρά. Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χτες, ότι συνέλαβαν λαθρεμπόρους όπλων, κατονομάζοντάς τους ως σιίτες.

Τέλος, έξι πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι κατά στρατιωτικής βάσης στη Φαλούτζα, ενώ ένας ακόμη άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ